«Μία Ξεχωριστή Μέρα»: Παράσταση-μανιφέστο ή μια τρυφερή ιστορία αγάπης; Οι συντελεστές μίλησαν [φωτογραφίες]

Μια παράσταση η οποία δίνει αέρα... Φεστιβάλ Φιλίππων μέσα στο καταχείμωνο λόγω της μεγάλης προπώλησης εισιτηρίων και των εξαιρετικών συντελεστών της ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι του Αντιγόνη Βαλάκου

Μια ξεχωριστή μέρα ή καλύτερα… ένα ξεχωριστό τετραήμερο παραστάσεων για το θεατρόφιλο κοινό της Καβάλας φιλοξενεί το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας την Παρασκευή 2, το Σάββατο 3, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου και πλέον και τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, λόγω της προπώλησης μεγάλου αριθμού εισιτηρίων (διαβάστε σχετικά εδώ) στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Η πολυβραβευμένη ταινία-ορόσημο «Μία Ξεχωριστή Μέρα» (Una Giornata Particolare) του Έττορε Σκόλα, ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή του Αλέξανδρου Ρήγα και σκηνοθεσία της Άσπας Καλλιάνη.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου η οποία δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου 2018 από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, παρουσία των συντελεστών της παράστασης, τους οποίους καλωσόρισε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θαύμασε πλήθος κόσμου στη μεγάλη οθόνη, προκάλεσε ήδη, πριν παρουσιαστεί στο κοινό της πόλης, μια «γλυκιά αναστάτωση», καθώς η παράσταση είναι sold out σε μια εποχή που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το Θέατρο δεν είναι και στα καλύτερά του», εκφράζοντας, στο ίδιο πλαίσιο, την ικανοποίησή του, καθώς στην Καβάλα, «η Τέχνη παίρνει ανάσες».

Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Πέτρος Πετρόπουλος, ανέφερε στον σύντομο λόγο του, ότι το τοπικό θέατρο, με τέτοιες παραστάσεις όπως το έργο «Μια ξεχωριστή μέρα», ζει μέρες… Φεστιβάλ Φιλίππων, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το έργο, εκτός από την μια επιπρόσθετη ημέρα που θα παρουσιαστεί, θα έχει και συνέχεια και την προσεχή εβδομάδα. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η διοίκηση και οι υπάλληλοι του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, έχουν μεριμνήσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε το πολυήμερο των παραστάσεων να ολοκληρωθεί με επιτυχία, σε όλους του τομείς, λόγω της αγαστής συνεργασίας.

Ο Αλέξανδρος Ρήγας εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του «σε μια πόλη που αγαπάει το Θέατρο και το αποδεικνύει έμπρακτα, όλα αυτά το χρόνια», τονίζοντας τα ιδιαιτέρα μηνύματα της  παράστασης, όπως το δικαίωμα του καθενός στη διεκδίκηση της προσωπικής του ελευθερίας μέσα σε ένα αδηφάγο πολιτικό σύστημα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι η επιλογή του εν λόγω έργου ήταν μια ιδέα-προτροπή της Δήμητρας Ματσούκα.

Η κ. Ματσούκα από την πλευρά της παρέθεσε τα υπόλοιπα βαθύτερα μηνύματα του έργου, όπως το δικαίωμα στην διαφορετικότητα, ενώ η επιλογή της, όπως σημείωσε, δικαιώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, λόγω της «υπέροχης διασκευής του Αλέξανδρου Ρήγα, της σκηνοθετικής ματιάς της Άσπας Καλλιάννη και της συμβολής των υπόλοιπων συντελεστών».

Η κ. Καλλιάνη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι βρέθηκε ένα «δώρο» στα χέρια της, τονίζοντας τα επίκαιρα στοιχεία του κειμένου, τα οποία συναντάμε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και κυρίως μέσα από το « κυνήγι» της αυτογνωσίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία και στα ιδεολογικά κατάλοιπα της εποχής που έχει γραφτεί το έργο και κυρίως την επιρροή των ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Ο Σταύρος Ζαλμάς τόνισε με τη σειρά του τις διαφορετικές «ψυχικές» οντότητες των δύο πρωταγωνιστών, χαρακτηρίζοντας το έργο όχι ως μια παράσταση-μανιφέστο, αλλά ως μια πολύ τρυφερή ιστορία αγάπης.

Για τη «θεατρική τους υπόσταση» στην τρυφερή ιστορία αγάπης, μίλησαν και οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης Αρτέμης Γαβριλούκ, Γιώτα Ζερδεβά, Νίκος Κεπεσίδης και Νίκος Νικολαΐδης, καθώς και για την ιδιαίτερη οπτική τους γωνία.

Περισσότερα για την παράσταση μπορείτε να δείτε [εδώ]