Η Ελλάδα απέκτησε και επίσημα τα 18 Rafale. Φωτογραφίες από την υπογραφή της Συμφωνίας

«Έπεσαν» οι υπογραφές για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών-Τι σηματοδοτεί αυτό για τη μαχητική ικανότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του, Florence Parly υπέγραψαν τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη σύμβαση για την αγορά των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

«Η προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale αποτελεί ορόσημο στη διμερή αμυντική συνεργασία μας και, ευρύτερα, στις σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας», υπογράμμισε στη δήλωσή του μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η συμφωνία θα συμβάλει «στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας».

«Είμαστε», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, «πραγματικά υπερήφανοι, καθώς ποτέ ξανά οι διαπραγματεύσεις για ένα τόσο σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά».

Ο υπουργός έδωσε συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν και από τις δύο πλευρές, ενώ επισήμανε ότι «με την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale η δύναμη πυρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πολλαπλασιαστεί».

Αναφερόμενος στα ειδικά χαρακτηριστικά των Rafale, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα (αισθητήρες ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κ.λπ.), σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, τα καθιστούν σημαντικό παράγοντα αεροπορικής υπεροχής».

Μιλώντας για την επιλογή της αγοράς των γαλλικών μαχητικών, ο υπουργός τόνισε τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνογαλλικών σχέσεων, καθώς «και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας απέναντι σε προκλήσεις και απειλές».

«Η συμφωνία», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «επιβεβαιώνει μία μακροχρόνια παράδοση εξαιρετικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών. Σχέσεις που εδράζονται στην αλληλεγγύη και την ισχυρή, διαχρονική και ειλικρινή φιλία των χωρών και των λαών μας, ήδη από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 και τη συνεισφορά των Γάλλων φιλελλήνων και της Γαλλίας, ως μεγάλης δύναμης, στον εθνικό αγώνα για την ελευθερία».

«Με την ομόλογό μου, κυρία Parly», πρόσθεσε ο ίδιος, «εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για το υψηλό επίπεδο των διμερών αμυντικών μας σχέσεων, αλλά και ευρύτερων συνεργασιών μας, που θα διευρυνθούν ακόμα περισσότερο τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο. Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την συνεργασία μας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Πρωτοβουλιών και τη συμμετοχή μας στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation-PESCO), καθώς και τα βήματα υλοποίησης του οράματος, που συμμεριζόμαστε με τη Γαλλία, για την Ευρώπη της Άμυνας».

«Συζητήσαμε», συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την κοινή μας θέληση να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή, με θεμέλιο τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας».

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας σε δηλώσεις της μετά την υπογραφή της σύμβασης, στάθηκε στη διαχρονική σχέση φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία. Επεσήμανε δε, ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκτά τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι η προμήθεια των Rafale λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής αποτρεπτικής ικανότητας για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ προανήγγειλε τη συμμετοχή της Γαλλίας στην άσκηση «Σκύρος», καθώς και στην άσκηση «Ηνίοχος» τον Απρίλιο, με 8 αεροσκάφη Rafale.

Η κ. Parly ανέφερε, επίσης, ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, στο πλαίσιο της αποστολής του στα τέλη Φεβρουαρίου, θα πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο συνοδευόμενο από φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Η ελπίδα που θα διατυπώσω είναι να συνεχιστεί η σχέση εμπιστοσύνης Ελλάδας-Γαλλίας» είπε η Γαλλίδα υπουργός, ενώ ανέφερε, ακόμη, ότι η Γαλλία «θα διαβιβάσει σύντομα προτάσεις στην Ελλάδα για να ανανεώσει τον στόλο του Πολεμικού της Ναυτικού».

Στις διμερείς συνομιλίες, που προηγήθηκαν της υπογραφής της σύμβασης, στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστρια», συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο γγ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνιος Οικονόμου, ο αρχηγός ΓΕΑ, Γεώργιος Μπλιούμης, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Βάλαρης, ο πρέσβης ετ Ελευθέριος Αγγελόπουλος, καθώς και ο γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης αμυντικών εξοπλισμών και επενδύσεων, Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α Θεόδωρος Λάγιος.

Από γαλλικής πλευράς, πέραν της υπουργού Άμυνας, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα, Πατρίκ Μεσονάβ, ο αρχηγός της γαλλικής αεροπορίας, στρατηγός Φιλίπ Λαβίν, ο σύμβουλος βιομηχανικών υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης, Μ. Ντεσίντ και η σύμβουλος ευρωπαϊκών υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης, Μ. Καντάν.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου, τα πρώτα γαλλικά Rafale θα προσγειωθούν στην Τανάγρα για συνεκπαίδευση με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό κόστος κτήσης των 18 αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ χωρίς κρατήσεις. Εξ αυτών, τα 6 είναι καινούργια και τα 12 μεταχειρισμένα.

Το κόστος για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα Meteor), καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων (τύπου Mica, Scalp και Ecoxet) ανέρχεται σε 400 εκ. ευρώ χωρίς τις κρατήσεις.

Η παραλαβή των πρώτων 6 μεταχειρισμένων μαχητικών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα 6 καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία 6 μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023.

Οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να ταξιδέψουν στη Γαλλία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για να εκπαιδευτούν.

Ο χαιρετισμός του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας

Σήμερα είχα την ιδιαίτερη τιμή και χαρά, να υποδεχτώ την Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Φλωράνς Παρλύ (Florence Parly), στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στην Αθήνα, με την ευκαιρία της υπογραφής των Συμβάσεων για 18 αεροσκάφη “Rafale”.

Η προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών “Rafale” αποτελεί ορόσημο στην διμερή αμυντική συνεργασία μας και, ευρύτερα, στις σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας. Θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας.

Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι, καθώς ποτέ ξανά οι διαπραγματεύσεις για ένα τόσο σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν και από τις δύο πλευρές.

Με την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών “Rafale” η δύναμη πυρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πολλαπλασιαστεί. Τα ειδικά χαρακτηριστικά των “Rafale” με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, τα καθιστούν σημαντικό παράγοντα αεροπορικής υπεροχής.

Επιπλέον, η επιλογή της αγοράς των γαλλικών μαχητικών “Rafale” υπογραμμίζει το στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές. Επιβεβαιώνει μία μακροχρόνια παράδοση εξαιρετικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών.

Σχέσεις που εδράζονται στην αλληλεγγύη και την ισχυρή, διαχρονική και ειλικρινή φιλία των χωρών και των λαών μας, ήδη από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, και την συνεισφορά των Γάλλων φιλελλήνων και της Γαλλίας, ως Μεγάλης Δύναμης, στον εθνικό αγώνα για την ελευθερία.

Με την ομόλογό μου κυρία Παρλύ, εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για το υψηλό επίπεδο των διμερών αμυντικών μας σχέσεων αλλά και ευρύτερων συνεργασιών μας, που θα διευρυνθούν ακόμα περισσότερο τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο.

Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την συνεργασία μας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Πρωτοβουλιών και τη συμμετοχή μας στη «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, την γνωστή “Permanent Structured Cooperation”-PESCO», καθώς και τα βήματα υλοποίησης του οράματος, που συμμεριζόμαστε με την Γαλλία, για την Ευρώπη της Άμυνας.

Τέλος, συζητήσαμε τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την κοινή μας θέληση να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή, με θεμέλιο τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των Αρχών της Καλής Γειτονίας.

Κυρία Υπουργέ, αγαπητή Φλωράνς, σας καλωσορίζω και πάλι στην Ελλάδα.

Ο χαιρετισμός της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας

Σχεδόν σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο, στις 29 Ιανουαρίου 2020, ο Πρόεδρος Μακρόν και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ανακοίνωσαν τη βούλησή τους να αναπτύξουν τη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας και θέλω να σας εκφράσω, σήμερα, τη χαρά και την υπερηφάνειά μου διότι βρίσκομαι εδώ με τον ομόλογό μου Νίκο Παναγιωτόπουλο, ώστε να παρίσταμαι στην υπογραφή αυτής της σύμβασης για την προμήθεια 18 αεροσκαφών “Rafale” από την Ελλάδα.

Έτσι, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προμηθεύεται αυτό το μαχητικό αεροσκάφος, αποκτώντας δυνατότητες  και τεχνολογικά μέσα, η αριστεία των οποίων είναι ομοφώνως αναγνωρισμένη ενώ η αποτελεσματικότητά τους αποδεικνύεται αδιάκοπα στο επιχειρησιακό πεδίο. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γι’ αυτή την επιλογή που έκανε η Ελλάδα, γι’ αυτή την επιλογή που είναι αποκλειστικά ευρωπαϊκή.

Οι χώρες μας μοιράζονται πολλά κοινά σημεία, φιλοδοξίες και προκλήσεις, τις οποίες έχουμε τη βούληση να αναπτύξουμε και να αντιμετωπίσουμε αμοιβαίως. Η ποιότητα της συνεργασίας ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ορατή στη Μεσόγειο, όπου οι ασκήσεις πολλαπλασιάστηκαν τους τελευταίους μήνες, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Θα αναφέρω μόνο δύο: Την πρώτη σε μορφή τετραμερούς συνεργασίας με τους Ιταλούς και Κυπρίους συμμάχους μας τον περασμένο Αύγουστο, με την οποία επιβεβαιώσαμε από κοινού την παρουσία μας στη θάλασσα και στον αέρα χάρη σε κοινές ασκήσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Επίσης, συμμετείχαμε από κοινού σε μία παρόμοια άσκηση τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αίγυπτο, στο πλευρό των εταίρων μας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από την Κύπρο.

Και μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι αυτή η δυναμική θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2021.

Σε λίγες μέρες θα αναπτύξουμε σημαντικά αεροπορικά μέσα στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αποστολής «Σκύρος». Αυτή η ανάπτυξη μακράς εμβελείας θα συμπεριλαμβάνει έως και 170 αεροπόρους, τέσσερα “Rafale”, δύο Α400M “Atlas” και ένα MTT “Phoenix”.

Με την ευκαιρία αυτή, οι αεροπορικές μας δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν  επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις. Η Γαλλία θα συμμετάσχει επίσης στην αεροπορική διεθνή άσκηση «Ηνίοχος» που διοργανώνεται εδώ στην Ελλάδα 12 με 22 Απριλίου με τέσσερα «Μιράζ 2000» και οκτώ “Rafale” στο πλευρό αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων, καθώς και δυνάμεων από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιταλία.

Τέλος, ανάμεσα στα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου -στο πλαίσιο της αποστολής του αεροπλανοφόρου μας «Σαρλ ντε Γκωλ» στην Ανατολική Μεσόγειο- η συνοδεία μιας ελληνικής φρεγάτας θα προσφέρει μια νέα ευκαιρία για τις δυνάμεις μας να ταξιδέψουν πλάι-πλάι, να μάθουν να συνεργάζονται ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα τους.

Αυτή η συνεργασία που οικοδομούμε, συγκεκριμένα στη Μεσόγειο, είναι ουσιαστική για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, για να γίνει σεβαστό το δικαίωμα και η ελευθερία κυκλοφορίας. Αυτός ο χώρος που βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών κρίσεων -στη Λιβύη, στη Συρία- υπόκειται σε αυξανόμενες εντάσεις και απέναντι σε όλες αυτές τις προκλήσεις, είναι ουσιώδες οι Ευρωπαίοι να συνειδητοποιήσουν ότι από κοινού, αποκτώντας τις κατάλληλες ικανότητες, θα μπορέσουμε να βρούμε βιώσιμες λύσεις.

Ευρύτερα, πρέπει να συνεχίσουμε μαζί την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής κυριαρχίας που βέβαια έρχεται να συμπληρώσει το διατλαντικό δεσμό. Και σε αυτό το θέμα, όπως και σε πολλά άλλα, η Γαλλία γνωρίζει ότι μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ελλάδας.

Η ελπίδα που θα εκφράσω σήμερα, είναι να δούμε τη συνέχιση αυτής της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα. Η αριστεία αυτής της στρατηγικής και επιχειρησιακής σχέσης θα μπορέσει ίσως, σε κάθε περίπτωση ελπίζω, να εκφραστεί με νέες δυνατότητες και στο χώρο του Πολεμικού Ναυτικού. Η Γαλλία θα διαβιβάσει σύντομα στην Ελλάδα προτάσεις, για να ανανεώσει τον στόλο των φρεγατών της και να διατηρήσει το χαρακτήρα της ναυτικής δυνάμεως.

Σήμερα είναι μία μεγάλη ημέρα, αγαπητέ κ. Υπουργέ.

Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να γιορτάσουμε μία πλούσια και παλαιά αμυντική σχέση, όπως το αναφέρατε κι εσείς κύριε Υπουργέ.

Κατά το παρόν έτος, της διακοσιοστής επετείου από τον Αγώνα για την Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, στην οποία η Γαλλία συνέβαλε αποφασιστικά πολεμώντας στο πλευρό σας, θέλω να εκφράσω την υπερηφάνειά μου που βρίσκομαι εδώ για να εξακολουθήσει να υφίσταται αυτή η μακρά και βαθιά φιλία που ενώνει τις χώρες μας.