Νίκος Παρασκευόπουλος από Καβάλα: Η συνταγματική αναθεώρηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ υπεραμύνθηκε της συνταγματικής αναθεώρησης, με βασικότερο επιχείρημα το ότι αποτελεί ένα πάγιο πολιτικό και κοινωνικό αίτημα του κυρίαρχου λαού

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και ο ραδιοφωνικός σταθμός Στο Κόκκινο 102,8 Καβάλα διοργάνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΩΚΕΑΝΙΣ στην Καβάλα, εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Σύγχρονες συνταγματικές προκλήσεις προς μια προοδευτική αναθεώρηση» με ομιλητές τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και καθηγητή Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ, Νίκο Παρασκευόπουλο και τον βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ και δικηγόρο, Γιώργο Παπαφιλίππου, παρουσία στελεχών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών Δημήτρη Εμμανουηλίδη και Κώστα Μορφίδη.

Ο κ. Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε της συνταγματικής αναθεώρησης, λέγοντας ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, κάτι που όπως είπε, το πίστευε και πριν γίνει υπουργός.

«Ένας ολόκληρος λαός, μέσα από κάποιες εμπειρίες ευθυνών πολιτικών προσώπων, φτάνει σε σημείο να λέει ότι υπάρχει ατιμωρησία των πολιτικών προσώπων κι ότι πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση για τη δίκαιη λογοδοσία των πολιτικών. Με βάση αυτό το σκεπτικό και κοινωνικό αίτημα προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνταγματική αναθεώρηση, δεσμεύοντας και την επόμενη Βουλή να κινηθεί σε μια δεδομένη κατεύθυνση την οποία έχει υποδείξει ο ίδιος ο λαός», τεκμηρίωσε την τοποθέτησή του ο πρώην υπουργός.

«Έχει σημασία το τι θέλει ο λαός για το Σύνταγμα;», διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός, απαντώντας ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό που θέλει ο κυρίαρχος λαός, το οποίο απηχεί τις κοινωνικές διεκδικήσεις και μ’ αυτό το σκεπτικό προχωράμε, όπως ακριβώς συντάσσονται όλοι οι νόμοι».

Επίσης, πρόσθεσε ότι η λαϊκή κυριαρχία θα πρέπει να εκφράζεται όχι απλά και μόνο από τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές, αλλά και από την παράλληλη μακροπρόθεσμη ισχύ τους, κάτι το οποίο επιβάλλει μια σύννομη και δημοκρατική διαδικασία.

Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών ακολούθησε επιμέρους συζήτηση για συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος και τις αλλαγές στις οποίες υπόκεινται.