Λευτέρης Ξανθόπουλος, 1945-2020: Η Καβάλα τίμησε τον ποιητή της [φωτογραφίες]

Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος του αφιερώματος στον Καβαλιώτη ποιητή και σκηνοθέτη

Περίσσεψε η συγκίνηση στην πρώτη μέρα των εκδηλώσεων μνήμης στον Καβαλιώτη ποιητή και σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλο, καθώς το βράδυ της Κυριακής 2 Αυγούστου 2020 η «σκηνή» του «Ζέφυρου» γέμισε από φίλους του εκλιπόντος και το λευκό πανί «γέμισε» από την εικόνα του, τον ήχο και τον λόγο του.

Η έκτακτη κατάσταση των τελευταίων 24ώρων με την πανδημία του κορονοϊού στην περιοχή δεν επέτρεψε σε πολύ κόσμο να δώσει το «παρών» στον θερινό κινηματογράφο της πόλης, ωστόσο Καβαλιώτες «εργάτες» της γραφής ήταν εκεί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δήμου Καβάλας και του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, για να «καλωσορίσουν» και την ίδια στιγμή να αποχαιρετίσουν τον ποιητή, τον σκηνοθέτη, τον φίλο Λευτέρη Ξανθόπουλο.




«Οι λογοτέχνες δίνουν μιαν άλλη διάσταση στα πράγματα, αναγκαία για να ανταπεξέλθουμε στη δύσκολη, πολλές φορές, καθημερινότητα», επεσήμανε ο Δήμαρχος Καβάλας στον σύντομο χαιρετισμό του, εξηγώντας πως ο τίτλος του διήμερου αφιερώματος «Λευτέρης Ξανθόπουλος. Επιστέφοντας στην Καβάλα» δεν ήταν τυχαίος, αφού η πόλη δεν θα ξεχάσει το «τέκνο» της και η κληρονομιά του εκλιπόντος θα αξιοποιηθεί με τη φροντίδα του Δήμου Καβάλας. Ο Θόδωρος Μουριάδης αναφέρθηκε στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να συγκεντρώσει το αρχείο του Λευτέρη Ξανθόπουλου, τόσο το λογοτεχνικό όσο και το κινηματογραφικό, έτσι ώστε να μπορέσουν να το γνωρίσουν καλύτερα οι Καβαλιώτες αλλά και οι επισκέπτες της πόλης μας.

«Γνωρίζεις πως δεν υπήρξες για μένα ένας απλός φίλος. Ήσουν ο άμεσος αρμός με εποχές που πέρασαν ανεπιστρεπτί και που πάντα ασκούσαν μια ιδιαίτερη γοητεία επάνω μου. Οι σκέψεις μου ακατάστατες, σκόρπιες. Ακολουθούν τον βίαιο θάνατό σου μέσα από ερανίσματα εικόνων, ήχων, στίχων σου. Ξεφυλλίζω τις ποιητικές σου συλλογές, τα πεζά σου. Σκόρπια άστεγα διηγήματα σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Γενναιόδωρες κριτικές, άρθρα και απόψεις»… Φανερά συγκινημένος, ο Καβαλιώτης συγγραφέας Διαμαντής Αξιώτης διάβασε ένα κείμενό του με τίτλο «Θε μου / πόσο γρήγορα / περνούν / οι Κυριακές σου», αναφερόμενος στην αέναη, σχεδόν εμμονική σχέση του εκλιπόντος με τη γενέτειρα πόλη αλλά και στη φιλία τους.

«Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος ήταν εκείνος που στη μυθοπλασία και την ποιητική του η γενέτειρα πόλη των προγόνων του πρωταγωνιστούσε με κάθε τρόπο, κυρίως  μερακλίδικα και απεδείκνυε με την τοπιογραφεία του πως ο Λευτέρης είχε βαθιές ρίζες με την αφήγηση του τόπου αυτού. Μπορεί ακόμη και τις λέξεις του να τις  υπαγόρευε βαθιά η σύνδεσή του με την τόπο του και τις φανερώσεις του». Ο Καβαλιώτης συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης ανέσυρε μνήμες από την πολυετή γνωριμία του με τον Λευτέρη Ξανθόπουλο τον οποίο παρομοίασε με έναν «μάστορα» της Τέχνης που δούλευε επάνω στις δημιουργίες του μεθοδικά αλλά και αθόρυβα, ενώ διάβασε και χαρακτηριστικά δείγματα των γραπτών που άφησε παρακαταθήκη.

Με ένα φλας-μπακ στα 1983 και στην έκδοση της πρώτης Ανθολογίας Καβαλιωτών Ποιητών που τότε κυκλοφόρησε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας η Γεωργία Τριανταφυλλίδου αναφέρθηκε επιγραμματικά στην άρρηκτη σχέση του Λευτέρη Ξανθόπουλου με την πόλη όπου γεννήθηκαν οι γονείς του και όπου ο ίδιος πέρασε τα παιδικά του καλοκαίρια. Αναφερόμενη στα ποιήματά του που περιέχονται σε εκείνη την Ανθολογία, η ποιήτρια σκιαγράφησε τις θεματικές προτεραιότητες της ποίησης του Λ.Ξ. και τον δεσπόζοντα ρόλο της Καβάλας σε αυτή.

«Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος δεν φορούσε μάσκα. Είχε πρόσωπο· όχι προσωπείο», είπε για τον εκλιπόντα ο Δραμινός ποιητής Κυριάκος Συφιλτζόγλου, επιλέγοντας να σταχυολογήσει «σκόρπιες αναμνήσεις» από τις κατά καιρούς συναντήσεις του με τον Λ.Ξ. στην Αθήνα, εκεί όπου «πάντοτε χωρίς ραντεβού», οι δυο τους συζητούσαν για ποίηση.

Με αφορμή μια παλιά φωτογραφία μιας αντροπαρέας τη δεκαετία του ’40 μπροστά στο «Λιοντάρι» της Καβάλας, ο ποιητής Κώστας Καναβούρης αναφέρθηκε στη φιλία του πατέρα του -του «ψηλού», όπως ήταν το παρατσούκλι του- με τον πατέρα του Λευτέρη Ξανθόπουλου. «Είναι η δεύτερη φορά που καλούμαι να μιλήσω για τον Λευτέρη. Η πρώτη ήταν πριν από 20 χρόνια, εδώ στο Ιμαρέτ, για τον Άγγελο των πρώτων ημερών. Σήμερα ο Λευτέρης δεν είναι εδώ», είπε, μεταξύ άλλων, διανθίζοντας την ομιλία του με αναφορές τόσο στην ποίηση του Λ.Ξ. όσο και σε αυτή άλλων ποιητών.

Λόγω της «έξαρσης» της πανδημίας του κορονοϊού, στην εκδήλωση δεν μπόρεσε να παραβρεθεί η σύντροφος του Λευτέρη Ξανθόπουλου Αγλαΐα Λιάτσου ούτε και ο εκδότης του περιοδικού «Εντευκτήριο» Γιώργος Κορδομενίδης.

Το διήμερο αφιέρωμα μνήμης «Λευτέρης Ξανθόπουλος. Επιστρέφοντας στην Καβάλα» θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020 με την προβολή της ταινίας «Καλή πατρίδα, σύντροφε» και εισηγήσεις.