Η Μαργαρίτα Πουρνάρα στην Καβάλα: Υπουργική παρουσίαση του βιβλίου της για το Αντιτορπιλικό «ΑΔΡΙΑΣ» στο Imaret

O ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο ιστορικός ερευνητής Κώστας Παπακοσμάς στην εκδήλωση που διοργανώνει το ΜΟΗΑ και η ΚΥΚΛΩΨ - Θα γίνει ειδική μνεία για τον Καβαλιώτη αξιωματικό Κωνσταντίνο Σωτηρίου, ο ρόλος του οποίου υπήρξε καίριος για τη διάσωση του πλοίου

Το Ερευνητικό Κέντρο MOHA και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ με έδρα τη Δράμα, παρουσιάζουν το βιβλίο της Μαργαρίτας Πουρνάρα ΑΔΡΙΑΣ, Ήταν όλοι τους ήρωες. Η βιογραφία του θρυλικού αντιτορπιλικού, σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Imaret το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023, στις 19:30.

Για το βιβλίο και την ιστορία του αντιτορπιλικού θα μιλήσουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο ερευνητής τοπικής ιστορίας Κωνσταντίνος Π. Παπακοσμάς και η συγγραφέας και δημοσιογράφος της Καθημερινής Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Πριν από 80 χρόνια, σε μια από τις κρίσιμες φάσεις του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, το ηρωικό αντιτορπιλικό «ΑΔΡΙΑΣ» έγραψε μια από τις πλέον ιστορικές σελίδες ηρωισμού του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Επρόκειτο για ένα νεότευκτο πλοίο που παραχωρήθηκε από τους Βρετανούς για την ενίσχυση του ελληνικού στόλου που διέφυγε στην Αίγυπτο το 1941. Σε αυτό υπηρετούσαν Ελληνόπουλα από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, που άφησαν πίσω την σκλαβωμένη πατρίδα, αλλά και Ρωμιοί, Αιγυπτιώτες, Μικρασιάτες. Ο «ΑΔΡΙΑΣ», με κυβερνήτη τον Ιωάννη Τούμπα, έλαβε μέρος σε αποστολές και συμπλοκές στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, με σπουδαιότερη την Επιχείρηση των Δωδεκανήσων το φθινόπωρο του 1943. Ήταν η περίοδος που η φασιστική Ιταλία είχε μόλις συνθηκολογήσει και οι Γερμανοί προσπαθούσαν να καταλάβουν αυτό το σύμπλεγμα των νησιών ώστε να μην πέσει στα χέρια των Συμμάχων.

Στις 22 Οκτωβρίου 1943, προσπαθώντας να μεταφέρει εφόδια, ο «ΑΔΡΙΑΣ» προσέκρουσε σε γερμανική νάρκη λίγο έξω από την Κάλυμνο, η οποία απέκοψε το 1/3 του πλοίου, ανατινάζοντας ολόκληρη την πλώρη ως τη γέφυρα. Παρά την τεράστια καταστροφή, οι άνδρες του Τούμπα κατάφεραν σε ένα ηρωικό ταξίδι να φτάσουν στα παράλια της ουδέτερης τότε Τουρκίας. Εκεί, με τη βοήθεια των Βρετανών, οργανώθηκε σχέδιο διαφυγής, και έπειτα από αντιξοότητες και 730 ναυτικά μίλια, το κομμένο πλοίο έφτασε στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Η υποδοχή του ήταν τόσο θριαμβευτική που οι Αιγύπτιοι νόμισαν ότι έληξε ο πόλεμος.

Το ομώνυμο βιβλίο της Μαργαρίτας Πουρνάρα φωτίζει τη συμβολή του Κυβερνήτη Ιωάννη Τούμπα, του Α΄ Μηχανικού Κώστα Αράπη, αλλά και των υπόλοιπων αξιωματικών και μελών του πληρώματος.

Η έρευνα της συγγραφέα στηρίχθηκε, πέρα από γνωστές πηγές, σε γερμανικά και βρετανικά αρχεία που εισφέρουν νέα στοιχεία.

Στην εκδήλωση θα γίνει ειδική μνεία για τον Καβαλιώτη αξιωματικό Κωνσταντίνο Σωτηρίου, ο ρόλος του οποίου υπήρξε καίριος για τη διάσωση του πλοίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο [email protected] ή στο 2510 620151.