Νίκος Παναγιωτόπουλος: Αυτήν τη στιγμή κατασκευάζεται φράχτης σε ικανό μήκος των χερσαίων συνόρων στον Έβρο

Αναλυτικά η τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και οι διευκρινίσεις για την κατάσταση στον Έβρο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ενημέρωσαν την Τρίτη 26 Μαΐου 2020 τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνεδρίασης η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» στο υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε τα ακόλουθα:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θυμίζω ότι αυτή η συνεδρίαση της Επιτροπής εδώ, στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είχε προγραμματιστεί προ ημερών με αντικείμενο μία εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση για όλα τα βασικά θέματα για την Εθνική Άμυνα.

Εκτός από τα γεγονότα στον Έβρο και τα πρόσφατα, είχαμε συμφωνήσει να μιλήσουμε και για το ζήτημα διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις, για ζητήματα Εξοπλιστικά, Αμυντικής Βιομηχανίας -παρά το γεγονός, παραμένω υπέρ της άποψης ότι το ζήτημα της Αμυντικής Βιομηχανίας χρειάζεται μία ξεχωριστή συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα. Εντούτοις οι εξελίξεις μας επέβαλαν να συνεννοηθούμε με τον κ. Υπουργό Εξωτερικών προκειμένου να έρθουμε από κοινού και να ενημερώσουμε το Σώμα.

Κι αν κάποτε με άλλα δίδυμα, στην ηγεσία των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, μια συνεδρίαση της Επιτροπής με τους δύο Υπουργούς να προσέρχονται προκειμένου να ενημερώσουν από κοινού το Σώμα φάνταζε ενδεχομένως πολύ μικρή σε πιθανότητες ή σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σήμερα τούτο δεν συμβαίνει. Με το Υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει διαρκής συνεργασία, σχεδόν σε καθημερινή βάση, προκειμένου να διαμορφώνουμε από κοινού τους τρόπους διαχείρισης των βασικών εθνικών μας ζητημάτων. Και μια που κάνω λόγο για τα βασικά εθνικά ζητήματα μας, σπεύδω εισαγωγικά να πω ότι έχει δημιουργηθεί πολύ και οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση, σχετικά με ένα θέμα όχι ανάξιου λόγου, αλλά ασφαλώς ανάξιο αυτής της έντασης που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της χώρας και δημόσια συζήτηση γι’ αυτό.

Σκόπιμο είναι λοιπόν, να εξηγηθούν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάποια βασικά σημεία ώστε να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση. Και σπεύδω εξ αρχής να δηλώσω ότι η θέση μας είναι σαφής και κατηγορηματική και θα την αναλύσω σημείο προς σημείο:

Σημείο πρώτο: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σαφώς οριοθετημένα και απαράλλακτα. Δεν αλλάζουν, δεν μετακινούνται, όπως αλλάζει και μετακινείται διαχρονικά, στο βάθος και στη διάρκεια δεκαετιών, η κοίτη του ποταμού Έβρου. Αυτό θα το αναπτύξω σε λίγο παρακάτω.

Σημείο δεύτερο: Η Ελλάδα ασφαλίζει και προστατεύει τα σύνορα της. Η Κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι χρειάζεται γι’ αυτό. Το έχει άλλωστε αποδείξει τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, όπου είχαμε μία απόπειρα, οργανωμένης θα έλεγα παραβίασης των συνόρων με όρους εισβολής ή υβριδικής απειλής, όπως έχω αναλύσει. Πλην όμως, η θαυμάσια συνεργασία μεταξύ των Ένοπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας έφεραν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που ήταν να αποκρουστεί αυτή η οργανωμένη απόπειρα.

Αυτή η σθεναρής και αποφασιστική στάση, νόμιζα ειλικρινά ότι μέχρι πρότινος ενοχλεί μόνο την Τουρκία. Τώρα αντιλαμβάνομαι ότι ενοχλεί και ετερόκλητες δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας. Κι αυτή η υπόθεση, ενδεχομένως να χρησιμοποιείται ως ευκαιρία, προκειμένου να αμαυρωθεί λίγο το επίτευγμα του Έβρου. Η εκ του αποτελέσματος, δηλαδή, επιτυχής διαχείριση αυτής της κρίσης. Είναι αυτές οι σκιές στο κεκτημένο δικαίωμα της χώρας, να προστατεύει τα σύνορα της, που είναι άλλωστε και τα ευρωπαϊκά σύνορα, ιδίως όταν αυτό το δικαίωμα ασκήθηκε με τον πιο εμφαντικό τρόπο τον περασμένο Μάρτιο.

Σημείο τρίτο: Αυτού του τύπου τα ευαίσθητα εθνικά θέματα εκτιμώ ότι δεν προσφέρονται για ασκήσεις ευτελούς αντιπολίτευσης, μάλιστα, με όρους σπέκουλας! Γιατί θεωρώ «σπέκουλα», να ξεσηκώνουν πολιτικές δυνάμεις αυτό που γράφτηκε μια χονδροειδής, δηλαδή ψευδής είδηση σε Μέσο του εξωτερικού, το οποίο έκανε λόγο για δεκάδες Τούρκων στρατιωτών που εισήλθαν στο Ελληνικό έδαφος, επικαλούμενοι μάλιστα σε λάθος τόπο, το Μελισσοκομείο. Όταν ουδέποτε υπήρξε θέμα στην περιοχή του Μελισσοκομείου!

Άρα πρόκειται για χονδροειδή ψεύδη, τα οποία δυστυχώς έτυχαν θετικής ανταπόκρισης στο εσωτερικό της χώρας. Κακώς! Το να στοιχίζονται λοιπόν πολιτικές δυνάμεις πίσω, από τέτοιους είδους δημοσιεύματα, να δημιουργήσουν πολιτικό θόρυβο στο εσωτερικό της χώρας ή φθορά στην Κυβέρνηση ή ακόμα εκόντες-άκοντες και μία τεχνική όξυνση της έντασης, είναι πράγμα που πραγματικά με ξεπερνά. Δεν προσφέρονται έτσι καλές υπηρεσίες στην υπόθεση της Πατρίδος.

Σημείο τέταρτο: Βασική αιτία -κατά την προσωπική μου εκτίμηση πάντα- όλων αυτών που διημείφθησαν στην πολιτική αντιπαράθεση αυτές της ημέρες, είναι η ελλιπέστατη γνώση πάρα πολλών, τελικά όπως προκύπτει, σχετικά με τη φυσιολογία του εδάφους του Έβρου σε συνάρτηση με την ακριβή οριοθέτηση των συνόρων. Δεν πρόκειται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για ένα ποτάμι το όποιο ρέει και  από τη μία πλευρά είναι η τουρκική όχθη, από την άλλη η ελληνική. Αυτό προκύπτει ενδεχομένως με κάποια σημεία του Δούναβη που έχει όμως πλάτος χιλιομέτρων. Δεν είναι ο Έβρος αυτή η περίπτωση.

Και υπενθυμίζω: Τα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας έχουν οριστεί με βάση αφ’ ενός τη συνθήκη της Λωζάννης και αφ’ ετέρου το Πρωτόκολλο του 1926, και περαιτέρω με βάση την τότε κοίτη του Έβρου. Έκτοτε η κοίτη έχει αλλάξει, όχι τα σύνορα. Συνεπώς σήμερα υπάρχουν, τμήματα ελληνικού εδάφους που βρίσκονται Ανατολικά του Έβρου, τα λεγόμενα «προγεφυρώματα» και εν προκειμένω το προγεφύρωμα Φερών, ενώ από την άλλη, τμήματα τουρκικού εδάφους που βρίσκονται Δυτικά του Έβρου. Συνήθως αυτά τα τμήματα διέπονται από κοινά ως επί των πλείστων χαρακτηριστικά:

Πυκνή βλάστηση, κατάφυτα και αδιαπέραστα σε κάποια σημεία, πραγματική ζούγκλα.

Πλημμύρες το Χειμώνα, καλύπτονται από νερό το χειμώνα. Σε διαρκή βάση,  σχεδόν κάθε χρόνο, όταν πλημμυρίζει ο Έβρος. Κι αυτό βέβαια ισχύει για δεκαετίες.

Η δυσκολία της επακριβούς σημάνσεώς του καθιστά το θέμα αυτό ένα τεχνικό ζήτημα, όπως άλλωστε δήλωσε προ ημερών και ο Τούρκος Πρέσβης, ένα τεχνικό ζήτημα και τίποτα παραπάνω και όχι ασφαλώς συνοριακή διαφορά.

Η πρόσβαση σε αυτά τα τμήματα, σε κάθε φυσικό πρόσωπο είναι πάντα πολύ δύσκολη. Για πάρα  πολλά χρόνια σε ορισμένα από αυτά τα τμήματα κυριολεκτικά δεν έχει πατήσει άνθρωπος, ούτε Τούρκος, ούτε Έλληνας, πολλώ μάλλον Στρατιωτικός.

