Η Πρωτοβουλία για τη Στέγη «καλεί» Μενδώνη για την έξωση του ΣΦΓΤ από την ιστορική του έδρα

Την επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό Πολιτισμού συνυπογράφουν επιφανείς Καβαλιώτες των Γραμμάτων και των Τεχνών, προεξάρχοντος του ποιητή και ιδρυτικού μέλους του ΣΦΓΤ Πρόδρομου Μάρκογλου

Μία Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση της Στέγης του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας «γεννήθηκε» προ ημερών με στόχο να αποτρέψει τα σχέδια της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου για «έξωση» του Συνδέσμου από την ιστορική του «Στέγη» επί της οδού Κύπρου και τη δημιουργία στον εκεί χώρο ενός «Κειμηλιαρχείου» [διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ].

Μετά το διαδικτυακό ψήφισμα που ήδη «μαζεύει» υπογραφές, η Πρωτοβουλία συνέταξε και απέστειλε προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επιστολή στην οποία παρατίθενται, πληροφορίες, στοιχεία και επιχειρήματα για την «εγκληματική», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «τακτική της Μητρόπολης να αγνοεί την ύπαρξη του ΣΦΓΤ και να επιδιώκει να τον εξώσει από την έδρα του…, αλλοιώνοντας ταυτόχρονα την αρχιτεκτονική σύσταση της περιοχής με ένα τριώροφο κτίριο σε σύγχρονη μορφή, αφού σκοπό έχουν να ξαναχτίσουν και να επαυξήσουν σε τετραγωνικά το υπάρχον κτίριο».

Την επιστολή συνυπογράφουν και στηρίζουν καλλιτέχνες, συγγραφείς, πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί και άνθρωποι του πνεύματος που αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά «να προπορεύονται των πολιτικών και να πρωτοπορούν», όπως αναφέρεται.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της «Πρωτοβουλίας» προς την υπουργό έχει ως εξής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
κατά της απόπειρας έξωσης του ιστορικού Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Καβάλας από την υπερεξηκονταετή έδρα του

«Κυρία Υπουργέ, Χρόνια Πολλά και Καλή και Δημιουργική Νέα Χρονιά!
Με την με αριθμό 548892/1-12-2023 Απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΑΔΑ: ΡΠ6546ΝΚΟΤ-ΓΨΔ), εγκρίθηκε η μελέτη για την προσθήκη ορόφου, διαμόρφωση των όψεων και αλλαγή χρήσης του Μεγάρου Καπνεμπόρων στην Καβάλα, σε μια οδό, όπου συγκεντρώνεται η νεότερη ιστορία της πόλεως της  Καβάλας, με  μοναδικά ιστορικά, διατηρητέα κτίρια- μνημεία, τα οποία με κόπο και αγώνα διασώθηκαν από την αντιπαροχή και την «αξιοποίηση» της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Στο υπάρχον αυτό διώροφο κτίριο δεν υπήρχαν ΜΟΝΟ τα γραφεία του ήδη  διαλυθέντος από πολλού, ιστορικού πλέον, Συλλόγου Καπνεμπόρων, αλλά κυρίως ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας (Σ.Φ.Γ.Τ.), ο οποίος ιδρύθηκε το 1951, με πρωτοβουλία τότε του κράτους, που ενθάρρυνε τη σύσταση πολιτιστικών οντοτήτων που θα αναβάθμιζαν πολιτιστικά την άνυδρη επαρχία και με πρωτεργάτες, μεταξύ πολλών άλλων, τους αείμνηστους Δημήτρη Λαζαρίδη και Γιώργο Χουρμουζιάδη. Στον πολύτιμο αυτό πολιτιστικό σύλλογο προσχώρησε το πιο ανήσυχο, μορφωμένο και προοδευτικό κοινό της πόλης και τον ανέδειξε γρήγορα στο κυριότερο όργανο παραγωγής πνεύματος, πολιτισμού και κουλτούρας για τουλάχιστον δύο γενιές Καβαλιωτών.

Το 1960 ο Σύλλογος Καπνεμπόρων Καβάλας, στηρίζοντας αποφασιστικά την πνευματική ζωή της πόλης, παραχώρησε ΕΣΑΕΙ τον πρώτο όροφο του κτιρίου του στον σύλλογό μας και έκτοτε άρχισε μια λαμπρή περίοδος πνευματικής, πολιτιστικής και μορφωτικής δράσης, η οποία δεν διακόπηκε ούτε το 2002, όταν οι εναποπομείναντες καπνέμποροι, πριν διαλύσουν και τυπικά το σύλλογό τους, αποφάσισαν να μεταβιβάσουν το σύνολο του κτιρίου στην Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Ωστόσο ο Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας λειτουργούσε κανονικά και παρήγαγε το σημαντικό του έργο. Από την αίθουσά του παρήλασε όλη η γενιά του ’30 (από τον Καραγάτση μέχρι τον Θεοτοκά), από τον Παύλο Ζάννα έως  τον Ε. Παπανούτσο και τον Ε. Κριαρά, τον Ιωάννη Κακριδή και τον Μάνο Χατζιδάκι, που χάρισε και το πιάνο του μάλιστα, τον Σωκράτη Καραντινό να διευθύνει την θερινή στέγη του Κ.Θ.Β.Ε. από εδώ, τον Θάνο Μικρούτσικο να ενθουσιάζει το κοινό του παίζοντας στο πιάνο του Μάνου, τον Γιώργο Χειμωνά να συνδέεται ξανά με την γενέτειρά του και τον Παναγιώτη Μουλά να τον παρουσιάζει, τον Μένη Κουμανταρέα να γράφει το ημερολόγιο της φανέλας με το νούμερο εννιά, γιατί του το ζήτησαν Καβαλιώτες φίλοι και να δημοσιεύεται περήφανα στο λογοτεχνικό περιοδικό «Υπόστεγο» που εξέδιδε ο Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας, όπως εξέδιδε παλαιότερα και το περιοδικό «Σκαπτή Υλη», τον Παύλο Μάτεσι , την Ρέα Γαλανάκη, ζωγράφους με ατομικές εκθέσεις, όπως τον  Βασιλείου, τον Γραμματόπουλο, την Κατράκη, τον Καρρά, τον Σικελιώτη που χάρισε πίνακές του, το θεατρικό εργαστήρι με τον Αντώνη Κούφαλη, που βραβεύεται σε διαγωνισμούς, αλλά και την κινηματογραφική Λέσχη με τον θερινό «Ζέφυρο» που φτιάχτηκε με προσωπική εθελοντική εργασία μας, όπως και το θέατρό του εντός του κτιρίου, και τις παρουσίες των Γ.Ξ. Στογιαννίδη, Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλο, Π. Μάρκογλου, Γ. Χουρμουζιάδη, Διαμαντή Αξιώτη. Κοντολογής μια κιβωτός μνήμης, ένα τοπόσημο πνεύματος,  ένας όροφος κουλτούρας, μια φωλιά μύησης, μια αίθουσα γεμάτη εκδηλώσεις και γερή αρματωσιά για κάθε νέο, ήταν μέχρι σήμερα αυτό το κτίριο, όπου η χρήση του Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας προείχε και κάλυπτε κάθε άλλη χρήση του, που μετατράπηκε σε δευτερεύουσα. Οι γενιές των Καβαλιωτών δεν γνωρίζουν το κτίριο σαν «Μέγαρο Καπνεμπόρων», αλλά σαν Σπίτι Πολιτισμού, μέχρι που η Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου προσπάθησε να διαγράψει μια πνευματική πορεία 65 χρόνων από την κοιτίδα του και να αγνοήσει την παρουσία στο συγκεκριμένο κτίριο του ιστορικού μας συλλόγου.

