Καβάλα, κόμβος… Πολιτισμού και παραλιών [αφιέρωμα]

Cosmopolis και Φεστιβάλ Φιλίππων βρέθηκαν στο επίκεντρο του αφιερώματος της διαδικτυακής έκδοσης της Athens Voice, με αναφορές στο πρόγραμμα των δύο πολιτιστικών θεσμών, σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές της περιοχής

Ένας… κόμβος έχει πάντα κίνηση, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για Πολιτισμό ο οποίος εκφράζεται από δύο μεγάλους θεσμούς. Η διαδικτυακή έκδοση της Athens Voice και η Μανίνα Ζουμπουλάκη «είδαν» την Καβάλα ως έναν τέτοιο κόμβο, Πολιτισμού και φυσικής ομορφιάς, φιλοξενώντας ένα εκτενές αφιέρωμα στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Cosmopolis και του Φεστιβάλ Φιλίππων, χωρίς να παραβλέπεται το «δίκτυο» των εξαιρετικών παραλιών της περιοχής.

Αναλυτικά το αφιέρωμα

Φέτος, εκτός από το πολύ πετυχημένο Φεστιβάλ Φιλίππων, που σκίζει τα τελευταία χρόνια χάρη στον σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη, στην Καβάλα έχει οργανωθεί άλλο ένα, το Φεστιβάλ Cosmopolis: μια μεγάλη, εντυπωσιακή γιορτή της μουσικής και των Τεχνών χωρισμένη σε τρία μέρη, το Cosmopolis ξεκινάει 16 Ιουλίου και φτάνει αισίως μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Το πρώτο μέρος, CosmoHome (16 Ιουλίου-20 Αυγούστου), περιλαμβάνει βραδιές με καλλιτέχνες της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Αρμενίας, Καππαδοκίας και Πόντου.

Το δεύτερο μέρος, με τίτλο CosmoWorld (27-30 Αυγούστου) κινείται στα ίδια γράδα αλλά με άλλη, πιο νεανική και hip hop αντίληψη, περιλαμβάνει τους εξαιρετικούς “Dreamers”, μια indie rock μπάντα με νεαρούς Καβαλιώτες μουσικούς και ένα σωρό άλλα σχήματα ή καλλιτέχνες πολύ σπέσιαλ. Το τρίτο, χειμωνιάτικο μέρος είναι το CosmoClassical, με κλασσικό, όπως γράφει στην ούγια, πλην όμως σύγχρονο ρεπερτόριο εξαιρετικών μουσικών, σοπράνο, υψίφωνων, συνθετών και καλλιτεχνών, ντόπιων, Καρπάθιων, Βαλκάνιων και άλλων.

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Cosmopolis είναι ο μουσικός, δεξιοτέχνης στο κανονάκι Άλκης Ζοπόγλου. Το Φεστιβάλ, που ξεκίνησε το 2000 και είναι ήδη ένα από τα σημαντικότερα των Βαλκανίων, αποτελεί πια ένα ζωηρό κομμάτι της πόλης, οι συμμετοχές μουσικών σχημάτων, συνόλων, δημιουργών και τραγουδιστών είναι όλο και πιο ενδιαφέρουσες-εμφανίζονται, ανάμεσα σε πολλούς εξαιρετικούς, οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» και η Μαρίνα Σάτι (όχι αντάμα). «Η πολυπολιτισμικότητα, η εξωστρέφεια και η αίσθηση χαράς διαχέονται μέσα στην πόλη»… η οποία είναι πανέμορφη, με ωραίους εξωτερικούς χώρους, με μια δική της καλλιτεχνία, απλώς τώρα πλαισιώνεται και μουσικά από όλες τις μπάντες, για όλα τα γούστα.

