Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Θα ήθελα περισσότερα Mirage να σκεπάζουν το Αιγαίο»

Συνέντευξη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ για την τουρκική προκλητικότητα, τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν και την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για όλα τα θέματα της επικαιρότητας όπως η τουρκική προκλητικότητα, η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στο Παρίσι, η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ αλλά και τα πλωτά εμπόδια στο Αιγαίο.

Επιπλέον ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία μακρά διαπραγμάτευση για την αγορά δύο ψηφιακών φρεγατών Μπελαρά απευθείας από την γαλλική κυβέρνηση, ενώ για το θέμα των αεροσκαφών Mirage τόνισε με νόημα ότι «σιγά – σιγά όλο και περισσότερα αεροπλάνα θα είναι διαθέσιμα στις τάξεις της πολεμικής αεροπορίας. Πετάνε πολλά αλλά θέλουμε ακόμη περισσότερα με τα όπλα τους να σκεπάζουν το Αιγαίο».

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μόλις μιλούσα για τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο. Τι λέτε; Να αρχίσουμε από αυτά;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα πλωτά φράγματα! Από ό,τι καταλαβαίνω έχει σηκωθεί σήμερα αυτό το θέμα.

Πρόκειται για μια προμήθεια που γίνεται μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο όμως της διαχείρισης του Μεταναστευτικού ζητήματος. Το ότι αυτή την πρωτοβουλία ανέλαβε ο εθνικός συντονιστής για το Μεταναστευτικό, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, δεν σημαίνει κάτι όσον αφορά την εμπλοκή του Εθνικής Άμυνας.

Κανονικά θα έπρεπε όλη αυτή η διαδικασία να κινηθεί από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πλην όμως, επειδή το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συστάθηκε πολύ πρόσφατα και δεν είναι σε θέση να τρέξει αυτές τις διαγωνιστικές διαδικασίες την έτρεξε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω του εθνικού συντονιστή.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Καλά, δεν θα κολλήσουμε σε αυτό τώρα…

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, τι σημαίνουν τα πλωτά: Προφανώς είναι κάποια μέσα, κατά κάποιον τρόπο, ανάσχεσης της ροής. Θα δούμε κατά πόσο θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως στον Έβρο αντιστοίχως τα φυσικά εμπόδια είχαν σχετικό αποτέλεσμα, όσον αναφορά την ανάσχεση των ροών. Μειώθηκαν οι ροές των εισερχομένων από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο, από τη στιγμή που μπήκαν φυσικά εμπόδια στα περάσματα. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει ένας σχετικά παρόμοιος αντίκτυπος και αποτέλεσμα με τα πλωτά αυτά μέσα. Θα τα δούμε στην πράξη.

Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις ώστε να μειωθούν κατά κάποιον τρόπο οι ροές, δεδομένου ότι δεν μπορεί να σηκώσει πολύ παραπάνω η κατάσταση και να γίνει μια σοβαρή διαχείριση αυτών που ήδη υπάρχουν στο εσωτερικό .

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Θα ήθελα, παρακαλώ επί της διαδικασίας, να το κατανοήσουμε και το κλείνουμε σε αυτήν την φάση. Ο κ. Στεφανής εξακολουθεί να έχει την αρμοδιότητα ως προς την οργάνωση των κέντρων φιλοξενίας και τα σχετικά με τα κλειστά κέντρα και τα λοιπά;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς! Έχει πρώτα απ’ όλα την αρμοδιότητα για την ασφάλεια των συνόρων, τη φύλαξη των συνόρων, ως εθνικός συντονιστής. Επομένως (και στο πλαίσιο αυτό) θα έλεγα ότι σωστή είναι η διαδικασία πρόσκτησης πλωτών εμποδίων με ενέργειες του εθνικού συντονιστή.

Από εκεί και πέρα, θα δούμε τι αποτέλεσμα, τι αποτρεπτική ισχύ θα έχει αυτό το μέσο, όταν εφαρμοστεί στην πράξη. Θα είναι όμως ένα φυσικό εμπόδιο. Αν λειτουργήσει, όπως λειτούργησαν αυτά στον Έβρο, εκτιμώ ότι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Γνώριζε το Υπουργείο Μετανάστευσης ότι έχει γίνει προμήθεια, ότι θα τοποθετηθούν αυτά;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από δεκαπέντε μέρες περίπου, σας θυμίζω ότι η προμήθεια αυτή πέρασε από την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής, διότι -τυπικά τουλάχιστον- έγινε στο πλαίσιο του υποπρογράμματος, που τρέχει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Προφανώς υπάρχουν συνεννόηση και ένας συντονισμός. Πλην όμως, για να ξεκαθαρίσουμε και τις αρμοδιότητες, εθνικός συντονιστής είναι ο Υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, αρμόδιος για την ασφάλεια των συνόρων. Η απόκτηση πλωτών εμποδίων αποτελεί αρμοδιότητα του εθνικού συντονιστή. Από εκεί και πέρα όλα αυτά γίνονται φυσικά σε μία γενικότερη συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το πρόβλημα αυτό είναι πολύ σύνθετο και θέλει πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη διαχείριση.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ναι, αλλά τα κέντρα φιλοξενίας, αυτά τα πολυπληθή, τα οργανώνει ο κ. Στεφανής. Συνεχίζει, δηλαδή, στο πώς θα χτιστούν αυτά.

Ν. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Όλες αυτές οι ενέργειες σε σχέση με τη δημιουργία των δομών, ασφαλώς περνούν μέσα από τη διοικητική προσπάθεια του εθνικού συντονιστή.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Υπάρχει μια εταιρική, στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας. Πριν την αναλύσουμε, ακούω εδώ και μέρες εκπροσώπους -είτε της μείζονος, είτε της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως- οι οποίοι δεν βρίσκουν ικανοποιητικές τις δηλώσεις υποστηρίξεως που λαμβάνει η χώρα, η Ελλάδα, τόσο από τον αμερικανικό παράγοντα όσο και από τον ευρωπαϊκό παράγοντα. Μήπως θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, να δούμε ότι η περαιτέρω αμυντική υποστήριξη θα συνιστούσε τη μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο; Δηλαδή, αφήνουμε την Άμυνα της χώρας στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ή της Γαλλίας ή της Γερμανίας ή άλλων δυνατών χωρών; Υπάρχει τέτοιο ζήτημα;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς και δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα κινείται σε διάφορα επίπεδα προκειμένου να διασφαλίσει συνθήκες σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή δεδομένου ότι πλέον χαρακτηρίζεται απ’ όλους (αλλά και αυτόν τον ρόλο θέλει να επιφυλάσσει στον εαυτό της), ως πάροχος ασφαλείας και όχι αστάθειας στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο και με προεξάρχοντα τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, δευτερευόντως και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λόγω της πολύ ενεργούς αμυντικής διπλωματίας που αναπτύσσεται και λόγω της φύσης των απειλών και των προκλήσεων Ασφαλείας, αναπτύσσεται εδώ και κάποιο διάστημα μια πολύ εντατική διπλωματική δραστηριότητα, προς πάσα κατεύθυνση στο εξωτερικό.

Τι επιζητούμε; Επιζητούμε να ενεργοποιήσουμε τους κατ’ εξοχήν βασικούς συμμάχους της χώρας και να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε κάποιες ειδικές στρατηγικές σχέσεις που διασφαλίζουν μεταξύ άλλων και μια συνέργεια στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Φαντάζομαι ότι την άμυνα της χώρας δεν την αναλαμβάνουν οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις…

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς και δεν την αναλαμβάνουν. Όμως, αυτή η εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης με τη Γαλλία, θα έχει αντίκτυπο στον τομέα της άμυνας.

Εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, εντείνεται σταδιακά η γαλλική ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχαμε στην αρχή κάποιες αποστολές υποβρυχίου και φρεγάτας στο Οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου που για πρώτη φορά, από το φθινόπωρο και μετά, εισήλθαν στην περιοχή εκείνη τα τουρκικά ερευνητικά, τα οποία πάντα συνοδεύονται και από πολεμικά πλοία. Βεβαίως, να μην το ξεχνάμε αυτό, για την παρουσία και την προβολή της ισχύος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Τώρα, με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και τις επαφές του με τον Πρόεδρο Μακρόν, αλλά εδώ και αρκετό διάστημα οπότε και αναπτύσσεται ο άξονας Γαλλίας – Ελλάδας μέσω των δύο Ηγετών, αρχίζει και αποκρυσταλλώνεται με πιο ειδικούς όρους αυτή η αμυντική συνεργασία.

Προφανώς, είναι σε εξέλιξη, μία διαπραγμάτευση για την πρόσκτηση από πλευράς Ελλάδας οπλικών συστημάτων κυρίως των δύο φρεγατών νέου τύπου, θα πρόκειται για ένα σκάφος εντελώς πρωτότυπο, υπερσύγχρονο τεχνολογικά το οποίο θα μπορούσε να αναβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες της χώρας μας για παρουσία, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχω πει σε κάθε τόνο ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα είναι μακροσκελής, διότι πρέπει να συμφωνηθούν πολλά πράματα.

Στο πλαίσιο, όμως, της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας που δεν καλύπτει μόνο την Άμυνα αλλά και πάρα πολλούς άλλους τομείς θα γίνει με όρους, αν θέλετε, ευνοϊκούς, από τη μία πλευρά και την άλλη.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Να μείνουμε λίγο σε αυτό, μιας που πήγατε την κουβέντα στις δύο αυτές φρεγάτες. Διάβασα, αν καταλαβαίνω καλά από αυτά που είπε ο κ. Πρωθυπουργός, ότι θα είναι μία αγορά κυβερνήσεως από κυβέρνηση και θα συζητηθούν και οι όροι αυτής της προμήθειας, αν θα καρπωθεί η χώρα πια, η Ελλάδα.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς! Οι αντισυμβαλλόμενοι δηλαδή, δεν είναι η Ελληνική Κυβέρνηση και μια γαλλική ναυπηγοκατασκευαστική εταιρεία, αλλά η ελληνική και η γαλλική κυβέρνηση. Θα εμπλακεί η κύρια γαλλική εταιρεία που θα ναυπηγήσει, που κατασκευάζει ήδη αυτά τα σκάφη διότι τα προμηθεύονται και οι Γάλλοι, αφού δεν είναι μόνο για εμάς.

Απλά προβλέπεται να ναυπηγηθούν και για εμάς δύο, οπότε θα εμπλακούν στην κατασκευή και εταιρείες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας κι αυτή ήταν μια πρόβλεψη, η οποία εξ αρχής είχε τεθεί από μέρους μας και θα τηρηθεί με ό,τι θετικό συνεπάγεται. Από εκεί και πέρα, όπως σας είπα, όλο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής σχέσης με τη Γαλλία. Θυμίζω ότι και με τις Ηνωμένες Πολιτείες εργαστήκαμε πάρα πολύ για να προχωρήσουμε εκεί την αμοιβαία αμυντική συμφωνία που εντάσσεται στο πλαίσιο της διμερούς στρατηγικής σχέσης μας, αλλά ασφαλώς μας ενδιαφέρει και η Γαλλία όπως και η Αμερική. Να είναι οι μπροστάρηδες σύμμαχοί μας, όσον αφορά τους Γάλλους, ιδίως στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Ο Πρόεδρος Μακρόν είναι από τους λίγους, αν όχι ο μόνος, που παίρνει τόσο ξεκάθαρη θέση υπέρ των ελληνικών δικαίων και αντιστοίχως στηλιτεύοντας τις συμπεριφορές της Τουρκίας. Θεωρώ ότι αυτό είναι απολύτως απαραίτητο εν όψει όλης αυτής της μεγάλης διπλωματικής προσπάθειας που γίνεται. Αυτά, όσον αφορά στο εξωτερικό μάλλον, διότι στο εσωτερικό γίνεται μία άλλου επιπέδου προσπάθεια να αναβαθμίσουμε, να ενισχύσουμε τις ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Θα έρθει, αν δεν κάνω λάθος, στις 24 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, η ομόλογός σας της Γαλλίας…

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ακριβώς, η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας! Συμφωνήθηκε και συζητήθηκε κι αυτό χθες μεταξύ των δύο Ηγετών, ότι οι επαφές μεταξύ των αρμοδίων Υπουργών θα είναι πλέον πιο συχνές και πιο εντατικές.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Κι ένα κόκκινο τηλέφωνο το οποίο θα σηκώνετε σε περίπτωση κινδύνου ή μιας απειλής διατυπωθείσης από εξωτερικό παράγοντα, θα έχετε μια δυνατότητα επικοινωνίας μαζί της , αυτό είναι μέσα στο πακέτο;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στη διεθνή διπλωματία, τα κανάλια επικοινωνίας αυτού του τύπου και σε επίπεδο υψηλότερο, όχι μεταξύ ομάδων εργασίας τεχνικών, πάντα πρέπει να είναι ανοικτά. Επομένως το κανάλι επικοινωνίας με το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας είναι ανοικτό.

Εξάλλου, προκύπτουν τόσα πολλά στη μεταξύ μας συνεργασία, είτε τεχνικά θέματα με διάφορες συμβάσεις που τρέχουμε, είτε θέματα κινήσεων και διπλωματίας στο διεθνές επίπεδο που νομίζω ότι είναι πολύ φυσικό να υπάρχει ανοικτή αυτή η επικοινωνία.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Η αναβάθμιση των Mirage είναι μέσα σε αυτήν την ίδια κατηγορία, σε αυτό πλέγμα της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφορικά με τα Mirage το θέμα δεν έχει να κάνει τόσο με αναβάθμιση, όσο με υπογραφή ξανά μίας νέας συμφωνίας, υποστήριξης των αεροσκαφών αυτών σε ανταλλακτικά. Για λόγους που πραγματικά δεν μπορώ να κατανοήσω, η προηγούμενη σύμβαση είχε λήξει από το 2012. Επειδή δεν μπορούσαν να τα βρουν αφενός η Πολεμική Αεροπορία και αφετέρου οι βασικές γαλλικές εταιρείες που προμήθευαν με ανταλλακτικά αυτά τα αεροπλάνα που μας είναι απαραίτητα λόγω των ειδικών προσόντων τους, για να μη λέω πολλά, ιδίως στο Αιγαίο, έπρεπε κάποια στιγμή να υπάρχει ξανά απρόσκοπτη ροή ανταλλακτικών ώστε τα αεροπλάνα αυτά να είναι διαθέσιμα στην Πολεμική Αεροπορία.

Το συμφωνήσαμε τον Οκτώβριο στο Παρίσι, περάσαμε τη σχετική συμφωνία από τη Βουλή στις αρχές Δεκεμβρίου. Τώρα αρχίζουν να τρέχουν, οι εκτελεστικές συμφωνίες έτσι ώστε οι βασικές προμηθεύτριες εταιρείες να αρχίσουν να στέλνουν ανταλλακτικά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σιγά – σιγά όλο και περισσότερα αεροπλάνα θα είναι διαθέσιμα στις τάξης της Πολεμικής Αεροπορίας έτσι ώστε να φτάσουμε στο μεγαλύτερο επιθυμητό αριθμό αυτών που πραγματικά είναι σε θέση να πετούν.

