Μακάριος Λαζαρίδης: Θεωρώ ότι πρέπει να μειωθούν οι θέσεις των βουλευτών από 300 σε 200

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του υποψηφίου βουλευτή Καβάλας με τη ΝΔ-Τι είπε για το όραμά του για την περιοχή, για το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη χώρα, αλλά και για τη σύνθεση του τοπικού ψηφοδελτίου

Το σχέδιό του για τη χώρα και την Καβάλα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 παρουσίασε ο υποψήφιος βουλευτής Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία και Σύμβουλος Επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη Μακάριος Λαζαρίδης σε συνέντευξη του στον ALPHA Radio 88,6 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χαζαρίδη.

Ο ίδιος αρχικά τόνισε ότι για πρώτη φορά ο λαός υπερψήφισε το πρόγραμμα της ΝΔ, αναγνωρίζοντας πως δεν υπόσχεται περισσότερα από όσα μπορεί να υλοποιήσει, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ για εξορθολογισμό των δαπανών, μείωση των φόρων, αλλά μείωση και των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5%.

Εξήγησε πως το πρόγραμμα επενδύσεων της ΝΔ μπορεί να φέρνει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο και με καλούς μισθούς, ενώ τόνισε πως σε 2 χρόνια ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 751 ευρώ μέσω της ανάπτυξης που θα έρθει στην οικονομία της χώρας.

Ο κ. Λαζαρίδης δεν απέφυγε να αναφερθεί και στο δικό του πρόγραμμα, με ορίζοντα 30ετίας για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, αναλύοντας τους τομείς στους οποίους μπορεί η Καβάλα να στηριχθεί για τις επόμενες γενιές. Τέλος, απάντησε σε όσους συνυποψηφίους του ασκούν κριτική ή σχολιάζουν αρνητικά τις πρωτοβουλίες του όπως τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του.

Έχετε την αίσθηση ότι τα προγράμματα θα κάνουν τη διαφορά ή υπάρχουν και άλλες παράμετροι που μπορούν να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα;
Ξέρετε ότι κάνουμε πάντα ειλικρινείς συζητήσεις και οι κουβέντες μας κινούνται πάντα μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, όσο θυμάμαι τουλάχιστον εγώ τον εαυτό μου, ως ενεργός πολίτης και δημοσιογράφος, συνήθως οι πολίτες καταψηφίζουν τις κυβερνήσεις δεν υπερψηφίζουν τις αντιπολιτεύσεις, στην ουσία δηλαδή σας λέω ότι παρά πολλές φορές δεν μπαίνουν στη διαδικασία να συγκρίνουν, να διαβάσουν και βεβαίως να κρίνουν τα κυβερνητικά προγράμματα των δυο μονομάχων. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών το οποίο ήταν, όπως είχα προβλέψει, μια εκκωφαντική νίκη για τη ΝΔ, έδειξε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δεν καταψήφισε απλά την κυβέρνηση για τα ψέματά της, για τον ιδεοληπτικό τρόπο, τον διχασμό που επιχείρησε να περάσει στην ελληνική κοινωνία, αλλά υπερψήφισε, αγκάλιασε το σχέδιο που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό είναι κάτι σημαντικό και δείχνει ότι ένα κομμάτι της κοινωνίας μπαίνει πλέον στη λογική να διαβάσει, να συγκρίνει και στο τέλος να κρίνει.

Εδώ το εντυπωσιακό είναι, ότι στα προγράμματα δεν υπάρχουν πολλές υποσχέσεις…
Για πρώτη φορά κόμμα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κερδίζει τις ευρωεκλογές με τη μεγαλύτερη διαφορά που καταγράφηκε από το 1981, χωρίς να υποσχεθεί απολύτως τίποτα στον ελληνικό λαό. Έχει πει συγκεκριμένα πράγματα, είναι κοστολογημένα, θα έχετε ακούσει και εσείς όπως και όλοι οι συμπατριώτες μας να λέει (σ.σ.: ο Κυριάκος Μητσοτάκης) ότι εγώ πέντε θα μπορώ να κάνω και αυτά τα πέντε θα πω, δε θα πω κάτι παραπάνω και πιστέψτε με αυτή είναι η πραγματικότητα. Γνωρίζω τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το 1985, είναι ένας άνθρωπος που εκτός από αποτελεσματικός και μεθοδικός, δεν του αρέσουν τα ψέματα, πολλές φορές και με πολιτικό κόστος, αλλά πλέον οι πολιτικοί που θέλουν να πάνε τη χώρα παρακάτω, πρέπει να μιλάνε την αλήθεια και να κοιτάνε μπροστά. Το παρελθόν είναι εκεί, μας παρακολουθεί, πολλές φορές μας καταδιώκει, αλλά πρέπει να κοιτάμε το παρόν και κυρίως το μέλλον. Θέλω να πω ένα παράδειγμα. Τα παιδιά που θα μπουν το 2019 στην Α΄ Δημοτικού, θα βγουν το 2031 και από τα πανεπιστήμια θα τελειώσουν το 2035. Αντιλαμβάνεστε ότι τότε θα υπάρχουν επαγγέλματα που σήμερα δεν υπάρχουν ή και το αντίθετο, άρα πάντα ο σχεδιασμός πρέπει να κοιτάζει στο μέλλον.

Υπάρχουν δεσμεύσεις για κάθε ελληνική κυβέρνηση ή ερήμην των ελεγκτών μας θα εφαρμόσετε από την πρώτη στιγμή όσα υπόσχεστε;
Είναι δυο πράγματα που καλούμαστε να κάνουμε και προσπαθούμε να πούμε στον ελληνικό λαό με παρρησία, γιατί για εμάς δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες, όπως επιχειρεί να πείσει ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του διοχετεύοντας αυτά τα fake news. Εμείς τι έχουμε πει από τον Σεπτέμβρη του 2016 από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης; Είπαμε ότι πιστεύουμε σε έναν άλλον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση, ο οποίος περιλαμβάνει μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, επενδύσεις, ένα δημόσιο πιο λειτουργικό, πιο φιλικό στον πολίτη και στο επιχειρείν και ήρθε πολύ λίγο καιρό πριν τις εκλογές ο κ. Τσίπρας να μας αντιγράψει. Καλώς τα παιδιά λέω εγώ. Εμείς ό,τι είχαμε πει τότε είναι κοστολογημένα και προϋπολογισμένα στον προϋπολογισμό που θα ψηφίσουμε το φθινόπωρο.

Για να έρθουν οι επενδύσεις πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία και να αποκτήσουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα…

Υπάρχει ακόμη λίπος στα υπουργεία, στις υπηρεσίες; Μετά από 3 μνημόνια;
Υπάρχει, μην έχετε καμία αμφιβολία. Υπάρχουν σπατάλες, για παράδειγμα δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα προμηθειών στο Δημόσιο. Η πρόληψη που θέλουμε να φέρουμε στην Υγεία θα μας δώσει τη δυνατότητα να εξοικονομήσουμε κονδύλια. Με αυτό λοιπόν το σχέδιο το οποίο έχει να κάνει και με τη μείωση της φοροδιαφυγής και μέσα από την ανάπτυξη που υπολογίζουμε να έρθει, θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε και επιπλέον έσοδα, γιατί άλλα είναι τα έσοδα για το κράτος, όταν έχεις μια ανάπτυξη αναιμική, όπως αυτή που έχουμε σήμερα της τάξης του 1,5% και άλλα τα έσοδα του κράτους, όταν έχεις ανάπτυξη της τάξης του 4%. Αυτό θα γίνει χωρίς να χρειαζόμαστε την έγκριση των πιστωτών. Την έγκριση των πιστωτών θα τη χρειαστούμε όταν πρέπει να τους πείσουμε ότι πρέπει να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα με τα οποία έχει δεσμεύσει τη χώρα ο κ. Τσίπρας μέχρι το 2022, ύψους 3,5%, εφόσον οι πιστωτές δουν μια σοβαρή κυβέρνηση. Ήδη ο κ. Βέμπερ φαίνεται θετικός στο να μειωθούν αυτά τα πλεονάσματα για το 2021 και το 2022. Αυτό θα σημαίνει 5,5 δισ. εξοικονόμηση, 2,7 δισ. τον χρόνο. Τα χρήματα θα πάνε κατά το 80% στη μείωση των φόρων και το 20% στην κοινωνική μας πολιτική, στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Η υπογεννητικότητα απειλεί το έθνος μας, άρα πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές που θα το αντιμετωπίσουν. Ερχόμαστε τώρα στα επιδόματα για τα οποία επίσης έγινε μεγάλη σπέκουλα. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στα επιδόματα, είμαστε αντίθετοι στην πολιτική της κυβέρνησης που επιχειρεί με τα επιδόματα να φτωχοποιήσει τους Έλληνες. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε πλούτο, όπου χρειάζονται να υπάρχουν τα επιδόματα -το είπε και ο πρόεδρος- θα διατηρηθούν, αλλά προσέξτε, η βελτίωση στη ζωή των συμπολιτών μας δε θα έρθει μόνο με επιδόματα. Πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Εμείς έχουμε ένα επενδυτικό σχέδιο μέσα σε μια επταετία με επενδύσεις 100 δισεκατομμυρίων, αυτό σημαίνει 100.000-120.000 τον χρόνο θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες. Για να έρθουν οι επενδύσεις πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία και να αποκτήσουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα.

Επιστρέφω στα επιδόματα. Δε νομίζω να σας βρίσκει σύμφωνο η θέση Κυρανάκη, να τα παίρνουν μόνον οι Έλληνες πολίτες…   
Ναι η δήλωση του Κώστα Κυρανάκη ήταν ατυχής, άλλωστε το ξεκαθάρισε ο ίδιος ο πρόεδρος.

Τι θα γίνει με τους μισθούς; Θα υπάρχουν νέες νομοθετικές παρεμβάσεις;
Ο πρόεδρος είπε πριν από λίγες μέρες ότι ο κατώτατος μισθός θα πάει μέσα σε μια διετία στα 751 ευρώ, κάτι που είχε υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας και δεν έκανε ποτέ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πάρα πολλές φορές η αγορά είναι αυτή που ρυθμίζει τα δεδομένα και η οικονομία πρέπει απλά να αφεθεί ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της. Το λέω αυτό διότι όταν θα έρθουν σοβαρές επενδύσεις στη χώρα, όταν θα αναζητήσουν επιστήμονες οι οποίοι θα πρέπει να στελεχώσουν αυτές τις επενδύσεις, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν οι μισθοί που πρέπει να υπάρχουν σε αυτήν τη χώρα. Υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις και στην Καβάλα και στη Βόρεια Ελλάδα οι οποίες στα χρόνια της κρίσης και νέες επενδύσεις έχουν κάνει και τους μισθούς διατήρησαν ή υπάρχουν και εταιρίες που δίνουν bonus. Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την υγιή επιχειρηματικότητα και όσες επανεπενδύουν τα κέρδη τους. Άλλωστε είπε και ο πρόεδρος ότι θα πρέπει και οι εργαζόμενοι να έχουν ένα μέρισμα των κερδών. Εμείς αυτήν την επιχειρηματικότητα θα στηρίξουμε και όχι αυτές που βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και έχουν τους εργαζόμενους απλήρωτους.

Γιατί δεν καταργείτε τον ΕΝΦΙΑ;
Είναι ένας φόρος ο οποίος επιφέρει στα ταμεία του κράτους 2,65 δισ. ευρώ. Έχουμε πει ότι θα τον μειώσουμε κατά 30% , είναι πολύ μεγάλη μείωση, 20% το 2020 και άλλο 10% το 2021. Είναι ένας φόρος που υπάρχει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Αν καταφέρουμε να μειώσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα, το οικονομικό επιτελείο θα μπορεί να κρίνει τι να κάνει.

Είμαι πεπεισμένος ότι η ΝΔ θα εκλέξει 4 βουλευτές στην Καβάλα…

Κάνατε μια πρόταση να κάνετε περιοδείες αυτό το διάστημα και οι 6 υποψήφιοι της ΝΔ.  Ήταν μια πρόταση που ούτε καν σχολιάστηκε και έπεσε στο κενό. Αυτή την αντίδραση περιμένατε;
Εγώ κοιτάω μπροστά και εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να πετύχει η ΝΔ στην Καβάλα μια πολύ μεγάλη νίκη. Το καλύτερο αποτέλεσμα για μένα θα είναι να εκλέξει 4 βουλευτές. Είμαι πεπεισμένος ότι η ΝΔ θα εκλέξει 4 βουλευτές στην ΠΕ Καβάλας. Το εκλογικό μέτρο για να εκλέξει ένα κόμμα βουλευτή είναι το 25%. Είμαι πεπεισμένος -φάνηκε και από τις ευρωεκλογές- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πιάσει αυτό το νούμερο, άρα η ΝΔ θα πάρει αρχικά τους 3 βουλευτές, τα άλλα κόμματα δε θα μπορέσουν να φτάσουν ψηλά, για παράδειγμα, το ΚΙΝΑΛ το οποίο θα είναι το τρίτο κόμμα, θα πρέπει πανελλαδικά να πιάσει περίπου το 10% και τοπικά κάπου εκεί, άρα με βάση το bonus των 50 εδρών και η τέταρτη έδρα θα έρθει στη ΝΔ. Για μένα προτεραιότητα είναι να βγει αυτοδύναμος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ναι, έκανα την πρόταση, θεώρησα υποχρέωση να την κάνω στο πλαίσιο της συναίνεσης, αλλά κυρίως της δυναμικής που έχει η ΝΔ, μίλησα για κάποιες κοινές ομιλίες και βέβαια για κεντρική προεκλογική ομιλία.

Οι συνυποψήφιοί σας, σας κατηγορούν ότι αυτό έγινε για λόγους εντυπωσιασμού…
Δεν απαντάω, κοιτάω πάντα μπροστά. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και βεβαίως κρίνεται. Εγώ δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μια τέτοια πρόταση μπορεί να τύχει τέτοιας κριτικής.

Φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτόπουλου ότι η σχέση σας δεν είναι καλή. Δε θα πω ότι φταίει η μια ή η άλλη πλευρά…
Δεν άκουσα τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτόπουλου. Θα σας πω ότι με τον Νίκο διατηρώ άριστες σχέσεις, γνωριζόμαστε από πολύ νεαρή ηλικία, εκτιμώ την προσωπικότητά του, το έργο του ως Τομεάρχη Δικαιοσύνης, από εκεί και πέρα εγώ έχω μια διαφορετική αίσθηση της πολιτικής. Εγώ έδωσα το πόθεν έσχες μου στη δημοσιότητα, χωρίς να οφείλω να το κάνω, για να μάθουν οι πολίτες με ποια περιουσία μπαίνω στην πολιτική, για άλλους μπορεί να είναι πολλά, για άλλους λίγα.

Ο πατέρας μου πήγε να δουλέψει ως ηλεκτροσυγκολλητής στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, γι’ αυτό και φύγαμε από ‘δω…

Ενοχλεί η παρουσία σας στην πόλη; Αυτό αντιλαμβάνεστε από την πρώτη στιγμή;
Ακούστε, στο πλαίσιο της καθαρής σχέσης με τους πολίτες, είχα το θάρρος να δώσω το πόθεν έσχες μου στη δημοσιότητα, χωρίς να το οφείλω. Αυτά έχω αποκτήσει μετά από 30 χρόνια σκληρής δουλειάς, εγώ είμαι ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από πολύ χαμηλά. Ο πατέρας μου πήγε να δουλέψει ως ηλεκτροσυγκολλητής στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, γι’ αυτό και φύγαμε από ‘δω. Και λέω και κάτι άλλο, εφόσον ο λαός με εκλέξει βουλευτή, με το που θα καταθέτω το πόθεν έσχες μου, θα το δίνω στη δημοσιότητα και δε θα περιμένω να αναρτηθεί στο site της βουλής, γιατί εκεί ξέρετε, χάνεται. Επίσης, πιστεύω ότι θεσμικά πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε αυτήν τη χώρα, που οι πολίτες θα καταλάβουν ότι οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν την πολιτική με διαφορετικό τρόπο. Γι’ αυτό και έβαλα στη δημόσια σφαίρα την πρότασή μου για δυο θητείες των βουλευτών. Από τον Ιούλιο του 2012 πριν το πει ο ΣΥΡΙΖΑ, το είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή της κ. Σπανού. Μια άλλη θέση μου είναι ότι πρέπει να μειωθούν οι θέσεις των βουλευτών από 300 σε 200. Είναι μια δική μου πρόταση, την οποία δεν σας κρύβω ότι κατά το παρελθόν την είχε πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόσφατα παρουσιάσατε το Σχέδιο Ανάπτυξης της Καβάλας…
Ναι, αυτό το σχέδιο το δούλεψα πάρα πολύ, σε συνεργασία με καθηγητές του ΤΕΙ ΑΜ-Θ και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, αλλά κυρίως ήταν μια δουλειά που έγινε συνομιλώντας με τους συμπολίτες μου, γυρνώντας όλη την Περιφερειακή Ενότητα τουλάχιστον δυο φορές. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει αρχή, μέση και τέλος. Άκουσα μια κριτική, την οποία και αυτή δεν την λαμβάνω υπόψη μου. Η δουλειά των βουλευτών είναι και να καταρτίζουν αναπτυξιακά σχέδια. Εγώ θα ήθελα να ακούσω μια κριτική καλοπροαίρετη, όμως που να λέει «κύριε Λαζαρίδη αυτό το σχέδιο που καταθέσατε είναι ένα σχέδιο -εγώ δεν είπα ότι είναι πανάκεια- αλλά πρέπει να κάνουμε και πέντε πράγματα επιπλέον». Εδώ είμαστε, να συνθέσουμε. Εγώ θα καλέσω την επόμενη μέρα όλους τους βουλευτές πάνω σε αυτό το σχέδιο να δουλέψουμε ή αν υπάρχουν και άλλα να δουλέψουμε πάνω σε εκείνα. Νομίζω ότι αυτό συνέβη για πρώτη φορά στη χώρα.

Γιατί ανοίξατε τον χρόνο στα 30 χρόνια;
Για να έχουμε ένα εύρος και να το αφήσουμε στις επόμενες γενιές, πρέπει να σχεδιάζουμε σε βάθος χρόνου. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Εκτός από τον Τουρισμό, τι άλλο θα αλλάξει στα επόμενα 30 χρόνια;
Στις προτεραιότητες εκτός από τον Τουρισμό είναι και ο πρωτογενής τομέας. Είπα συγκεκριμένα πράγματα για τον πρωτογενή τομέα την περασμένη Δευτέρα στη Χρυσούπολη και για το αρδευτικό και για το ζήτημα της από αέρος αντιχαλαζικής προστασίας. Δε με ενδιαφέρει τι λέει ο ΕΛΓΑ. Η σημερινή διοίκηση θα απέλθει, εμείς θα δημιουργήσουμε έναν νέο ΕΛΓΑ, ο υφιστάμενος είναι απαρχαιωμένος και στο πλαίσιο του νέου ΕΛΓΑ θα το πετύχουμε αυτό. Καταλαβαίνω τη δυσπιστία του κόσμου γιατί το έχει ακούσει πολλές φορές. Είπα στο σχέδιό μου ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε την Αλάνα της Ηρακλίτσας, την αξιοποίηση των στρατοπέδων, θα πρέπει να δούμε την ίδρυση ενός νέου  Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους. Άκουσα με πολύ μεγάλη χαρά και τον κ. Καλαντζή και τον κ. Παναγιωτόπουλο μετά την τοποθέτησή μου στη Δημοτική Καπναποθήκη που είπα ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό δίκτυο γύρω από το δακτυλίδι που σχηματίζει το Μνημείο των Φιλίππων, η Λυδία και η VIA EGNATIA, να προστρέχουν και οι δυο στην τοποθέτησή μου. Ιδού πεδίο δόξης για συνεργασία και σύνθεση προτάσεων. Εγώ έχω διαλέξει τον δύσκολο δρόμο, ο εύκολος θα ήταν για μένα να παραμείνω στην Αθήνα και να μη γυρίσω στην γενέτειρά μου για να μπορέσω να βοηθήσω και να προσφέρω την επόμενη μέρα. Το κάνω με μεγάλη χαρά και όρεξη και είμαι πεπεισμένος ότι θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Δε θα τα λύσουμε όλα τα προβλήματα, προτεραιότητά μου είναι ο νέος του Κοκκινοχώματος να βρει δουλειά.

Ένα σχόλιο για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Καβάλα;
Εμένα με ενδιέφερε να είμαι υποψήφιος βουλευτής, δε με ενδιέφερε η σύνθεση του ψηφοδελτίου. Δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα ψηφοδέλτια. Υπάρχει σκληρή δουλειά, σχέδιο και όραμα. Καταλαβαίνω ότι στην Καβάλα προσπαθούν να χρεώσουν τα πάντα στον Μακάριο Λαζαρίδη. Λέω, χαριτολογώντας σε φίλους ότι και τσουνάμι να έρθει, σε μένα θα το χρεώσουν, σε κάθε περίπτωση όμως ο Μακάριος Λαζαρίδης θα κριθεί από τους συμπατριώτες του την επόμενη μέρα.