Ο Κώστας Τάτσης θυμάται τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Ο πρώην Υπερνομάρχης θυμάται ένα «μικρό» περιστατικό στην Καβάλα πριν από χρόνια που κατ' αυτόν δεικνύει το πολιτικό αισθητήριο του εκλιπόντος

Με μία ανάμνηση ενός «μικρού» περιστατικού από παλιότερη επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Καβάλα επιλέγει να «αποχαιρετίσει» τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο επί 12 χρόνια πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης Κώστας Τάτσης.

Ο κ. Τάτσης επιλέγει να θυμηθεί αυτήν τη «δευτερεύουσα πολιτική εικόνα», όπως τη χαρακτηρίζει, θέλοντας να δείξει το πολιτικό αισθητήριο του εκλιπόντος…

«Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ έφυγε από την ζωή λίγο πριν ολοκληρώσει τα 100 χρόνια ζωής. Άφησε όμως το πολιτικό του στίγμα να φωτίζει το πολιτικό μας στερέωμα για το μακρύ μέλλον του τόπου μας, Οι άθλιες πολιτικές σκοπιμότητες τον λοιδόρησαν, τον συκοφάντησαν, τον πίκραναν, αλλά δεν τον έκαμψαν. Η ιστορική αλήθεια τον έχει ήδη κατατάξει στις μεγάλες μορφές των ηγετών της χώρας, δίπλα στον Βενιζέλο και τον Καραμανλή.

Τον γνώρισα από κοντά και δέθηκα μαζί του. Οι μνήμες από αυτή την γνωριμία είναι πολλές αλλά ήταν και αρκούντως ικανές να θεμελιώσουν μια ξεχωριστή πολιτική σχέση αλλά και βεβαιότητα για την μεγάλη πολιτική του διάσταση.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά σκιαγραφώντας τον μέσα από μια τελείως διαφορετική πολιτική όψη. Σήμερα θα περιοριστώ σε μια δευτερεύουσα πολιτική εικόνα ικανή όμως να διακρίνει κανείς το πολιτικό του αισθητήριο.

Ως πρόεδρος τότε της ΝΟΔΕ Καβάλας τού ετοίμασα μια συγκλονιστική πολιτική εκδήλωση στο Ξενοδοχείο Λούση. Δανείστηκα τη Μερσεντές ενός φίλου να πάω να τον πάρω από το αεροδρόμιο. Περίμενα την άφιξη του αεροπλάνου όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ο Σκοτιδάκης ο υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου του Μητσοτάκη και μου λέει; “Κώστα μόλις έρθει ο Μητσοτάκης θα τον πάρεις μόνο σου στο αυτοκίνητο και θα του πεις ότι ο Αβέρωφ έρχεται από την Ελβετία (βρισκόταν εκεί για νοσηλεία) και μάλλον έρχεται για να παραιτηθεί”.

Μόλις ο Μητσοτάκης κατέβηκε από το αεροπλάνο, έγινε χαμός από το πλήθος που τον περίμενε. Πολλοί είχαν περικυκλώσει τη Μερσεντές προσδοκώντας ο κάθε ένας να εισχωρήσει σε αυτήν μαζί με τον Πρόεδρο.

Δίπλα στην Μερσεντές είχα το δικό μου μικρό. Ανοίγω την πόρτα και σπρώχνω μέσα τον Μητσοτάκη που με κοίταζε περίεργα. Αμέσως του μεταφέρω το μήνυμα του Σκοτιδάκη. Έμεινε σιωπηλός και σκεπτόμενος. Ξαφνικά τον ρωτάω; Τι λέτε, κύριε Πρόεδρε: “Μάλλον ήρθε η σειρά μου”, απάντησε.

Τα υπόλοιπα θέλουν πολύ μεγάλο χώρο για να καταγραφούν Γεγονός είναι ότι η πρόβλεψή του πραγματοποιήθηκε και ο Μεγάλος αυτός Ηγέτης άφησε το στίγμα του πολύ δυνατό στην πολιτική μας ιστορία».