Ανιδιοτελή δράση μεγάλης πολιτιστικής εμβέλειας αποτέλεσε το 1ο Επιστημονικό και Πολιτισμικό Φόρουμ Ελληνοαιγυπτιακής Φιλίας πραγματοποιήθηκε που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα την περασμένη Κυριακή 13 Μαΐου 2018 στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ ΑΜΘ, με πρωτοβουλία του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (Κε.Δι.Β.Μ.) «GADALA». Το θέμα του φόρουμ ήταν τα «Αιγυπτιακά Μνημεία στην Καβάλα» και διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με αφετηρία την πόλη της Καβάλας, δεδομένου ότι έχει τη δική της ιστορία με την Αίγυπτο!
Σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών, Έλληνες και ξένοι εισηγητές, ένωσαν τις δυνάμεις τους, παρουσιάζοντας βασικά στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού αλλά και των παραδόσεων της εκάστοτε χώρας, μέσα από εισηγήσεις και χορούς, αφιερωμένα στον Ελληνικό και Αιγυπτιακό πολιτισμό.
Επίσης με αφορμή την επίσημη ανακήρυξη του έτους 2018 ως «Έτος Ελληνοαιγυπτιακής φιλίας» από τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, σκοπός της παραπάνω δράσης ήταν να συμβάλει στην ανάπτυξη της Ελληνοαιγυπτιακής Φιλίας, συσφίγγοντας τις σχέσεις των δύο λαών, στηρίζοντας το διάλογο των δύο πολιτισμών και την συνεργασία μεταξύ τους!
Εισηγητές ήταν οι:
• Χιόνης Κώστας: επίτιμος Γυμνασιάρχης – Ιστορικός. Τίτλος Εισήγησης: “Αντιδράσεις Θασίων κατά της φορολογικής πολιτικής της χεδιβικής διοίκησης στη Θάσο”
• Χατζηεμμανουήλ Κώστας: Ιστορικός – Δήμαρχος Θάσου. Τίτλος Εισήγησης: “Η Θάσος τροφός του Μοχάμεντ Άλι”
• Βλαστάρης Κώστας: Διευθυντής 2ου Δημ. Σχολείου Καβάλας, Υπ. Διδάκτωρ Παν/μίου Θεσσαλίας. Τίτλος Εισήγησης: “Πτυχές της εκπαίδευσης κατά την περίοδο της Αιγυπτιοκρατίας”
• Παπαδόπουλος Κώστας: Αρχηγός Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Καβάλας, εκπρόσωπος των Αιγυπτιωτών Ελλήνων παλαιών προσκόπων της Αιγύπτου. Τίτλος Εισήγησης: “100+ χρόνια Ελληνικής Προσκοπικής Ιστορίας στην Αίγυπτο”
• Δρ. Χατζηνικολάου Σοφία: Σχολική Σύμβουλος Π.Ε., Διδάκτωρ Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τίτλος Εισήγησης: “Η συνεργασία είναι το σημαντικότερο ποιοτικό στοιχείο που χρειάζεται μεταξύ των χωρών”
• Abdel Aal Ahmet: Πρόεδρος Αιγυπτιακής Κοινότητας στην Ελλάδα. Τίτλος Εισήγησης: “Σχέσεις φιλίας Αιγυπτίων και Ελλήνων”
Η Διοργάνωση ήταν του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (Κε.Δι.Β.Μ.) «GADALA», υπό την αιγίδα των:
• Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και νήσων
• Παγκόσμιου Οργανισμού Διαφύλαξης πολιτιστικής κληρονομιάς m.e.d.w.or.
• Περιφερειακής ενότητας Καβάλας
• Δήμου Θάσου
• Δήμου Παγγαίου
Η παρουσίαση, ο φωτισμός, ο ήχος και η φωτογράφηση της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τους παρακολουθούντες του Τμήματος Φωτογραφίας και Υποβρύχιας Φωτογραφίας σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ στο πλαίσιο της πρακτικής τους εξάσκησης, με επικεφαλής τον Ιωάννη Σταματιάδη, πρόεδρο του Πανελλήνιου Κέντρου Υποβρύχιας Φωτογραφίας Έρευνας και Τεχνολογίας (Π.Κ.Υ.Φ.Ε.Τ.). Παράλληλα με την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας από την παλιά πόλη της Καβάλας με θέμα: «Χερσόνησος της Παναγίας» που επιμελήθηκε το Τμήμα Φωτογραφίας και Υποβρύχιας Φωτογραφίας, συνεργασίας του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ. και του Π.Κ.Υ.Φ.Ε.Τ.
Συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα:
* Χορευτική Ομάδα Θασιακής Ένωσης Καβάλας
* Μουσικοχορευτικός σύλλογος Ελευθερούπολης «το Πράβι»
* Χορευτική ομάδα παραδοσιακών Αιγυπτιακών χορών «GADALA» βόρειας Ελλάδας.
Τιμήθηκαν οι:
*Αιδεσιμολογιώτατος Πατέρας Βασίλειος Κατσικαλάκης, Εφημέριος Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Παύλου Καβάλας (εκπρόσωπος της εκκλησίας που θα αναφερθεί στις Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις με το πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου)
*Κώστας Μιχαηλίδης, πρόεδρος του συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (Σ.Α.Ε), (με αφορμή την γιορτή των 85 χρόνων από την ίδρυσή του Σ.Α.Ε.)
*Θόδωρος Κατάκαλος μουσικός.
*Δημήτρης Μπαντέκας πρύτανης ΤΕΙ ΑΜΘ.