Σπούτνικ Καβάλας: Οι Καβαλιώτες καπνεργάτες στον αιματοβαμμένο Μάη του 1936 [φωτογραφίες, βίντεο]

Μαρτυρίες και γεγονότα από το Καπνεργατικό Κίνημα, τη Δικτατορία Μεταξά, τους εσωτερικούς τριγμούς στα Σωματεία και την απαγόρευση συγκεντρώσεων στο κέντρο της Καβάλας, σε μια εποχή η οποία άφησε το στίγμα της στον σύγχρονο συνδικαλισμό

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις των καπνεργατών της Καβάλας και το αιματηρό «πνίξιμο» της εργατικής εξέγερσης της 5ης Μαΐου του 1936 στη Θεσσαλονίκη ξετυλίχθηκαν στην εκδήλωση την οποία πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης 30 Μαΐου 2018 το Στέκι Πολιτικής, Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Σπούτνικ Καβάλας στο εντευκτήριό του.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο Μελέτης Κολλινιάτης, ήταν ο ιστορικός Νίκος Καραγιαννακίδης, ενώ ο ερασιτέχνης ηθοποιός Δημήτρης Κουκιάς διάβασε αποσπάσματα από τον Επιτάφιο του Ρίτσου.

Στη σπονδυλωτή ομιλία του, ο κ. Καραγιαννακίδης αναφέρθηκε αρχικά στο καπνεργατικό Κίνημα το 1922 και στην ενίσχυσή από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, για να περάσει τις προσπάθειες καταστολής του, στο ιδιώνυμο, στην εκλογή του Μήτσου Παρτσαλίδη ως δημάρχου Καβάλας και στην εξορία του, στη Δικτατορία Μεταξά και στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο κέντρο της Καβάλας, των Σερρών και του Κιλκίς.

Ο κ. Καραγιαννακίδης, με διάθεση ιδεολογικού αποχρωματισμού, αναφέρθηκε και στα λάθη του εργατικού Κινήματος, στον διαχωρισμό των Σωματείων σε «κόκκινα και κίτρινα», στην αντίσταση κατά του Μεταξά από τους «συνήθεις υπόπτους», τους ήδη διωκόμενους από το καθεστώς, αλλά και στα νησιά της εξορίας τα οποία ήταν γεμάτα από Καβαλιώτες καπνεργάτες.

Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε το αφιέρωμα της ΕΡΤ με τίτλο «Μάης ’36-Τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης», ενώ στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έντυπο υλικό για τα γεγονότα εκείνης της εποχής.

Δείτε το αφιέρωμα της ΕΡΤ [εδώ]