Πετούν πολλά, αλλά θέλουμε ακόμα περισσότερα στον αέρα, με τα φτερά και τα όπλα τους να σκεπάζουν το Αιγαίο, όπως είχα πει και στη Βουλή.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Με τον ομόλογο σας της Τουρκίας, έχετε ανοιχτή γραμμή; Δηλαδή, μπορείτε να σηκώσετε το τηλέφωνο και να του πείτε «ρε συ τι κάνουμε εδώ, πού το φτάσαμε το πράγμα» ή όχι;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς! Άλλωστε, στη συνάντηση που είχαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος Ερντογάν στο ΝΑΤΟ, ήμουν παρών κι εγώ με τον Υπουργό Εξωτερικών και τους ομολόγους μας, συμφωνήσαμε ότι οι Υπουργοί Άμυνας πρέπει να μιλούν μεταξύ τους. Επομένως, υπάρχει γραμμή επικοινωνίας.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Έχετε μιλήσει έως τώρα;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε μιλήσει. Στην ουσία έχουμε μιλήσει μια -δυο φορές, όχι προσφάτως, αλλά το κανάλι επικοινωνίας είναι ανοικτό και πρέπει να παραμείνει ανοικτό. Μετά τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό στην Ανατολική Τουρκία μίλησαν οι ηγέτες μεταξύ τους, ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ερντογάν. Επίσης, μίλησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών μεταξύ τους. Δεν θεώρησα ότι έπρεπε κι εγώ να ανοίξω ξανά αυτόν τον δίαυλο επικοινωνίας, αφού μίλησαν Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών, αλλά είμαστε διαθέσιμοι.

Άλλωστε, σε συνεργασία με τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχαμε ‘stand by’ ένα μεταγωγικό αεροσκάφος με στελέχη της ΕΜΑΚ για να μεταβούν εάν μας εζητείτο. Δεν μας ζητήθηκε να συνδράμουμε, οπότε παραμένουμε κατά κάποιον τρόπο, ‘stand by’ εάν χρειαστεί να βοηθήσουμε.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ίσως ήθελε να φανεί εάν είναι αυτάρκης ο κ. Ερντογάν κι ότι το είχε οργανώσει έτσι…

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ορθώς δηλώσαμε διαθέσιμοι να βοηθήσουμε.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Κι από ό,τι καταλαβαίνω από τον βαθμό των παραβιάσεων, εξακολουθούμε να εκπαιδεύουμε τα καινούργια στελέχη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας…

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έχει γίνει πια μια καθημερινότητα στο Αιγαίο, καλώς ή κακώς. Το μόνο που έχω να πω -για να βλέπουμε το ποτήρι και μισογεμάτο, όχι μόνο μισοάδειο- είναι ότι σε κάθε απόπειρα παραβίασης, υπάρχει άμεση αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας. Για κάθε παραβίαση υπάρχει και μία αναχαίτιση.

Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερα και στην προχθεσινή Συνέντευξη Τύπου κατά την επίσκεψη του Κυπρίου ομολόγου μου, κάπου υπάρχει και μία στρεβλή αντιμετώπιση αυτού του θέματος, δεδομένου ότι πάνω από το Αιγαίο, πολλές φορές εμπλέκονται ελληνικά και τουρκικά αεροσκάφη σε κάποιες εικονικές αερομαχίες. Στο πλαίσιο αυτής της αερομαχίας που έχει πολλούς και γρήγορους ελιγμούς, ένα τουρκικό αεροσκάφος μπορεί να μπει και να βγει πάρα πολλές φορές στον ελληνικό εναέριο χώρο. Στο τέλος της ημέρας, ένα αεροσκάφος μπορεί να έχει κάνει δεκάδες παραβιάσεις εξαιτίας μιας αερομαχίας λίγων λεπτών. Αυτό το άθροισμα προκαλεί μία εντύπωση ότι είναι πάρα πολλές, ότι είναι σουρωτήρι το Αιγαίο, να οφείλεται όμως σε ένα μόνο αεροσκάφος που ενεπλάκη σε αερομαχία με ελληνικό. Μη βλέπουμε δηλαδή μόνο τον απόλυτο φυσικό αριθμό. Να βλέπουμε και πίσω από αυτό.

Με αυτή τη λογική θα βλέπαμε ότι οι παραβιάσεις μπορεί να είναι πολλές αριθμητικά, από εκεί και πέρα όμως η πραγματική εικόνα είναι μάλλον διαφορετική. Και τούτο το λέω για να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και τη νηφαλιότητά μας, να μη φέρνουμε την καταστροφή. Να καταλαβαίνουμε τα φαινόμενα όπως πραγματικά εξελίσσονται, γιατί έχουν τη σημασία τους.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Λοιπόν, κ. Υπουργέ, προηγουμένως μιλήσαμε για τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας. Εταιρική στρατηγική σχέση. Έχουμε τώρα μια άλλη σχέση εδώ και χρόνια δηλαδή και με τις ΗΠΑ και μάλιστα αυτή η σχέση αποτυπώνεται και σ’ ένα αμυντικό σύμφωνο το οποίο προετοίμασε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Αυτή την αμυντική συμφωνία την προετοίμασε ο τέως Πρωθυπουργός. Την ετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως σήμερα λέει «εγώ δεν πρέπει να την ψηφίσω αυτή τη συμφωνία» και βγαίνει προχθές και λέει κάποια πράγματα στον Νίκο Χατζηνικολάου στην τελευταία του συνέντευξη.

Ορίστε, κ. Παναγιωτόπουλε, η απάντηση…

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στάση θα έλεγα ότι τηρεί η Τουρκία. Δεν είναι προβλέψιμη. Τους λέει κάτι και μετά πάει και αγοράζει πυραύλους από τους Ρώσους. Όμως και εξαιτίας αυτής της αγοράς αποβάλλεται από το πρόγραμμα της συμπαραγωγής των F-35. Επομένως, η μη προβλεψιμότητα της Τουρκίας δεν την οδήγησε σε μια καλύτερη θέση, όσον αναφορά τη σχέση με τους συμμάχους. Θα μου πείτε, κι όμως την ανέχονται. Και ποιος σας είπε όμως ότι η θέση της σήμερα είναι καλύτερη; Την ανέχονται ενδεχομένως λόγω άλλων γεωστρατηγικών παραμέτρων αλλά πλέον κανείς δεν έχει αμφιβολία, είτε έχει να κάνει με Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είτε με Ευρωπαϊκή Ένωση, με Γαλλία, με άλλους, ότι δεν πρόκειται για αξιόπιστο εταίρο.

Αντιθέτως, μάλλον, αυτή η αίσθηση ότι ο αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή και ο πραγματικός πάροχος ασφαλείας και εγγυητής της ασφάλειας και σταθερότητας της περιοχής είναι η Ελλάδα, αρχίζει και παγιώνεται. Το είδαμε στο πρόσφατο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Προέβαλλε με άριστο θα έλεγα και απόλυτα επιτυχημένο τρόπο ο Πρωθυπουργός της χώρας τα εθνικά επιχειρήματα στον Πρόεδρο Τραμπ, στα στελέχη της αμερικανικής διοίκησης, στη Γερουσία, στο Κογκρέσο.

Εισακούστηκε από παντού και πήρε τα εύσημα όχι μόνο ως Πρωθυπουργός, αλλά και η χώρα ως ο κατεξοχήν αξιόπιστος εταίρος της περιοχής. Να μη συγχέουμε την προβλεψιμότητα με τη συνέπεια. Εδώ μας ζητείται να είμαστε συνεπείς και είμαστε συνεπείς. Και νομίζω ότι πάντα η σωστή συμπεριφορά είναι να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου αλλά και στα δικαιώματά σου, όπως απορρέουν από μία στρατηγική, μια συμμαχική σχέση. Αυτές οι σχέσεις, όπως σας είπα, είναι διττές.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Λέει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι δεν πήραμε κάτι εμείς.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα πώς δεν πήραμε κάτι. Καταρχήν, πήραμε δηλώσεις στήριξης. Κατά δεύτερο λόγο, την αναγνώριση της αξιοπιστίας μας. Κατά τρίτο λόγο την εμβάθυνση στη στρατηγική μας σχέση και το ελεύθερο να ζητάμε ό,τι θεωρήσουμε σκόπιμο προκειμένου να υπάρξει αμυντική θωράκιση της χώρας έναντι οποιασδήποτε επιβουλής. Θα συνεχιστούν τα ταξίδια στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ασφαλώς και θα συνεχιστούν οι επαφές σε επίπεδο Στρατιωτικών Ηγεσιών και Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκειμένου να δούμε και εμείς επί μέρους τους όρους, αλλά σε κάθε περίπτωση, και αυτό συγκρατείστε το όλοι, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ποτέ δεν ήταν σε τόσο καλό σημείο, σε τόσο καλό επίπεδο.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Τελευταία ερώτηση και δεδομένου ότι είμαι και εκτός χρόνου αλλά επειδή το έχω πει, οφείλω να σας το ρωτήσω τώρα ευθέως. Είναι στα σχέδια της ελληνικής Κυβερνήσεως η ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας ή της ΕΛΒΟ, δηλαδή της Αμυντικής Βιομηχανίας μας έτσι ώστε, επειδή ακούγονται πολλά ότι χρειαζόμαστε και χρειαζόμαστε; Μπορεί να τολμήσει κάτι τέτοιο η Κυβέρνηση;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το πάρω από την αρχή. Το βασικό μας επιχείρημα είναι ότι μία χώρα σαν την Ελλάδα, που διατηρεί, ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, πρέπει να εξασφαλίσει ότι αυτές οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, οι ενεργές και παρούσες θα υποστηρίζονται και από μία ανταγωνιστική εξωστρεφή Αμυντική Βιομηχανία.

Από εκεί και πέρα να δούμε πως θα το επιτύχουμε αυτό. Έχουμε κάποια στοιχεία της Αμυντικής Βιομηχανίας, όπως η Ε.Α.Β. ή η ΕΛ.Β.Ο., τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα κλπ, δεν είναι πολλές οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες του δημοσίου που προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία τους. Για την ΕΑΒ, η προσπάθεια αυτή περνάει μέσα από το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αν ανατεθεί η διαχείριση στο ιδιωτικό management, προκαλεί πρόβλημα για την άμυνα της χώρας;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα είναι ανοιχτά και διαγωνιστικές διαδικασίες θα τρέξουν το επόμενο χρονικό διάστημα για κάποιες αμυντικές βιομηχανίες που ελέγχονται από το Δημόσιο.

Αυτή τη στιγμή, αυτό που επιλέγουμε για την ΕΑΒ, είναι να της δώσουμε την προίκα μιας δουλειάς 1,5 δισ. δολαρίων, δηλαδή την αναβάθμιση των F-16. Εάν την διεκπεραιώσουν, θα μπορούν πολύ σύντομα να είναι σε θέση να διεκδικήσουν και άλλες παρόμοιες δουλειές αναβάθμισης διαφόρων αεροσκαφών, διαφόρων χωρών, διαφόρων Πολεμικών Αεροποριών και να εξελιχθούν έτσι σε μία εξωστρεφή, ανταγωνιστική διεθνώς βιομηχανία και όχι σε μια βιομηχανία που ξεροσταλιάζει, επιτρέψτε μου την έκφραση, για έναν πελάτη, το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή, την Πολεμική Αεροπορία με όσους περιορισμούς έχει αυτή η πολιτική, αυτή η προοπτική.

Έτσι θέλουμε την ΕΑΒ, στα πρότυπα άλλων ξένων ανταγωνιστικών βιομηχανιών. Είχα πάει στο Ισραήλ, πρόσφατα. Η αντίστοιχη ισραηλινή βιομηχανία, ξέρετε, έχει έναν τζίρο 3,6 δισ. το χρόνο, με άλλα 16 και βάλε δουλειές που περιμένουν από πίσω. Η ΕΑΒ έχει 47 εκατομμύρια. Όπως καταλαβαίνετε, η σύγκριση είναι χαοτική αλλά είναι όμως ανταγωνιστικότατη και έτσι διατηρούν μία εγχώρια αμυντική βιομηχανία η οποία μεταξύ άλλων φροντίζει κιόλας τις δικές τους ανάγκες.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Τολμήστε το, λοιπόν, κ. Υπουργέ!

Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αυτός είναι ο δρόμος . Από εκεί και πέρα τα επιμέρους μπορούμε να τα βρούμε στην πορεία. Έχουμε πάντως βάλει τις βάσεις για να περπατήσει η Ε.Α.Β. στο μέλλον. Πέφτει στα βαθιά, καλείται να κολυμπήσει. Αυτό της ζητούμε.