Φέτος το Φεστιβάλ Φιλίππων θα «μιλήσει» για ιστορίες που ακόμα δεν έχουν ειπωθεί [φωτογραφίες]

Το 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων «συστήθηκε» στο κοινό του μπροστά από το Δημαρχείο της Καβάλας-Ποιο είναι το στοίχημα και συνάμα η ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης

Μπαρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 8 Ιουνίου 2023 στον προαύλειο χώρο του Δημαρχείου Καβάλας το αναλυτικό πρόγραμμα του 66ου Φεστιβάλ Φιλίππων από τον Δήμαρχο, Θόδωρο Μουριάδη, τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Σωκράτη Μποζούδη και την Καλλιτεχνική Διευθύντρια της διοργάνωσης, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά [διαβάστε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ].

Φέτος το καλοκαίρι, το 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων αντλεί την έμπνευσή του και αφιερώνεται στις ιστορίες των Αφανών Ηρώων. Σε αυτούς που ζουν απέναντι. Σε εκείνους που διαφοροποιούνται από τους πρωταγωνιστές, σε όσους συνήθως αποτελούν το πλήθος, στους «ανώνυμους άλλους».

Με θεατρικές παραστάσεις και εικαστικές performances που φωτίζουν με διαφορετικό τρόπο γνώριμα σημεία της πόλης, χαράζει ένα νέο χάρτη. Μια ξεχωριστή διαδρομή που αφήνει να ακουστούν οι ιστορίες της πόλης μας. Ζει την τελευταία μέρα του έως τώρα γνωστού κόσμου μαζί με μια ομάδα εφήβων στο 10ο Δημοτικό σχολείο, δίνει ραντεβού σε αυτούς που «χάθηκαν» στο δασάκι της Παναγούδας, ανακαλύπτει αόρατους νοσοκόμους στη στοά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανεβαίνει σε ένα λάθος λεωφορείο, μπερδεύει κλεμμένες ταυτότητες στην Παλιά Μουσική, σερβίρεται από παιδιά που δουλεύουν σεζόν στην κοίτη της εγκαταλελειμμένης πισίνας του παλιού κολυμβητηρίου για να καταλήξει στο τέλος, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου και να συναντήσει εκεί τις μητέρες των κοριτσιών που δεν ζουν πια ανάμεσά μας.

Παράλληλα θα φιλοξενήσει για άλλη μια φορά στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων μερικές από τις πιο σημαντικές παραστάσεις της χρονιάς που εμπνέονται και προβάλλουν κείμενα τόσο της αρχαίας όσο και μιας πιο σύγχρονης δραματουργίας δίνοντας έτσι βήμα σε νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες που δε σταματάνε να δοκιμάζουν και να δοκιμάζονται. Θα διοργανώσει ακόμα, για 7η συνεχόμενη χρονιά, το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος δίνοντας έμφαση πέρα από την παραγωγή και την παρουσίαση και στην καλλιτεχνική εκπαίδευση καθώς θα επιχειρήσει να συνθέσει από την αρχή ομάδες εργασίας που υπό την καθοδήγηση εμπνευσμένων εισηγητών θα αναζητήσουν με τη σειρά τους τους Αρχετυπικούς Αφανείς Ήρωες.

Και τέλος, επειδή όλες οι ιστορίες μπορούν να ειπωθούν και σαν παιχνίδι, θα καλέσει τους μικρούς του φίλους -που θα γίνουν αργότερα μεγάλοι θεατές- σε ένα ξεχωριστό κυνήγι θησαυρού όπου θα αναζητήσουν μυθικούς ήρωες και ηρωίδες σε διάφορα σημεία της πόλης.

«Σημαία» φέτος για το Φεστιβάλ είναι το Θεατρικό Εργαστήρι, μια ομάδα 14 παιδιών που δούλεψαν μήνες και θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, αλλά το κυριότερο, θα αποκομίσουν μια μαγευτική εμπειρία, συμμετέχοντας σε ένα Φεστιβάλ γεμάτο ιστορία, όπως επισήμανε και ο κ. Μουριάδης.

Το Φεστιβάλ, επίσης, απλώνεται σε κάθε χώρο, κάθε γωνιά που «χωράει» Πολιτισμό, ευαισθητοποιεί, ξεσηκώνει, προβληματίζει, διδάσκει και διδάσκεται και αυτό είναι και το στοίχημα της φετινής διοργάνωσης, όπως παραδέχτηκαν τόσο η κ. Βαμβακά όσο και ο κ Μποζούδης.

Εκ των συμμετεχόντων, σύντομη τοποθέτηση έκαναν με.. διαφορά δεκαετιών οι έφηβοι του Εργαστηρίου και ο τραγουδοποιός, Αργύρης Μπακιρτζής, μια συμβολική επιλογή που αντικατροπτίζει και τον θεσμό: Η παρακαταθήκη του Φεστιβάλ περνάει από γενιά σε γενιά, σε κάθε αφανή ήρωα. Ίσως ο σημαντικότερος αντικειμενικός σκοπός του…