Σημείο πέμπτο: Με αυτά τα δεδομένα και λόγω της εκπεφρασμένης βούλησης και απόφασης της Κυβέρνησης να ενισχύσει το απαραβίαστο των συνόρων μας, αυτήν τη στιγμή κατασκευάζεται φράχτης σε ικανό μήκος των χερσαίων συνόρων στον Έβρο, σταδιακά, όχι από την μία μέρα στην άλλη. Είναι διαδικασία που θα πάρει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μήκος 26 περίπου χιλιομέτρων, με πολλές προπαρασκευαστικές εργασίες αποτύπωσης και σήμανσης εδάφους που δεν επιτελούνται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που έχει αναλάβει τυπικά να κατασκευάσει τον φράχτη αλλά από τον Στρατό Ξηράς, φυσικά και την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού που είναι αρμόδια να προχωρήσει σε αυτή την ακριβή αλλά δύσκολη σε ορισμένα τμήματα όπως έχετε ήδη καταλάβει σήμανση του εδάφους.

Το ότι κάποιοι δυσανασχετούν με την κατασκευή του φράχτη είναι γνωστό. Οι θέσεις είναι καταγεγραμμένες αλλά αυτό δεν μας αφορά, δεν είναι το ζήτημα σήμερα. Ο φράχτης θα γίνει. Αυτό είναι εκπεφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης και θα γίνει γρήγορα. Έτσι κατ’ αυτό τον τρόπο θα προστατευτούν καλύτερα τα χερσαία σύνορα μας. Όμως οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή του φράχτη στο συγκεκριμένο προγεφύρωμα Φερών -και όχι επαναλαμβάνω στην περιοχή του προγεφυρώματος Μελισσοκομείου όπως έχει αναφερθεί στα ψευδή δημοσιεύματα- προκάλεσαν την αντίδραση της τουρκικής πλευράς.

Ο Ελληνικός Στρατός είχε προβεί σε αποψίλωση τμημάτων κατάφυτου εδάφους, όπως είπα, προκειμένου να προχωρήσει ακριβώς σε αυτή τη σήμανση. Όταν αυτό κατέστη αντιληπτό ήρθαν στο σημείο κάποιοι Τούρκοι Στρατιώτες και Αστυνομικοί. Παρέμειναν στο όριο του τουρκικού εδάφους, κατασκήνωσαν για μερικές ημέρες, άναψαν φωτιές μέσα στα δασωμένα τμήματα μέσα στο τουρκικό έδαφος.

Απέναντί τους υπήρχαν, καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια της παρουσίας τους, στοιχεία του Στρατού Ξηράς, Στρατιώτες μας. Αυτό λοιπόν, με οδηγεί και στο τελευταίο σημείο που θα ήθελα να θίξω.

Το επαναλαμβάνω: Ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις, προφανώς από στοιχεία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο αυτές τις μέρες. Και θα ήθελα να είμαι πολύ σαφής, όπως άλλωστε ήταν σαφής χθες και ο Πρωθυπουργός κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη. Άλλωστε είναι γνωστή και η ανακοίνωση στην οποία έχει προβεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήδη από το Σάββατο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν το καθήκον τους, προστατεύουν απολύτως την ασφάλεια των συνόρων μας, το κάνουν πολύ καλά και το κάνουν πολύ καλά ιδίως κατά τους τελευταίους μήνες. Και θα το ξανακάνουν πολύ καλά εάν και όταν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ξανά πίεση στα σύνορα μας. Υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις προς τούτο, αλλά εγώ σας διαβεβαιώνω ότι ξανά οι Ένοπλες Δυνάμεις θα προστατεύσουν το απαραβίαστο των συνόρων μας όπως το έκαναν τον περασμένο Μάρτιο.

Δυστυχώς όλη αυτή η συζήτηση, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, εκτός των άλλων επηρεάζει αρνητικά και το ηθικό των Στελεχών. Είναι κρίμα να γίνεται αυτή η ζημιά μετά την τόση προσπάθεια που κατέβαλλαν, συνεχίζουν να καταβάλλουν και θα καταβάλλουν ξανά εάν και όταν χρειαστεί. Θεωρώ ότι αυτό το συγκεκριμένο τελευταίο μήνυμα επιβάλλεται να το εκπέμψω, από εδώ, από την έδρα της Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Είναι το τελευταίο σημείο αλλά επιτρέψτε μου, δεν είναι καθόλου ασήμαντο ιδίως αυτή την ώρα.

Σας ευχαριστώ.