Μαρία Τολούδη: 48 συγγραφικά «πορτρέτα» από τον Έβρο «συστήθηκαν» στην Καβάλα [φωτογραφίες]

Παρουσιάστηκε στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου το βιβλίο της Εβρίτισσας συγγραφέα σε μια εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν από κοινού η Θρακική Εστία Νομού Καβάλας, ο Σύλλογος Εβριτών Νομού Καβάλας και ο Όμιλος Alpha Media Group

Τα «Άλικα κόκκινα» [Κάπα Εκδοτική] της Μαρίας Τολούδη παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 στην Καβάλα, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, σε μια εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν από κοινού η Θρακική Εστία Νομού Καβάλας, ο Σύλλογος Εβριτών Νομού Καβάλας και ο Όμιλος Alpha Media Group.

Για το βιβλίο μίλησαν ο ιστορικός Νίκος Ε. Καραγιαννακίδης και ο συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης, αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός Ναταλία-Άννα Βασιλέκα, ενώ ο Μιχάλης Πρεπόνης με το ούτι του επένδυσε μουσικά την εκδήλωση την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος, Σίσσυ Ακοκαλίδου.

Τα «Άλικα κόκκινα» είναι ένα «μωσαϊκό» 48 διηγημάτων, φτιαγμένο από τη βιωματική «παρακαταθήκη» της συγγραφέως, έχοντας έκδηλη τη σφραγίδα του Έβρου, των ηθών και των εθίμων του και της ζωής, όπως μαρτυρά ήδη το βιβλίο από την καλαίσθητη κόκκινη όψη του, της Φύσης και των προσφυγικών του καταβολών, ευανάγνωστο, αλλά όχι εύπεπτο πόνημα, κατεξοχήν ανθρωποκεντρικό, με «κινηματογραφική» αναγνωστική ροή και ποιητική ευφράδεια, ικανό να σε μεταφέρει νοερά στη Θράκη και στον Έβρο μιας άλλης εποχής, ενώ συνάμα εκμεταλλεύεται το «εισιτήριο» που του δίνει η πεζογραφία να ταξιδεύει έξω από τα στενά σύνορα του τόπου που γεννήθηκε.

«Το κόκκινο χρώμα αντιστοιχεί στο αίμα, στη ζωή, στην Ανάσταση, σε μια προσπάθεια να δούμε με ελπίδα το μέλλον. Άλλωστε τα βιβλία είναι ζωντανά, μιλάνε μόνα τους. Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας», τόνισε κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος.

«Μού δημιουργήθηκε μια μεγάλη συγκίνηση, για το πώς οι ακρίτες μας στον Έβρο στέκονται με αγάπη για τον τόπο τους, ενώ θεωρώ ότι το βιβλίο είναι εκτός των άλλων και μια ακόμη καταγραφή της Ιστορίας του Έβρου», ανέφερε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος.

«Με τις ιστορίες του βιβλίου μπορεί να χτιστεί κάλλιστα η Ιστορία του μέλλοντος, μια σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές», σημείωσε ο ΑΑντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης.

«Τα 48 διηγήματα του βιβλίου φωτίζουν ιστορίες του χθες και του σήμερα της Θράκης, του Έβρου και της ελληνικής επαρχίας γενικότερα, αφηγήματα απλών ανθρώπων που αποτυπώνουν την καθημερινότητα της Θράκης μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας, Νίκος Τσουμπάκης.

«Εύχομαι να είναι μακρύς ο δρόμος του βιβλίου, το οποίο ήδη ταξιδεύει στα συγγραφικά νερά της χώρας μας, με αφετηρία τον Έβρο», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Νομού Καβάλας «Ο Έβρος», Στέφανος Μιλτσακάκης.

«Γλώσσα λιτή, με γείωση στο σήμερα και μια επίγευση μαρτυρίας και ντοκουμέντου, με το αποτέλεσμα να είναι σίγουρα λογοτεχνικό με έντονο τον λυρικό καμβά», ανέφερε ο κ. Χαρπαντίδης, εν είδει αποτύπωσης της «ταυτότητας» του βιβλίου, επικαλούμενος παράλληλα τον «επαναπατρισμό» της συγγραφέως στην Καβάλα, καθώς χρόνια πριν, τα πρώτα της συγγραφικά βήματα είχαν φιλοξενηθεί στο ΠΕΡΙωΔΙΚΟ της Πόλης με έδρα την Καβάλα και τον Alpha Media Group.

Ο κ. Καραγιαννακίδης επέλεξε «τα λόγια των άλλων» για να συσχετίσει το συγγραφικό πορτρέτο της Μαρίας Τολούδη με γεγονότα, πρόσωπα, τόπους και παρελθόντες χρόνους, συγγραφικούς και γεωγραφικούς, για να καταλήξει σε μια επι σκηνής συνέντευξη με τη συγγραφέα. Συγκινητικός ο επίλογος-πρότασή του: «Άρχοντες κι αρχόμενοι, παρακαλώ να στηρίξετα τη σκέψη μου για μια υποτροφία στη μνήμη του Γιάννη Γιαννικόπουλου, ετών 13, αλλά και παιδιών της Καβάλας και της Ανατολικής Μακεδονίας και για να γίνει η αίθουσά μας εργαστήριο ιστορίας και πολυμέσων με το όνομα “Ιωάννης Κ. Γιαννικόπουλος”».

«Ως γυναίκα αναγνώστρια, το βιβλίο μού ανέσυρε μνήμες από τα δικά μου παιδικά χρόνια στο Πράβι, όπου τότε ήταν χωριό και τη γιαγιά μου τη Θρακιώτισσα και γι’ αυτό σε ευχαριστώ Μαρία», ανέφερε η κ. Ακοκαλίδου.

«Θέλησα να γράψω για τους ανθρώπους και τον τόπο, γιατί είναι η ευρύτερη οικογένειά μου. Αυτή η ομάδα με καθόρισε και με καθορίζει. Λατρεύω τις ντοπιολαλιές, τις ακούραστες γυναίκες. Γι’ αυτές γράφω, για τα πάθη τους, για τις κρυμμένες επιθυμίες τους. Όπως και για τους άντρες της γης, του μόχθου και των σαλονιών, με αρχές και χωρίς, πρίγκιπες και μάστορες. Έτσι είναι η ζωή στον δικό μου κόσμο, απλώνοντας και εγώ την μπουγάδα μου, τα διηγήματά μου. Αυτή τη ζωή θέλησα και εγώ να κάνω γραμμές και οι ιστορίες μου θα ήθελα να έχουν τόσο συμπυκνωμένο λόγο που να γίνουν φωτογραφίες. Με εμπνέει η στιγμή της αποθανάτισης, όμως την ιστορία τη γεννάει το πριν και το μετά της. Αν το πέτυχα, εσείς θα μου το πείτε», ανέφερε από την πλευρά της η κ. Τολούδη, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέδραμαν τόσο την έκδοση του βιβλίου όσο και τη διοργάνωση της εκδήλωσης για την παρουσίασή του στην Καβάλα.

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου