49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή: Ίσως η πιο μαζική φεστιβαλική πρεμιέρα των τελευταίων χρόνων στην Καβάλα

Εκατοντάδες λαού και νεολαίας στην πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ - Κορυφαίο γεγονός αποτέλεσε η ομιλία του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος

Ισως η πιο μαζική φεστιβαλική μέρα των τελευταίων χρόνων στην Καβάλα αποδείχτηκε η Παρασκευή. Εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, που συναντήθηκαν με τους κομμουνιστές, με την ΚΝΕ, στους αγώνες όλου του προηγούμενου διαστήματος, έδωσαν δυναμικό, αισιόδοξο «παρών» στον χώρο του πάρκου του Φαλήρου. Ξεχωριστό στοιχείο η παρουσία της νεολαίας, που βρέθηκε και συζήτησε στους χώρους του Φεστιβάλ με τα μέλη της ΚΝΕ, παρακολούθησε την ομιλία, τραγούδησε και χόρεψε με την ψυχή της στο αφιέρωμα και στη συναυλία της πρώτης μέρας των εκδηλώσεων.

Κορυφαίο γεγονός του Φεστιβάλ αποτέλεσε η ομιλία του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Στην ομιλία του στάθηκε μεταξύ άλλων:

-Στο νέο έγκλημα ενάντια στη ζωή και στην περιουσία του λαού:

«Είμαστε στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού της Θεσσαλίας, στις οικογένειες των αδικοχαμένων νεκρών και των ξεσπιτωμένων, δυναμώνουμε την στήριξη, την αλληλεγγύη μας για να σταθεί όρθιος ο λαός και να βαδίσει αγωνιστικά στο Γολγοθά που έχει μπροστά του.

Εκατοντάδες μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, συνδικάτα του ΠΑΜΕ, αγωνιστικοί λαϊκοί φορείς είναι στις πλημμυρισμένες περιοχές και στηρίζουν τους κατοίκους με όλα τα μέσα.

Στ’ αυτιά μας ηχούν οι κραυγές αγωνίας των κρεμασμένων στις στέγες, στις ταράτσες των σπιτιών των πνιγμένων χωριών, χωρίς νερό, ρεύμα και τροφή, χωρίς φάρμακα και ρούχα, των ηλικιωμένων, των αρρώστων, των γονιών με τα παιδάκια.

Το εχθρικό, ταξικό αστικό κράτος των λίγων που αφήνει ανοχύρωτη τη χώρα, η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, το βάρβαρο σύστημα που υπηρετούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ , του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και οι δυνάμεις τους στις περιφέρειες και τους δήμους που όλοι τους είναι υπεύθυνοι για τις διαδοχικές τραγωδίες.

Να περάσει βαθιά στη σκέψη του λαού το σύνθημα που βροντοφωνάζουν οι διαδηλωτές σε όλη τη χώρα: “ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, γιατί αυτό έχουν θέσει τα δραματικά γεγονότα που βιώνουμε.

Το ΚΚΕ με όλους τους τρόπους, με κινητοποιήσεις, με παρεμβάσεις στη βουλή και την ευρωβουλή απαιτεί από την κυβέρνηση, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές να πάρουν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα, επείγοντα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού, την αποκατάσταση των κατεστραμμένων περιοχών, των δικτύων ύδρευσης και ηλεκτρισμού, την αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς εξαιρέσεις, για τα σπίτια, τους στάβλους και τις άλλες υποδομές, τα γεωργικά μηχανήματα, τα ζώα.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι εμπαιγμός, δεν απαντούν σε στοιχειώδεις ανάγκες των πληγέντων. Τα τεχνάσματα με τα κονδύλια της ΕΕ δεν περνούν, τα γνωρίζουμε και από άλλες καταστροφές. Η ΕΕ είναι αυτή που προωθεί το εγκληματικό δόγμα που θεωρεί πως στοιχίζουν πιο ακριβά οι υποδομές για την προστασία του λαού, από τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους κατεστραμμένους.

Έχουμε ζήσει τις τραγωδίες στον Έβρο, στα Τέμπη, στη Βόρεια Εύβοια, στο Μάτι και τη Μάνδρα, και σε άλλες περιοχές, με δεκάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Πνίγουν και καίνε το λαό, τον έχουν αφήσει απροστάτευτο στους σεισμούς και οι άθλιοι καταφεύγουν σε ψευτοδικαιολογίες.

Ο πρωθυπουργός και οι κυβερνητικοί παράγοντες, το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, τα κάθε λογής παπαγαλάκια αναμασούν ότι φταίει “η κλιματική αλλαγή” και τα “ακραία καιρικά φαινόμενα”, κοροϊδεύουν προκλητικά το λαό, παίζουν με την αγωνία του και προσπαθούν να ελέγξουν την αγανάκτηση που προκαλεί η πολιτική τους.

-Στις τοπικές εκλογές και στο περιεχόμενό τους, στη διαπάλη ανάμεσα στους συνδυασμούς που στηρίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στέκονται αποκλειστικά με τα λαϊκά συμφέροντα:

«Γιατί στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όταν οι παρατάξεις του συστήματος μιλάνε για “διασυνοριακότητα” και εννοούν τις μπίζνες με ομίλους από τα γειτονικά κράτη, ή όταν μιλούν για συγκριτικά πλεονεκτήματα και εννοούν την παράδοσή τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα, κίνητρα και επιδοτήσεις στα μονοπώλια,

Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση προτάσσουν τη φιλία και τη συνεργασία των λαών, παλεύουν για σταθερή και μόνιμη δουλειά, αξιοπρεπές εισόδημα, ελεύθερο χρόνο, το δικαίωμα στον πολιτισμό και αθλητισμό.

Στις 8 Οκτώβρη ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Διονύση Κλάδη.

  • Στο Δήμο Καβάλας με υποψήφιο Δήμαρχο τον ΧΡΗΣΤΟ ΠΟΤΟΛΙΑ
  • Στο Δήμο Θάσου με υποψήφιο Δήμαρχο τον ΝΙΚΟ ΧΡΥΣΑΦΗ
  • Στο Δήμο Παγγαίου με υποψήφιο Δήμαρχο τον ΜΙΧΑΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ
  • Στο Δήμο Νέστου με υποψήφια Δήμαρχο την ΧΑΡΙΣ ΠΗΛΙΤΣΗ

Αποτελεί ελπιδοφόρο βήμα, μια μικρή νίκη, ότι τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης κατεβαίνουν σε όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που επιβάλει ο εκλογικός νόμος, τις υπονομευτικές ενέργειες των αντίπαλων δυνάμεων, ακόμα και το οικονομικό κόστος.

Η διοίκηση της Περιφέρειας με τις πλάτες της “συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης”, στήριξε με πάθος τη στρατηγική του κεφαλαίου για την περιοχή, που βάζει σε προτεραιότητα:

-Τη μετατροπή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση και παράλληλα σε στόχο αντιποίνων από αντίπαλα στρατόπεδα, με την παραχώρηση βασικών υποδομών στους μακελάρηδες, το λιμάνι και το στρατόπεδο “Γιαννούλη” στην Αλεξανδρούπολη, στο Πετροχώρι Ξάνθης για κοινές ασκήσεις, πρόβες πολέμου, το σιδηρόδρομο και κάθε είδους μέσο, που εμπλέκουν τη χώρα μας και την περιοχή βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Όλα αυτά σε μια περίοδο που έχει στηθεί το παζάρι ελληνικής και τούρκικης αστικής τάξης, υπό ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα, για «διευθετήσεις» στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, με επικίνδυνες παραχωρήσεις που αφορούν τα κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα και την κυριαρχία της χώρας.

Στις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής και των άλλων συνδυασμών είναι επίσης:

– Να γίνει η περιοχή ενεργειακός κόμβος, με το LNG στην Αλεξανδρούπολη, τους αγωγούς TAP και IGB, εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, για τα συμφέροντα των λίγων.

Την ίδια ώρα η περιοχή καταγράφει πρωτιές ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης στην ανεργία που είναι 1η στους νέους, την ενεργειακή φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό.

– Την προώθηση του τουρισμού για τα “μεγάλα πορτοφόλια”. Δαπανά κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ για να βγαίνουν κερδισμένοι οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, οι tour operators, οι κατασκευαστικές εταιρείες, την ώρα που οι εργαζόμενοι στον κλάδο “λιώνουν” από την εντατικοποίηση, με τους μισθούς καθηλωμένους και την απλήρωτη εργασία να αποτελεί πλέον τον κανόνα.»

-Στο νέο αντεργατικό έκτρωμα, που αποτελεί «αιτία πολέμου» για το σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού:

«Αυτή την ώρα, συνδυάζουμε τη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με τα άλλα σημαντικά μέτωπα πάλης.

Οργανωμένα, με σχέδιο, πρωταγωνιστούμε στην πάλη ενάντια στο αντεργατικό κυβερνητικό έκτρωμα, στο τερατούργημα του υπουργείου εργασίας, του Γεωργιάδη που φέρνει ακόμα πιο αντιδραστικές αλλαγές συνεχίζοντας τις μεγάλες ανατροπές στις συνθήκες δουλείας που υλοποίησαν την προηγούμενη περίοδο η κυβέρνηση της ΝΔ με τον απάνθρωπο νόμο Χατζηδάκη και τα άλλα αντεργατικά κατασκευάσματα του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Οι διαχειριστές του καπιταλισμού, γυρίζουν τον τροχό της ιστορίας πίσω ξηλώνουν δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες και σήμερα που έχει συγκεντρωθεί τεράστιος πλούτος, έχει εκτιναχθεί η παραγωγικότητα της εργασίας και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ζήσει η εργατική τάξη καλύτερα, ανθρώπινα την καταδικάζουν στη δυστυχία, με άθλιους μισθούς και συντάξεις, με δουλειά μέχρι τα 74 χρόνια.

13 και πάνω ώρες δουλειάς, σε πολλαπλούς εργοδότες με στόχο να ενταθεί πάρα πέρα ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, για να αυξήσει το κεφάλαιο τα κέρδη, επιβάλλοντας δουλειά από το χάραμα μέχρι τη νύχτα, με τους εργαζόμενους σε διαρκή πίεση και εντατικοποίηση, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο των εργατικών ατυχημάτων –εγκλημάτων, χωρίς ξεκούραση, προσωπική και οικογενειακή ζωή.

Συμβάσεις μηδενικού χρόνου και κατά “παραγγελία δουλειά”, τρομακτική επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, χωρίς συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα αιχμάλωτοι στην αναμονή ενός τηλεφώνου για να βρούνε ένα μεροκάματο, αναλώσιμοι και θύματα της επόμενης απόλυσης.

Νομοσχέδιο τερατούργημα που κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα και θωρακίζει την απεργοσπασία, διώκει και απειλεί με φυλακίσεις και πρόστιμα απεργούς και συνδικαλιστές που παλεύουν στο πλευρό των απεργών, των εργαζομένων.»

Με τη λήξη της ομιλίας στη σκηνή του Φεστιβάλ βρέθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Καβάλα, Παγγαίο και Νέστο, Χρήστος Ποτόλιας, Μιχάλης Διαμαντόπουλος και Χάρις Πηλίτση, με το σύνθημα να δίνει τον τόνο: «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με Κάπα Κάπα Έψιλον πολύ πιο ισχυρό!».

Από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εντυπωσίασε το αφιέρωμα στο μεγάλο συνθέτη Γ. Μαρκόπουλο, που με μεράκι ετοίμασαν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Εκατοντάδες τραγούδησαν και χόρεψαν με τα τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά και της μπάντας του.

Ξεχωριστές γωνιές του Φεστιβάλ αποτέλεσαν ο παιδότοπος, ο χώρος με τις δραστηριότητες μαθητών, η έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», το στέκι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο χώρος συλλογής ειδών αλληλεγγύης για τους πληγέντες από τις πλημμύρες.

Δεσπόζει στο χώρο του Φεστιβάλ η έκθεση που ετοίμασε το Συμβούλιο Περιοχής ΑΜΘ της ΚΝΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» στην περιοχή, όπου ξεναγήθηκαν πολλοί από τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Καβάλα συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα με:

  • Συζήτηση με θέμα «Η συμβολή της ΚΝΕ στους φοιτητικούς αγώνες. Η αναζωογόνηση των Φοιτητικών Συλλόγων»,
  • Ρεμπέτικο – λαϊκό γλέντι με τους Πέτρο Ζώτο και Γαβρήλο Κοκκώνα
  • Συναυλία με τους Pasta Tomato