Παναγιώτης Μάργαρης: Δεν υπάρχει πιο ισχυρό φάρμακο για την ψυχή και το μυαλό από τη μουσική

Ο διεθνούς φήμης βιρτουόζος μιλάει για τη σχέση του με τη μουσική που περνάει μέσα από τις έξι «μαγικές» χορδές της κιθάρας του

Προσκεκλημένος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, ο διεθνούς φήμης Έλληνας βιρτουόζος της κλασικής κιθάρας και συνθέτης παρουσιάζει την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στις 21:00, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου τη νέα του μουσική παράσταση “Nuevo Guitar”. Η νέα αυτή μουσική πρόταση, παρουσιάζει όλες τις τεχνικές δυνατότητες και τα μαγικά ηχοχρώματα του πιο αγαπημένου παγκοσμίως μουσικού οργάνου, μέσα από την δεξιοτεχνία, την φαντασία, το πάθος, τις αυτοσχεδιαστικές δυνατότητες και το ταπεραμέντο του κορυφαίου Έλληνα κιθαρίστα. Ένα μαγικό ρεσιτάλ κιθάρας στο οποίο θα ακουστούν κομμάτια από τις δισκογραφικές του δουλειές “Duende”, “Rock Of My Soul”, «Με τη μαγεία της κιθάρας», δικές του συνθέσεις, υπέροχα soundtracks από ιστορικές κινηματογραφικές ταινίες, καθώς και τραγούδια μεγάλων Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Μαζί του θα βρεθεί επί σκηνής η ερμηνεύτρια Ελεάννα Φινοκαλιώτη.

Κύριε Μάργαρη, σε ποια ηλικία καταλάβατε ότι έχετε μια ιδιαίτερη σχέση με την κιθάρα;
Γύρω στα 18 μου. Ήταν ένα κομβικό σημείο για μένα, διότι τελειώνοντας το σχολείο κατάλαβα ότι θέλω να γίνω μουσικός. Έχοντας πια περισσότερο χρόνο για μελέτη, άρχισα να βελτιώνομαι σε γοργούς ρυθμούς και να ανακαλύπτω τη μοναδική μαγεία της κλασικής κιθάρας. Όσο περισσότερο μελετούσα, άνοιγαν διάπλατα μπροστά μου ορίζοντες και επιθυμίες να φτάσω ψηλά τόσο σε τεχνικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδo.

Αληθεύει ότι παίζετε ακόμα με την κιθάρα που σας αγόρασε ο πατέρας σας, μια Jose Ramirez 1A του 1977;
Ναι, είναι αλήθεια! Σε όσες συναυλίες εμφανίζομαι χωρίς μικροφωνική ενίσχυση, παίζω πάντα με τη αυτήν την κιθάρα. Είναι μια υπέροχη κιθάρα η οποία συνδυάζει την Ισπανική κουλτούρα με την κλασική μουσική και με βγάζει πάντα ασπροπρόσωπο.

Τι σημαίνει αυτή η κιθάρα για εσάς;
Το συγκεκριμένο μουσικό όργανο είναι πια μέρος του εαυτού μου. Με τη Jose Ramirez έχω πραγματοποιήσει εκατοντάδες συναυλίες, έχω ηχογραφήσει όλες τις δισκογραφικές μου δουλειές και αποτελεί για μένα σχέση ζωής!

Φωτό: Βαγγέλης Ρασσιάς

Αν σας ζητούσα να μου δώσετε τον δικό σας ορισμό για την μουσική. Ποιος θα ήταν αυτός;
Η μουσική είναι για μένα πάθος, έρωτας, αγάπη και ομορφιά. Είμαι σίγουρος ότι χωρίς αυτήν, ο κόσμος θα ήταν πολύ διαφορετικός και σίγουρα αφόρητος. Συμβουλεύω όλους τους ανθρώπους να εντάξουν σε καθημερινή βάση στη ζωή τους την ακρόαση καλής μουσικής. Δεν υπάρχει πιο ισχυρό φάρμακο για την ψυχή και το μυαλό από τη μουσική.

Πώς καταφέρατε και συνδέσατε τόσο απόλυτα το όνομά σας με την κιθάρα με αποτέλεσμα να θεωρήστε ένας από τους κορυφαίους μουσικούς σε αυτό το όργανο;
Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Με πολύ μελέτη, πειθαρχία, αγάπη ,πάθος και επιμονή έχω καταφέρει ό,τι έχω καταφέρει έως τώρα. Νιώθω όμως ότι είμαι σε μία πολύ καλή ηλικία ώστε να δώσω πολλά ακόμα στην κιθάρα και τη μουσική γενικότερα. Σαν άνθρωπος, δεν επαναπαύομαι ποτέ στις επιτυχίες του παρελθόντος.

Έχετε σπουδαίες συνεργασίες στο βιογραφικό σας. Υπάρχει κάποια από αυτές  που  ξεχωρίζετε;
Από όλες μου τις συνεργασίες νιώθω ότι αποκόμισα πολύ σημαντικά οφέλη. Θα ξεχωρίσω αυτές με τον Al Di Meola, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη και τον Σταμάτη Κραουνάκη. Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες με τους οποίους θέλω να συνεργαστώ στο μέλλον. Έλληνες και ξένοι. Δεν σταματώ ποτέ να ονειρεύομαι και να επιδιώκω σπουδαίες συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες. Πάντα με βασικότερο σημείο αναφοράς, την καλλιτεχνική χημεία και τον αλληλοσεβασμό.

Φώτο: Βαγγέλης Ρασσιάς

Διδάσκετε σε νέους ανθρώπους;
Ασχολούμαι με τη διδασκαλία επικουρικά, λόγω πολύ περιορισμένου χρόνου. Όλοι μου οι μαθητές είναι άνθρωποι πολύ συνειδητοποιημένοι και έρχονται σε μένα έχοντας καταλάβει ότι θα υπάρξει μεταξύ μας πολύχρονη και διαχρονική σχέση με κοινό σκοπό την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Πιστεύετε στο ταλέντο ή στη σκληρή δουλειά;
Το να φτάσει κάποιος σπουδαστής στο σημείο να εξεταστεί σε διπλωματικές εξετάσεις, απαιτεί γύρω στα δώδεκα χρόνια σκληρής και πειθαρχημένης μελέτης. Είναι ένας μακρύς δρόμος, γεμάτος όμως μοναδικές εμπειρίες και ευτυχισμένες στιγμές. Το ταλέντο αποτελεί  το 50% και η σκληρή δουλειά το άλλο 50%. Αν λείπει κάτι από τα δύο, προκύπτει αδιέξοδο. Για να φτάσει κάποιος σπουδαστής να θεωρηθεί καλλιτέχνης παγκοσμίου επιπέδου, θα πρέπει να ξεπερνά το 95% αθροίζοντας ταλέντο και πειθαρχημένη μελέτη!