Χρήστος Ποτόλιας: Να πληρώσει το Κράτος για τους ναυαγοσώστες του Δήμου Καβάλας

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης «φέρνει» στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης ενόψει του καλοκαιριού

Να εξασφαλιστεί η ναυαγοσωστική κάλυψη με επιχορήγηση από το Κράτος και να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος Καβάλας και οι δημότες ζητά από τη Δημοτική Αρχή ο Χρήστος Ποτόλιας.

Με επιστολή του προς τον Δήμαρχο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των παρατάξεων, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητά να εξασφαλίζεται η προστασία των λουόμενων με μηδενικό κόστος για τον Δήμο και τους δημότες, προτείνοντας την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου που μετακυλεί το κόστος στους τελευταίους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής-πρότασης Ποτόλια.

«Κύριε Πρόεδρε,
Επειδή σύντομα πρέπει ο δήμος μας να προβεί σε προετοιμασίες προκειμένου να αντιμετωπίσει με επάρκεια και χωρίς καθυστερήσεις τη  ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών μας, παραθέτουμε τις απόψεις μας για το θέμα:

Εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό ότι ο δήμος μας καθώς και στο σύνολό τους οι παραλιακοί Δήμοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών.

Η ασφαλής κολύμβηση είναι πολύ σημαντικό θέμα και απαιτείται η ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών.

Θεωρούμε ότι η ναυαγοσωστική κάλυψη είναι υποχρέωση του κεντρικού κράτους και δεν μπορεί να ανατίθεται στους Δήμους, χωρίς την κάλυψη της δαπάνης από την εκάστοτε Κυβέρνηση.

Με το ΠΔ 31/2018, επιβλήθηκαν νέα μέτρα για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, που τριπλασίασαν τις θέσεις ναυαγοσωστών και αύξησαν τις απαιτήσεις σε εξοπλισμό.

Όμως, η χαριστική βολή δόθηκε με το ΠΔ 71/2020. Τα κόστη πολλαπλασιάστηκαν, αφού αυξήθηκαν κι άλλο οι θέσεις ναυαγοσωστών και προστέθηκε εξοπλισμός (σωστικοί λέμβοι κ.α.), αμφισβητούμενης χρησιμότητας, που μπορεί να καλυφθεί από τα Λιμεναρχεία.

Εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων και του πολύ μεγάλου κόστους, ο δήμος μας επιβαρύνεται με μεγάλα ποσά.

Είναι αυτονόητο ότι οι όροι για να αντιμετωπίσει την ναυαγοσωστική κάλυψη ο Δήμο μας είναι ιδιαίτερα επαχθείς, γιατί δεν μπορεί να έχει εξειδικευμένη υπηρεσία μόνο για τέσσερεις μήνες. Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα από ναυαγοσωστικές σχολές, που τελικά επιβάλουν τιμές ανά θέση ναυαγοσώστη πάρα πολύ υψηλότερες από το πραγματικό κόστος.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος καλούμε τη διοίκηση να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τα ακόλουθα:

  • Να αποσυρθεί το Π.Δ. 71/2020 και να τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία των λουόμενων με πολύ μικρότερο κόστος.
  • Να επιχορηγηθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το σύνολο της δαπάνης για τη ναυαγοσωστική κάλυψη.

Για την αποτελεσματική ναυαγοσωστική κάλυψη χρειάζεται μια άλλη πολιτική, που να εγγυάται την ασφαλή κολύμβηση και να μην εξαρτάται από την επιδίωξη του μέγιστου κέρδους.

  • Να αναλάβει τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε όλη την Ελλάδα μια κεντρική κρατική υπηρεσία, σε συνεργασία με το λιμενικό σώμα, για να μειωθεί πάρα πολύ το κόστος και να βελτιωθούν δραστικά οι συνθήκες ασφαλούς κολύμβησης.
  • Ίδρυση κρατικών σχολών δωρεάν ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, για να απαλλαγούν οι νέοι και νέες από το κόστος εκπαίδευσης και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον.