Αντώνης Κούφαλης: Ο Κοσμάς Χαρπαντίδης δικαιώνει τη θέση και την αξία του στα σημερινά ελληνικά γράμματα

Ο Καβαλιώτης θεατρικός συγγραφέας γράφει για τη νέα συλλογή διηγημάτων του συντοπίτη του «Το ταλέντο της αποτυχίας» και μας προτρέπει: «Να το διαβάσετε»!

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2023 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μωβ Σκίουρος το νέο βιβλίο του Καβαλιώτη δικηγόρου και συγγραφέα Κοσμά Χαρπαντίδη με τίτλο «Το ταλέντο της αποτυχίας».

Πρόκειται για μία συλλογή διηγημάτων που «έρχεται» πέντε χρόνια μετά το μυθιστόρημα «Το άκυρο αύριο» και, μέχρι στιγμής, έχει αποσπάσει ιδιαίτερα κολακευτικές κριτικές.

Με αφορμή το «Ταλέντο» του Κοσμά Χαρπαντίδη, ο επίσης Καβαλιώτης [θεατρικός] συγγραφέας Αντώνης Κούφαλης έγραψε τα εξής:

«Δεν ειναι παραγωγικός συγγραφέας ο Κοσμάς Χαρπαντιδης. Δεν γράφει εύκολα. Δεν ξεπετάει τις αράδες. Είναι δύσκολος, αλλά αυτό δηλώνει ευθύνη.

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από το εξαιρετικό “Το άκυρο αύριο” και ιδού το νέο βιβλίο του “Το ταλέντο της αποτυχίας” με τη φροντίδα ενός καινούριου εκδοτικού οίκου με το ελκυστικό όνομα “Ο μωβ σκίουρος”. Το καλωσορίζουμε στον παρόντα χρόνο.

Τον κυνηγούν τον συγγραφέα οι αρνήσεις. Άκυρο το αύριο, δώρα μέσα από συνθήκες πανικού, τώρα η αποτυχία και πώς να την ξορκίσετε. Αυτήν τη φορά με τη λιτότητα και τη γυμνή αφήγηση της μικρής φόρμας. όπου οι Καβαλιώτες συγγραφείς δημιουργούν με κύρος και συνέχεια. Ο Χαρπαντίδης αφηγείται τα άγχη, τις εμμονές και τις συνήθειές του μέσα από μικρές, σχεδόν τηλεγραφικές ιστορίες.

Όπου απλώνεται, φτάνει στο απόγειο της ευαισθησίας του. Τα χέρια του Νίκου Μπακόλα, οι δραματικές σελίδες ημερολογίου του Ασλάνη, η περιπέτεια ζωής του Βογιάζου λάμπουν μέσα στη δύναμή τους, συμπλέκουν ιστορία και δράμα, σαν ντοκουμέντα.

Οι μικρότερες σε έκταση ιστορίες φωτίζουν την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, σκιτσάρουν πρόσωπα, σχέσεις, ιδιαιτερότητες, μικρά δράματα: Η λαιμαργία του βλέμματος, Η μόνη της ζωής της ποινή, Το φαΐ της μύριζε ανθρωπίλα, αξίζουν να προσεχθούν. Τίποτα εν τούτοις δεν περνάει απαρατήρητο απ’ αυτό το ιδιαίτερο καλειδοσκόπιο.

Μέσα από την ψύχραιμη φλεγματική γραφή, ο Κοσμάς Χαρπαντίδης δικαιώνει τη θέση και την αξία του στα σημερινά ελληνικά γράμματα.

Να το διαβάσετε».