Η Μητρόπολη Φ.Ν.Θ. θέλει να μετατρέψει όλο το διώροφο κτίριο σε εκθετήριο Ιερών Κειμηλίων και χώρο εκδηλώσεων (ενώ στο ίδιο τετράγωνο  διαθέτει ιδιόκτητη, πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα εκδηλώσεων τουλάχιστον 500 ατόμων), ενώ στην πραγματικότητα θέλει να απαλλαχτεί από την παρουσία  του Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας  στην ιστορική του έδρα και παράλληλα σκοπεύει να ανεγείρει και τρίτον όροφο, αλλοιώνοντας την διατηρητέα και παραδοσιακή μορφή της οδού Κύπρου, που είναι η μοναδική περιοχή, όπου συντηρείται μια συστάδα ιστορικών και διατηρητέων κτιρίων.

Είναι εγκληματική η τακτική της Μητρόπολης να αγνοεί την ύπαρξη του Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας και να επιδιώκει να τον εξώσει από την έδρα του, με επίκληση της ως άνω Απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού, μετατρέποντας μια ζωντανή κυψέλη δημιουργίας με μεγάλη ιστορική αξία σε ένα μουσείο και αλλοιώνοντας ταυτόχρονα την αρχιτεκτονική σύσταση της περιοχής με ένα τριώροφο κτίριο σε σύγχρονη μορφή, αφού σκοπό έχουν να ξαναχτίσουν και να επαυξήσουν σε τετραγωνικά το υπάρχον κτίριο.

Η μη αναφορά αυτής της «άϋλης» πολιτιστικής κληρονομιάς στην εν λόγω Απόφαση δημιουργεί εύλογα υπόνοιες σκόπιμης απόκρυψής τους από την Υπηρεσία και τους μελετητές.

«»ΤΚυρία Υπουργέ,
Με την παρούσα ζητούμε την παρέμβασή Σας και την υποστήριξή Σας, ώστε να  προασπίσουμε  την κληρονομιά του νεότερου πολιτισμού της Καβάλας και να μην εξωσθεί από την επί 65 έτη Στέγη του ο δραστήριος Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας και να παραμείνει η διατηρητέα σειρά των κτιρίων ως έχουν, μακριά από οποιαδήποτε παρέμβαση ετοιμάζει η Μητρόπολη  Καβάλας, η οποία δεν θα έπρεπε να μάχεται την πνευματική ιστορία της πόλης, αλλά να την εγκολπώνεται και να συμβαδίζει μαζί της.

Σίγουροι ότι θα τείνετε ευήκοον ους στις εκκλήσεις μας για την διάσωση του Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας, υπογράφουμε το παρόν οι κάτωθι:

Πρόδρομος Μάρκογλου, συγγραφέας, ποιητής, ιδρυτικό μέλος του ΣΦΓΤ

Διαμαντής Αξιώτης, συγγραφέας
Μάρθα Βασιλειάδη, Επίκουρη καθηγήτρια Φιλολογίας ΑΠΘ
Χαράλαμπος Γαμβρέλης, Αγιογράφος
Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ΕΚΠΑΑ, συγγραφέας, ποιητής, κριτικός λογοτεχνίας, δοκιμιογράφος
Θεόδωρος Γρηγοριάδης, συγγραφέας
Μανίνα Ζουμπουλάκη, δημοσιογράφος, συγγραφέας
Θόδωρος Θεοδωρίδης, δημοσιογράφος
Κώστας Καναβούρης, δημοσιογράφος, ποιητής
Αντώνης Κούφαλης, θεατρικός συγγραφέας
Κωνσταντίνος Κούφαλης, θεατρικός συγγραφέας
Βασίλης Λιόγκας, μηχανικός, πρώην δημοτικός σύμβουλος
Μαίρη Μικέ, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, συγγραφέας
Σοφία Μορφάκη-Βασιλειάδου, εκπαιδευτικός, πρώην πρόεδρος ΣΦΓΤ
Αργύρης Μπακιρτζής, αρχιτέκτονας, τραγουδοποιός
Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, ηθοποιός, σκηνοθέτις, καλλιτεχνική διευθύντρια ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας
Γεωργία Τριανταφυλλίδου, ποιήτρια
Κοσμάς Χαρπαντίδης, δικηγόρος, συγγραφέας