Πρωταγωνίστριες όλες οι μητέρες στην εκδήλωση του Ομίλου Επιστημόνων Γυναικών Καβάλας

Περίσσεψε η συγκίνηση κατά την ομιλία της Ευαγγελίας Γεωργούλα-Ντάλη και κυρίως κατά τη συναυλία της Ελένης Γαλανοπούλου στην Παλιά Μουσική, σε μια βραδιά αφιερωμένη στην Ημέρα της Μητέρας

Με μία εξαιρετική εκδήλωση αφιερωμένη στην Ημέρα της Μητέρας τη Δευτέρα στις 22 Μαΐου 2017, ο Όμιλος Επιστημόνων Γυναικών Καβάλας κατάφερε να καθηλώσει και να συγκινήσει όλους όσοι γέμισαν τον ιδιαίτερο χώρο του Τζαμί Χαλίλ Μπέη ή αλλιώς της Παλιάς Μουσικής στην περιοχή της παλιάς πόλης της Καβάλας.

Οι φίλες της Ένωσης είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από την Ευαγγελία Γεωργούλα-Ντάλη, εισηγήτρια της βραδιάς, ένα αφιέρωμα στο πιο αγαπημένο και πολύτιμο πρόσωπο της ζωής μας, τη Μάνα. Άλλωστε ο τίτλος της εκδήλωσης περιέγραφε επακριβώς το θέμα της βραδιάς: «Αφιέρωμα στην Ελληνίδα Μάνα». Με το πέρας της ομιλίας της, τη σκυτάλη ανέλαβε η
Ελένη Γαλανοπούλου, η οποία συνοδευόμενη από πιάνο και κιθάρα, ταξίδεψε με τη βελούδινη φωνή της το κοινό που παραβρέθηκε στην Παλιά Μουσική.

Σύμφωνα με όσα μας αφηγήθηκε η κ. Γεωργούλα-Ντάλη, η μητέρα λατρεύτηκε ως σύμβολο γονιμότητας ήδη από τις πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες και υπήρξε αγαπημένο θέμα όλων των μορφών της τέχνης, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας και ιδιαίτερα της μουσικής. Από την πλευρά της μουσικής ερμηνείας ακούστηκαν κάποια παραδοσιακά κομμάτια αλλά και πιο σύγχρονα που περιέγραφαν τον πόνο και την χαρά της μητρότητας.

Στην ελληνική παράδοση η θέση της γυναίκας και ιδιαίτερα της μητέρας είναι ξεχωριστή. Η εισηγήτρια της βραδιάς κατέθεσε μέσα από κάποια γνωμικά τους λόγους που η γυναίκα ήταν ο στυλοβάτης της οικογένειας σε μια κοινωνία που βασίζει την επιβίωσή της στην αγροτική, κτηνοτροφική και ναυτική οικονομία, όμως προχώρησε τις σκέψεις της μέχρι και τη σημερινή εποχή όπου τα δεδομένα της κοινωνίας έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν.

Η βραδιά έκλεισε με μουσική και τραγούδι και οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν την ερμηνεία της Ελένης Γαλανοπούλου, η οποία ήταν μοναδική στην καλλιτεχνική απόδοση αλλά και στην συναισθηματική καθ’ ότι τα τραγούδια που επέλεξε να ερμηνεύσει απαιτούσαν όχι  μόνο φωνητικές ικανότητες αλλά και σκηνική παρουσία. Με την ολοκλήρωση της ερμηνείας της, ο κόσμος συγκινήθηκε και η ίδια μαζί με την ομάδα της χειροκροτήθηκε παρατεταμένα.