Το Φεστιβάλ Φιλίππων, το 63ο κατά σειρά, είναι το μεγάλο θεατρικό γεγονός, ή μάλλον η σειρά καλλιτεχνικών γεγονότων που κινούνται γύρω από το θέατρο: ο Θοδωρής Γκόνης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων από το 2009 και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας από το 2010, έχει δημιουργήσει ένα πολύ ενδιαφέρον, πρωτοποριακό Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος (5-23 Αυγούστου) που λειτουργεί με επιτυχία για τέταρτη χρονιά. Στο Εργαστήριο φέτος θα συμμετέχουν η Καρυοφιλιά Καραμπέτη, η Λυδία Φωτοπούλου, η Όλια Λαζαρίδου, ο Ακύλας Καραζήσης, η Ιόλη Ανδρεάδου, ο Γιάννης Καλαβριανός, η Ρηνιώ Κυριαζή και η Λουκία Μιχαλοπούλου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και η συμμετοχή του κοινού απαραίτητη, αυτό που έχει καταφέρει ο Γκόνης στην Καβάλα είναι να συμμετέχουν οι κάτοικοι της πόλης, τα ντόπια ταλέντα, σε εγχώριες παραγωγές, να μην φιλοξενούν δηλαδή απλώς παραστάσεις από την Αθήνα. Εκτός που έστησε έργα όχι μόνο με ιθαγενείς συνεργάτες αλλά και βασισμένα σε κείμενα Καβαλιωτών: ο «Ισορροπιστής αεροσκαφών» του δημοσιογράφου Θόδωρου Θεοδωρίδη, με τον Δημήτρη Πιατά, παίχτηκε για καιρό και στην Αθήνα, «η βιογραφία του Πατρογονικού» της Μάγκυ Κριθαρέλλη επίσης ήταν μια πετυχημένη παράσταση. Κατά τον Τύπο, ο Γκόνης «δημιούργησε ένα νέο, παράλληλο φεστιβάλ μέσα στην Καβάλα, με μικρές και μεγάλες παραγωγές, δίνοντας την ευκαιρία να εκφραστούν τοπικές καλλιτεχνικές δυνάμεις, ανακάλυψε χώρους όπως το Ιμαρέτ, η Παλιά Μουσική, ο Φάρος, το Απεντομωτήριο, που δεν είχαν ως τότε χρησιμοποιηθεί για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και τους ανέδειξε».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Φιλίππων περιλαμβάνει τους «Πέρσες» (Εθνικό, σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη), τις «Όρνιθες» (ΚΘΒΕ, σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα), την «Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου» (ΚΒΘΕ, σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόνης) και μουσικές βραδιές. Ο Γκόνης έχει γράψει γύρω στα 300 τραγούδια ως στιχουργός, έχει κάνει τρελά σουξέ ο ίδιος στο χώρο του τραγουδιού. Το ότι διάλεξε την Καβαλιώτισσα με λαμπρή διεθνή καριέρα υψίφωνο Αλεξία Βουλγαρίδου και την επίσης Καβαλιώτισσα κιθαρίστρια Κορίνα Βουγιούκα, σημαίνει ότι πρόκειται για  καταπληκτικές καλλιτέχνιδες-εγγύηση.

Με τούτα και με κείνα… να πάτε στην Καβάλα φέτος, μην την χάσετε, γιατί είναι πανέμορφη, έχει καταπληκτικές παραλίες, καθαρές γαλάζιες θάλασσες, αμμουδιές, ταβερνάκια με φρέσκο ψάρι, καφέ, γραφική Παλιά Πόλη… αλλά μην αναρωτηθείτε ΤΙ θα κάνετε τα βράδια, θα τα κάνετε όλα, θα ακούσετε μουσικές και τραγούδια, θα δείτε παραστάσεις, θα πάρετε μέρος σε δημιουργικές διαδικασίες, όλα σούπερ. Με επιπλέον μπόνους το δροσερό κλίμα της Ανατολικής Μακεδονίας και το ακόμα καλύτερο, θαλασσινό αεράκι της Καβάλας.

*Πηγή: athensvoice.gr