Ποτόλιας για Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Καβάλας: Παραμύθια για φθηνό ρεύμα…

Αντίθετη η Λαϊκή Συσπείρωση στην ίδρυση του εν λόγω Συνεταιρισμού

Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021, στις 19:00, πρόκειται να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας [διαβάστε όλα τα θέματα της συνεδρίασης πατώντας εδώ] με το πρώτο εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη θέμα να αφορά στην ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας με την Επωνυμία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ  ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΥΝ.Π.Ε.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Ποτόλια, η κίνηση αυτή αποτελεί ακόμη μια απόδειξη ότι η Δημοτική Αρχή υπηρετεί μια αντιλαϊκή πολιτική, χαρακτηρίζοντας τις εξαγγελίες για δήθεν φθηνό ρεύμα ως «παραμύθια».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Καβάλας.

Ακρίβεια-Ενεργειακή φτώχεια και Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Καβάλας

«Βαρύς θα είναι ο φετινός χειμώνας για χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας, καθώς οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, οι αυξήσεις «ήρθαν για να μείνουν», ως αποτέλεσμα της πολιτικής «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και των σχεδίων της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης και της λεγόμενης «πράσινης ενέργειας» (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, βιοενέργεια).

Σε αυτή την αρνητική συγκυρία για τους συνδημότες μας, με τις τιμές στα ύψη, η διοίκηση του δήμου προχωρά, αξιοποιώντας νόμο του  ΣΥΡΙΖΑ (2018), που φυσικά δεν κατάργησε η ΝΔ, στην “Ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας με την Επωνυμία  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ  ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΥΝ.Π.Ε.”

Η προτεραιότητα που δίνεται για τις ΑΠΕ, υλοποιείται και στηρίζεται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και αστικά κόμματα, Περιφέρειες και δήμους.

Στην Π.Ε. Καβάλας, τα τελευταία χρόνια, έγιναν ή βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, μεγάλες και μικρές ιδιωτικές επενδύσεις φωτοβολταϊκών σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές.

Έχουν δρομολογηθεί επίσης  μονάδες βιοενέργειας, (ΒΙ.ΠΕ., ΒΙ.Ο.ΠΑ.).

Η Περιφέρεια μας και οι Δήμοι της περιοχής, δεν μένουν απλά στην έγκριση των ΜΠΕ (εγκρίνουν την συντριπτική πλειοψηφία απ’ αυτές).

Με τον Νόμο 4513/2018 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με Ν.Δ, ΚΙΝΑΛ, ΠΟΤΑΜΙ και με «παρών» από την ναζιστική Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων, προβλέπεται η δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων (αστικοί συνεταιρισμοί), με σκοπό την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ή θερμικής.

Με βάση αυτό το νομοθετικό πλαίσιο και στο “όραμα” του ΣΥΡΙΖΑ για “Ενεργειακή Δημοκρατία”, ο δήμος μας προχωράει στη συγκρότηση “Ενεργειακής Κοινότητας”.

Η σύσταση και λειτουργία “Ενεργειακών Κοινοτήτων” στη χώρα μας (στην Ε.Ε υπάρχουν εδώ και χρόνια), αποτελεί πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε. για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις για “αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας”, “την πράσινη ανάπτυξη” και άλλα εύηχα λόγια, οι  “Ενεργειακές Κοινότητες” αποτελούν νέο πεδίο κερδοφορίας στο χώρο των ΑΠΕ.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, που το ΚΚΕ στηρίζει, τασσόμαστε ενάντια στις “Ενεργειακές Κοινότητες”, γιατί αποτελούν το “όχημα” κερδοφορίας του κεφαλαίου και εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, με προκάλυμμα την “κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία”.

Οι επιπτώσεις από την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, η επιβολή του λεγόμενου «φιλοπεριβαλλοντικού» χαρατσιού για τις ΑΠΕ κ.α., οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και στην ενεργειακή φτώχεια.

Το παραμύθι για φθηνό ρεύμα στα μέλη των Ενεργειακών Κοινοτήτων ή δωρεάν σε φτωχές οικογένειες που είναι δικαιούχοι του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του ΤΕΒΑ, κρύβει επιμελώς, ότι αυτό θα το πληρώνουν, μέσω του χαρατσιού για τις ΑΠΕ, όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι. Επίσης κρύβουν επιμελώς ότι σε έναν κλάδο όπου κυριαρχούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Συνεταιρισμοί χάνονται, αφού πρώτα  έχουν δηλητηριάσει τα λαϊκά στρώματα με αυταπάτες και απογοήτευση.

Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι τεράστιες γιατί υπηρετεί και με τον τρόπο αυτό, της ενεργειακής κοινότητας, μια αντιλαϊκή πολιτική.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση, η ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό που πρέπει να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των διευρυμένων αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Θα πρωτοστατήσουμε για την αποκάλυψη του ρόλου των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ώστε οι εργαζόμενοι, να μην ξεγελιούνται από το “φρούτο” των ενεργειακών κοινοτήτων, αλλά να οργανώσουν την πάλη τους για ενέργεια, που θα είναι λαϊκή περιουσία και όχι πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων».