Λαϊκή Συσπείρωση: Οι γερασμένες εγκαταστάσεις και η ελλιπής συντήρηση, οι αιτίες των βλαβών του Βιολογικού

Ανακοίνωση του συνδυασμού του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με αφορμή τις συχνές βλάβες που παρουσιάζονται στον αγωγό μεταφοράς λυμάτων στην πόλη

Οι γερασμένες εγκαταστάσεις και η ελλιπής συντήρηση, λόγω της υποχρηματοδότησης, είναι οι αιτίες των συχνών βλαβών που παρουσιάζονται στον αγωγό μεταφοράς των λυμάτων, σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Η ανακοίνωση του συνδυασμού, που εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Χρήστο Ποτόλια αναφέρει σχετικά:

«Οι συχνές βλάβες στον αγωγό μεταφοράς λυμάτων κατά μήκος της ακτογραμμής της πόλης με τις τυχόν διαρροές ανεπεξέργαστων λυμάτων στις πολυσύχναστες παραλίες της πόλης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των συνδημοτών μας, ιδιαίτερα αυτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απολαύσουν το μπάνιο τους σε απομακρυσμένες της πόλης καθαρές παραλίες, εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με το βιολογικό σταθμό της πόλης.

Διοικήσεις  Δήμου και ΔΕΥΑΚ, σημερινές και προηγούμενες, ελέγχονται εάν και κατά πόσο έχουν/είχαν ως προτεραιότητα την ορθή συντήρηση του βιολογικού σταθμού και ολόκληρου του δικτύου των όμβριων λυμάτων.

Είναι γνωστό ότι ο βιολογικός της πόλης μας έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και μάλιστα με αυτοχρηματοδότηση του δήμου με δάνειο που έλαβε από τις τράπεζες, δάνειο το οποίο χρυσοπληρώθηκε εξ’ ολοκλήρου μέχρι πρόσφατα από τον Kαβαλιώτικο λαό.

Η παλαιότητα των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και βοηθητικού εξοπλισμού, καθώς και των αγωγών μεταφοράς των λυμάτων είναι η αιτία των πολλών “βλαβών” που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, όχι βέβαια μόνο επί της σημερινής διοίκησης.

Οι όποιες παρεμβάσεις και βελτιώσεις έγιναν το 2009, πριν 14 χρόνια δηλαδή, στο βιολογικό δεν αφορούσαν στους αγωγούς μεταφοράς και στα αντλιοστάσια κατά μήκος του αγωγού, που έγιναν πριν 35 χρόνια, όπου εντοπίζονται τα πολλά και συχνά προβλήματα των διαρροών, με τις επακόλουθες επιπτώσεις στην υγεία των λουομένων.

Η υποχρηματοδότηση των δήμων από το κράτος για την κατασκευή και συντήρηση των εγκαταστάσεων και των υποδομών που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος φέρνει τη σφραγίδα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, καθώς και των διοικήσεων του Δήμου μας που εφάρμοζαν και εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική. Μια πολιτική που όλα τα βάζει στο ζύγι του κόστους – οφέλους και έχει μετατρέψει την Τοπική Διοίκηση σε «Ανώνυμη Επιχείρηση», με πλήρως ανταποδοτικές υπηρεσίες ακόμα και σε ότι αφορά τη λειτουργία της αποχέτευσης.

Αυτή την ίδια πολιτική ακολουθούν πιστά παλιοί και νέοι επίδοξοι «σωτήρες» του Καβαλιώτικου λαού παρά τις δήθεν «αντιπολιτευτικές» κορώνες! Την ίδια άλλωστε «αντιπολίτευση» έκανε και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη Διοίκηση της ΝΔ και μόλις έγινε «χαλίφης στη θέση του χαλίφη» συνέχισε στην ίδια πορεία, με το λαό να πληρώνει τα σπασμένα.

Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, η νεολαία της Καβάλας μπορούν και πρέπει να δώσουν ηχηρή απάντηση στις 8 Οκτώβρη. Με ψήφο στη Λαϊκή Συσπείρωση να δυναμώσουν το μέτωπο της μαχητικής λαϊκής αντιπολίτευσης σε Περιφέρεια, Δήμο και Κυβέρνηση.

Η διοίκηση του Δήμου οφείλει να απαντήσει:

  • Τελικά τα όποια έργα που αφορούν την αποχέτευση αλλά και την ύδρευση με τις διαρροές, διακοπές νερού κτλ θα γίνονται όταν θα βρίσκονται “χρηματοδοτικά εργαλεία”;
  • Θα συνεχίσουν να μπαίνουν όλα στη λογική “κόστος – όφελος”, για το αν συμφέρει δηλαδή τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους εργολάβους ή θα γίνονται ανεξάρτητα κόστους, αν αυτό υπηρετεί τις ανάγκες του λαού;
  • Θα κάνει ή έχει μελέτες η ΔΕΥΑΚ για το γερασμένο (35ετιας) δίκτυο μεταφοράς και την κατάστασή στην οποία βρίσκεται σήμερα;
  • Έχει στα σχέδια της την τοποθέτηση σύγχρονων μηχανισμών ειδοποίησης για τον έγκαιρο εντοπισμό των βλαβών για την άμεση λήψη μέτρων»;