Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Με τη Συμφωνία, η κυβέρνηση τράβηξε τη σκανδάλη και η σφαίρα έπληξε τη Μακεδονία»

Η τοποθέτηση του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ στη συζήτηση στη Βουλή για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής (8/2) της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου με αντικείμενο την Κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ο Βουλευτής Ν. Καβάλας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έλαβε το λόγο και τοποθετήθηκε από του βήματος της Βουλής, ως ακολούθως:

«Δεν περίμενα ποτέ, ότι θα ερχόταν η μέρα να ζήσω και μάλιστα, μέσα από το Κοινοβούλιο, την Αριστερά να συμβάλλει στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αυτής της φονικής μηχανής για τον κ. Τσίπρα, του οργάνου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για τους συντρόφους που διήνυσαν, έγραψαν τόσα χιλιόμετρα σε πορείες κατά αυτής της φονικής μηχανής και των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεών του. Όπως είπε, βέβαια, κάποιος, «αρχές διαθέτω, αλλά άμα δεν σας αρέσουν, έχω και άλλες».

Σήμερα, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολουθούμε την κυβερνητική Πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν υπογράψει πιστοποιητικό κοινοβουλευτικών φρονημάτων γι’ αυτά που θα ψηφίσουν στο μέλλον, να τελειώνει τη δουλειά, τη δουλειά που είχαν αναλάβει οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς, με την ανοχή του κ. Καμμένου, ο οποίος, όταν μπορούσε να κάνει κάτι, δεν έκανε τίποτα και το διάστημα αυτό ήταν ο Ιούνιος του 2018. Όταν θα μπορούσε να είχε υποστηρίξει την πρόταση δυσπιστίας μας, δεν το έκανε και έδωσε την ευχέρεια στους κυρίους Τσίπρα και Κοτζιά να πάνε να υπογράψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες και τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ισχυρών της διεθνούς σκηνής. Δεκτό, αλλά εις βάρος του εθνικού συμφέροντος της χώρας. Απαράδεκτο και ερήμην του ελληνικού λαού, αγνοώντας και περιφρονώντας τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του, πριν έρθει ο κ. Τσίπρας να τους προσβάλει κιόλας τους Έλληνες, τους Μακεδόνες, τα εκατομμύρια αυτών που δεν ήθελαν και αποδοκιμάζουν και εξοργίζονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως λίγο-πολύ ανόητους, προφανώς και εμένα ανάμεσά τους.

Έρχεστε σήμερα, λοιπόν και εγκαλείτε τη Νέα Δημοκρατία για αντιφατική συμπεριφορά εσείς που συμβάλλετε στη νατοϊκή διεύρυνση. Η κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ είναι το παρακολούθημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Άλλωστε, προβλέπεται αυτό και στο ίδιο το σώμα της Συμφωνίας σε συγκεκριμένο άρθρο.

Η Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίζει το παρακολούθημα, όπως δεν ψήφισε και τη Συμφωνία, όχι γιατί δεν υποστηρίζουμε την Ευρωατλαντική Συμμαχία και τον ρόλο μας στο ΝΑΤΟ, αλλά γιατί θεωρούμε ότι η ιδιότητα της χώρας μας μέσα στο ΝΑΤΟ, ως μέλος του ΝΑΤΟ, δεν πρέπει να λειτουργεί εις βάρος του εθνικού συμφέροντος. Αυτό υποστηρίζαμε πάντα ως παράταξη.

Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε αποσύρει την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, το έκανε, διότι φρόνησε εκείνη την περίοδο ότι το συμφέρον της χώρας το επιβάλλει. Μετά επέβαλε και την επανένταξή της, όταν πλέον είχαν λείψει εκείνες οι συνθήκες.

Το ίδιο και ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι. Δεν δίστασε να πάει απέναντι στη βούληση των πολύ ισχυρών της διεθνούς σκηνής, όταν πίστεψε -και πιστέψαμε όλοι μαζί του- ότι αυτό επέβαλε το εθνικό συμφέρον.

Είχατε, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, την ευκαιρία να εκμεταλλευτείτε αυτή την ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία των τελευταίων ετών και το μεγάλο διπλωματικό όπλο της χώρας, δηλαδή το αξίωμα «πρώτα λύση στο ονοματολογικό και μετά ένταξη», αξίωμα που είχαν αποδεχθεί και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελούσε, αν θέλετε, το βασικό κέρδος του Βουκουρεστίου.

Δεν το κάνατε, όμως. Δεν σας ενδιέφερε και τόσο πολύ, από ό,τι φαίνεται. Άλλωστε, διαχρονικά πολλοί από εσάς υποστήριζαν και λύση του ονόματος με το «Μακεδονία» σκέτο, όπως το συνταγματικό όνομα στο προηγούμενο Σύνταγμα, πριν αναθεωρηθεί αυτό της γείτονος.

Φέρατε, λοιπόν, μια Συμφωνία κακή και προβληματική. Ήδη αποκαλύπτονται τα προβληματικά στοιχεία της. Πριν στεγνώσει το μελάνι, ο κ. Ζάεφ, παρακολουθούντος του Έλληνα Πρωθυπουργού αμέριμνου, έκανε λόγο για «εμάς τους Μακεδόνες», κατά τον Ζάεφ και «εσάς τους Έλληνες». Προφανώς, εγώ, που είμαι Έλληνας Μακεδόνας και αισθάνομαι Έλληνας Μακεδόνας, δεν μπορώ να κάνω χρήση πλέον αυτοαναφορικά αυτού του όρου. Προφανώς, πρέπει από τώρα να υπολογίζω τον εαυτό μου ως κάτοικο της βόρειας περιοχής του πρώτου μέρους, όπως αναφέρεται στη Συμφωνία.

Αργότερα -προ ημερών, μάλιστα- είπε σε δήλωσή του ότι «ήρθε η ώρα να έρθει η Μακεδονία στην Ευρώπη και η Ευρώπη στη Μακεδονία» -ποια Βόρεια Μακεδονία τώρα κατά τη Συμφωνία;- ενώ ψηφίζοντας στο δημοψήφισμα, φάνηκε σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια ο χάρτης της «Μεγάλης Μακεδονίας», με τα νότια σύνορά της στο Αιγαίο, από τον Νέστο της Καβάλας μέχρι τον Όλυμπο της Πιερίας. Αυτά δεν είναι στοιχεία που εντείνουν και υποθάλπουν -και δεν έχει γίνει τίποτα γι’ αυτό- τον αλυτρωτισμό των γειτόνων;

Είδαμε ότι το «erga omnes» ήδη από την εγκαθίδρυσή του είναι προβληματικό, αφού θα ισχύσει στο εσωτερικό της γείτονος μόνο όταν ολοκληρωθεί η ενταξιακή διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι να κυλήσει η διαπραγμάτευση στα πολλά κεφάλαια, η γείτονα θα χρησιμοποιεί βάσει της Συμφωνίας το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στα εσωτερικά έγγραφά της. Επομένως, το «erga omnes» πάει περίπατο, μετατίθεται για το μέλλον.

Ως προς τη μακεδονική γλώσσα, ήδη προωθούνται αιτήματα στη Βόρεια Ελλάδα για την εκμάθηση της «μακεδονικής γλώσσας», αυτής της νοτιοσλαβικής διαλέκτου. Η υποσημείωση, βέβαια, θα ξεχαστεί σύντομα.

Το Ουράνιο Τόξο ήδη απαιτεί να διανεμηθεί στα σχολεία και τα πανεπιστήμια το «μακεδονικό αναγνωστικό». Αυτά δεν είναι εκδηλώσεις του αλυτρωτισμού της γείτονος;

Ως προς την εμπορική επωνυμία των ελληνικών προϊόντων, όταν θα αναλωθούν σε δικαστικές αντιδικίες, προκειμένου να κατοχυρώσουν τη συνέχιση της χρήσης του όρου «μακεδονικός-μακεδονική», θα το κάνουν πλέον από μειονεκτική και όχι από πλεονεκτική θέση.

Τα στοιχεία της ιστορικής κληρονομιάς μπορεί να κατοχυρώθηκαν και να εξασφαλίστηκαν, ιδίως η αρχαιοελληνική κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κλπ.

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σταματά η ελληνική ιστορία στον Μέγα Αλέξανδρο; Τι θα γίνει με τους βυζαντινούς αυτοκράτορες της μακεδονικής δυναστείας; Θα πρέπει να τα «ξεμάθουμε»; Θα πρέπει να αναθεωρηθεί η Ιστορία βάσει των εργασιών της Διεπιστημονικής Επιτροπής; Τι θα γίνει με τον Μακεδονικό Αγώνα; Θα ζητηθεί από τους μαθητές να το ξεχάσουν ή να το «ξεμάθουν» από τη Διεπιστημονική Επιτροπή;

Ήδη, λοιπόν, βλέπουμε προβληματικά σημεία. Αυτά είναι πολλά.

Κυρίες και κύριοι, όταν τραβά κανείς τη σκανδάλη, η σφαίρα εξαπολύεται και δεν γυρίζει πίσω. Τη σκανδάλη την τράβηξε η κυβερνητική Πλειοψηφία τον Ιούνιο του 2018, όταν υπογράφηκε η Συμφωνία. Το όπλο το έβαλε στο χέρι σας ο κ. Καμμένος που τώρα οδύρεται και ωρύεται. Η σφαίρα έπληξε τον κορμό της Ελλάδας, έπληξε τη Μακεδονία. Μένει να διαπιστωθεί αν το βαρύ τραύμα θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη ή αν κάτι μπορεί να θεραπευτεί.

Εμείς θα εξαντλήσουμε τα μέσα, για να να μπορέσει κάτι να θεραπευτεί, αν και η κατάσταση πλέον είναι πολύ δύσκολη.

Καταψηφίζουμε το Πρωτόκολλο Κύρωσης γιατί η Συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια. Εκτρέφει και δεν κατευνάζει τον «μακεδονικό» αλυτρωτισμό, γιατί ανοίγει τον δρόμο όχι στην ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά σε περιπέτειες και αστάθειες στη γειτονιά μας».