Θοδωρής Γκόνης: Τα έργα μας μιλούν καλύτερα απ’ τα λόγια μας…

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας τοποθετείται επί των διαδικτυακών καταγγελιών που «ακουμπούν» τον ίδιο αλλά και το Θέατρο της πόλης το οποίο υπηρετεί

Με έναν στίχο του Διονυσίου Σολωμού επιλέγει ο Θοδωρής Γκόνης να απαντήσει στα όσα τις τελευταίες ημέρες ειπώθηκαν ή γράφηκαν για τον ίδιο στον απόηχο των διαδικτυακών καταγγελιών τριών ηθοποιών που είδαν το «φως» της δημοσιότητας μέσα από το Facebook [διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ].

«Η δυσκολιά την οποίαν αισθάνεται ο συγγραφέας (ομιλώ για τον μεγάλον συγγραφέα) δεν στέκει εις το να δείξει φαντασία και πάθος, αλλά εις το να υποτάξει αυτά τα δύο πράγματα, με καιρό και με κόπο, εις το νόημα της τέχνης», σημείωνε ο Εθνικός μας Ποιητής [Εις το θάνατο του Λορδ Μπάιρον] στον οποίο, άλλωστε, θα είναι αφιερωμένο το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων [διαβάστε περισσότερα εδώ] και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας (και του Φεστιβάλ Φιλίππων) απομονώνει τη φράση για να τιτλοφορήσει με αυτήν τη γραπτή του δήλωση.

Ο κ. Γκόνης σημειώνει πως συμμερίζεται, ειδικά στις μέρες μας, «την αγωνία και τη λαχτάρα» όλων των νέων ηθοποιών δηλώνοντας συνάδελφός τους, ωστόσο υπογραμμίζει πως από τα όσα έχουν δημόσια υποστηρίξει δεν προκύπτει όχι αξιόποινη πράξη αλλά ούτε καν πειθαρχικό παράπτωμα.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ μνημονεύει στη δήλωσή του τόσο την επιστολή της σκηνοθέτιδας της παράστασης «Τζιτζιμιτζιχοτζιριά» Στέλλας Μιχαηλίδου [διαβάστε την εδώ] που «απαντά» επαρκώς στις καταγγελίες όσο και σε δηλώσεις του Δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη [περισσότερα εδώ].

Τέλος, ο κ. Γκόνης «στέκεται» ιδιαίτερα σε συγκεκριμένα ΜΜΕ της Καβάλας που έσπευσαν, με «όχημα» τις καταγγελίες των τριών ηθοποιών, να συκοφαντήσουν τον ίδιο χρησιμοποιώντας «παραπλανητικούς τίτλους» ή/και «προσβλητικές φράσεις» και δηλώνει πως δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο να συνεχιστεί, επιφυλασσόμενος για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης Γκόνη.

«Με καιρό και με κόπο»

«Μετά τις αναρτήσεις των τριών συναδέλφων μου ηθοποιών στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης Facebook, στο μέτρο που με αφορούν, που με τρόπο αδόκητο αναπαρήχθησαν από συγκεκριμένο ειδησεογραφικό ιστότοπο, και μάλιστα με τίτλο άκρως παραπλανητικό, θέλω να επισημάνω τα εξής:

Τώρα που ήρθε ο χρόνος και έδειξε την αληθινή διάσταση των πραγμάτων, αισθάνομαι την ανάγκη να δηλώσω ότι καταλαβαίνω τις δυσκολίες των καιρών, την αγωνία και τη λαχτάρα των νέων ηθοποιών να βρεθούν επιτέλους στη σκηνή, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, κάτι που το δικαιούνται απόλυτα.

Στις μέρες μας ο χώρος μας δοκιμάζεται. Και δοκιμάζεται σκληρά. Εργάζομαι 40 χρόνια στο θέατρο “με καιρό και με κόπο”, ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Πιστεύω πως τα έργα μας μιλούν καλύτερα απ’ τα λόγια μας. Αν δεν μπορούν να μιλήσουν αυτά, τότε δεν έχουμε το δικαίωμα να πούμε σχεδόν τίποτα. Όμως έρχεται η στιγμή, όπου είσαι καταδικασμένος να πεις δυο κουβέντες.

Και επειδή δεν αγαπώ τα πολλά λόγια, ούτε τις δικαιολογίες, κάτι που το έμαθα από τους Δασκάλους μου, το μόνο που έχω να προσθέσω, μετά την επιστολή της συγγραφέως και σκηνοθέτιδος Στέλλας Μιχαηλίδου, η οποία αναλυτικά δίνει απαντήσεις σε όλα, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Δημάρχου Καβάλας Θεόδωρου Μουριάδη επί του θέματος, είναι ότι στο θέατρο, πολλές φορές η αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα δημιουργεί εντάσεις, που εύκολα μπορούν να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις και λάθος “αναγνώσεις”.

Επιπροσθέτως, έχω να τονίσω ότι τα αναφερόμενα σε εμένα από τις τρεις ηθοποιούς, αποδείχθηκε ότι δεν στοιχειοθετούν όχι αξιόποινη πράξη, αλλά ούτε καν πειθαρχικό παράπτωμα και δεν δικαιολογούν επ’ ουδενί τις άκρως προσβλητικές φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν από συγκεκριμένα Μέσα, με αποκλειστικό σκοπό τη συκοφάντησή μου, την οποία από εδώ και πέρα δεν θα επιτρέψω, ασκώντας όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου».

Θοδωρής Γκόνης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας