Μάρκος Ζήσου: Επί μία τετραετία η Αντιπολίτευση λειτουργούσε διαρκώς με… προεκλογικά κριτήρια!

Συνέντευξη του υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου Καβάλας με τον Σύγχρονο Δήμο του Δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη

Για πρώτη φορά υποψήφιος σε δημοτικές εκλογές, ο Μάρκος Ζήσου μοιράζεται με το KAVALA POST τις σκέψεις του για την πορεία του Δήμου Καβάλας σε ένα κομβικό σημείο, λίγο πριν τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου 2023 που πρόκειται να καθορίσουν την επόμενη Δημοτική Αρχή για μία νέα πενταετία.

Γεννημένος το 1980 στην Καβάλα, ο Μάρκος είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας από 2006, ασκώντας μέχρι και σήμερα μάχιμη δικηγορία στην πόλη της Καβάλας.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, μιλάει άριστα Αγγλικά και Ιταλικά, και από μικρή ηλικία μαζί με τις σχολικές υποχρεώσεις πραγματοποίησε σπουδές κλασικής μουσικής (βιολοντσέλο και πιάνο) στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και στο Κονσερβατουάρ Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε την πρακτική του άσκηση ως δικηγόρος δίπλα στον Αντώνη Κούφαλη, διακεκριμένο δικηγόρο και βραβευμένο θεατρικό συγγραφέα, και τον Ιούλιο του 2008 ορκίστηκε δικηγόρος.

Επιπρόσθετα, ο Μάρκος διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, ενώ έχει συμμετάσχει σε συλλόγους, τόσο ως απλό μέλος όσο και στη διοίκησή τους.

Τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί η κάθε διοίκηση του Δήμου Καβάλας είναι πολλά και απαιτητικά και η Διοίκηση Μουριάδη με μεγάλη επιτυχία αντεπεξήλθε σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα…

Μάρκο, είχες και στο παρελθόν προτάσεις να συμμετέχεις ως υποψήφιος σε δημοτικά ψηφοδέλτια, ωστόσο τώρα είπες το «ναι». Τι άλλαξε αυτήν τη φορά;
Είναι αλήθεια ότι τα προηγούμενα χρόνια συνειδητά και εξαιτίας ενός συνδυασμού πολλών άλλων προτεραιοτήτων δεν ανταποκρίθηκα σε διάφορες τιμητικές προσκλήσεις να συμμετέχω ως υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές. Για να εξηγήσω καλύτερα τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτή την αποχή, θα χρειαστεί να δανειστώ τα λόγια του Δημήτριου  Κρεμαστινού, ο οποίος εξαιρετικά εύστοχα είχε πει ότι  «δεν πιστεύω στον επαγγελματία πολιτικό που αρχίζει τη συναλλαγή από τα πρώτα του βήματα διεκδικώντας θέση στην Αυτοδιοίκηση με τη φιλοδοξία να φτάσει στα ύπατα αξιώματα της πολιτικής χωρίς να έχει επαρκώς με το έργο του δοκιμαστεί από την κοινωνία. Αντίθετα πιστεύω σε εκείνον που θα ασχοληθεί με την πολιτική ύστερα από μία λαμπρή πορεία στην εργασία του, μέσα από την οποία θα διαφαίνεται η εντιμότητά του και η κοινωνική του ευαισθησία»
Φυσικά, δεν διεκδικώ για τον εαυτό μου δάφνες για κάποια λαμπρή επαγγελματική πορεία  μέχρι σήμερα –αυτό δεν θα μπορούσα να το κρίνω εγώ καθώς είναι κάτι μακριά από τον χαρακτήρα μου– ωστόσο σίγουρα πιστεύω ότι μέσα από τη μέχρι τώρα πορεία μου ως δικηγόρος και μέλος της κοινωνίας της Καβάλας έχω αποδείξει την εντιμότητά μου, την εργατικότητά μου και την  ευαισθησία μου πάνω στα θέματα που αφορούν την τοπική και όχι μόνο κοινωνία. Επιπλέον, αισθάνομαι ότι με την πάροδο αυτών των χρόνων κατά τους οποίους αφοσιώθηκα στην οικογένειά μου και στην εργασία μου, απέκτησα εμπειρίες οι οποίες θα αποδειχθούν σημαντικές στην προσπάθειά μου να είμαι αποτελεσματικός για το σύνολο των συμπολιτών μου, εάν και εφόσον με τιμήσουν με την ψήφο τους.

Τι ρόλο έπαιξε στην απόφασή σου η προσωπικότητα του Θόδωρου Μουριάδη; Και, εν τέλει, ποιο θεωρείς ότι είναι το συγκριτικό του πλεονέκτημα έναντι των πολιτικών του αντιπάλων;
Η προσωπικότητα του Θόδωρου, όπως είναι λογικό, ήταν ένας πολύ σημαντικός λόγος για να πάρω την απόφαση να συμμετέχω στις εκλογές ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του «Σύγχρονου Δήμου». Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά εφόσον μιλάμε για τον επικεφαλής του συνδυασμού μας. Η εκτίμησή μου προς το πρόσωπό του δεν είναι όψιμη, αλλά υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια· πριν ακόμα γίνει Δήμαρχος Καβάλας. Η ακεραιότητα του χαρακτήρα είναι ένα στοιχείο το οποίο αξιολογώ ιδιαίτερα στη συνεργασία μου με τους ανθρώπους και ο Θόδωρος έχει αποδείξει αυτή την ακεραιότητά του.
Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου, θεωρώ ότι πέραν του γεγονότος ότι πρόκειται για έναν εργατικό, εξαιρετικά καλλιεργημένο άνθρωπο, έντιμο, με βαθιά γνώση και εμπειρία στις απαιτήσεις της Αυτοδιοίκησης, θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι με την παρουσία του ως επικεφαλής ενέπνευσε μια εξαιρετική ομάδα ανθρώπων να συστρατευτούν μαζί του για τη διεκδίκηση του Δήμου Καβάλας, δημιουργώντας ένα σύνολο ανθρώπων με υψηλές δυνατότητες και προοπτικές.

Πώς κρίνεις το γεγονός ότι σε αυτές τις εκλογές για τον Δήμο Καβάλας έχουμε έναν «συνωστισμό» με επτά υποψηφίους Δημάρχους και… παρά λίγο οκτώ; Κάποιοι το ερμηνεύουν ως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας της απερχόμενης Διοίκησης, ενώ κάποιοι «βλέπουν» προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων…
Καταρχάς είναι προσωπική μου άποψη ότι ο «συνωστισμός» αυτός, όπως ορθά τον χαρακτηρίζεις, είναι μια μάλλον υπερβολική κατάσταση για τα δεδομένα της πόλης μας και αυτό δημιουργεί μια στρέβλωση στα κριτήρια επιλογής των ψηφοφόρων. Η δυσκολία συγκρότησης ψηφοδελτίων από αρκετούς από αυτούς τους συνδυασμούς αποτέλεσε την επιβεβαίωση αυτής της στρέβλωσης. Δυστυχώς όμως για εκείνους που διαδίδουν ότι δήθεν η παρουσία πολλών υποψηφίων Δημάρχων είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας της απερχόμενης Διοίκησης, ο συνδυασμός μας με επικεφαλής τον Θόδωρο Μουριάδη ήδη κατέρριψε αυτή τη λάθος εκτίμηση, αποδεικνύοντας με την απροβλημάτιστη συγκρότηση ενός ισχυρού ψηφοδελτίου ότι συνεχίζει να χαίρει της εκτίμησης της κοινωνίας. Στην αντίπερα όχθη, στην πλειοψηφία τους οι υπόλοιποι συνδυασμοί φαίνεται να δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο. Επομένως, πιθανολογώ ότι η επιλογή πολλών εκ των υποψηφίων δημάρχων να συμμετάσχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία τελικά ήταν προσωπική φιλοδοξία τους και όχι απαίτηση της κοινωνίας, καθώς η προεκλογική παρουσία τους μέχρι τώρα δεν έχει τη δυναμική που ήλπιζαν οι ίδιοι όταν έθεσαν την υποψηφιότητά τους, σε αντίθεση με την πετυχημένη παρουσία του Θόδωρου Μουριάδη. Για να ξεφύγουμε από αυτά τα παρωχημένα μικροπολιτικά παιχνίδια, θεωρώ ότι την αντικειμενική κρίση για την επάρκεια ή την ανεπάρκεια της απερχόμενης Διοίκησης θα τη μάθουμε μόνο όταν μάθουμε το όνομα του επόμενου Δημάρχου. Η προσπάθεια να συσχετιστεί για αντιπολιτευτικούς  λόγους η παρουσία στις εκλογές πολλών υποψηφίων δημάρχων ως δήθεν απογοήτευση της τοπικής κοινωνίας έχει ήδη αποτύχει παταγωδώς, και αυτό πιστεύω ότι θα επισφραγιστεί και με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Εφόσον εκλεγώ, θα ήθελα να μπορέσω να είμαι ουσιαστικός και δημιουργικός, να εφαρμόσω νέες ιδέες που θα αλλάξουν την προσέγγιση του Δήμου προς τους πολίτες και θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους…

Πώς κρίνεις την τετραετία Μουριάδη που ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες; Θεωρείς ότι το πρόσημο του απολογισμού είναι θετικό;
Σίγουρα! Η Διοίκηση Μουριάδη μέσα από τρομερά αντίξοες συνθήκες (πανδημία, επαναλαμβανόμενα λοκντάουν με το κράτος να παραλύει και τα έσοδα να εκμηδενίζονται, παγκόσμια ενεργειακή κρίση κ.λπ.), μεταξύ όλων των άλλων έργων της, βελτίωσε και βελτιώνει διαρκώς τις υποδομές του Δήμου, ανέπτυξε μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική υποστήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας, προχώρησε σε ανάπτυξη και αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου, πραγματοποίησε και πραγματοποιεί σειρά από συντηρήσεις και επισκευές που αφορούν στις δημόσιες υποδομές και εξασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για τους δημότες Καβάλας κάνοντας τον Δήμο ενεργειακά αυτοδύναμο με την Ενεργειακή Κοινότητα, όπου ήμασταν πρωτοπόροι σε ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Πιστεύεις ότι θα κριθεί και από την πλειοψηφία των δημοτών το ίδιο θετικά; Δηλαδή, θα δώσουν οι ψηφοφόροι μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Μουριάδη;
Ναι, φυσικά και αυτό δεν είναι απλά η αισιοδοξία μου ως υποψηφίου με τον Θόδωρο Μουριάδη, αλλά είναι και η εντύπωση που αποκομίζω από την επαφή μου με τον κόσμο της Καβάλας. Θα μου επιτρέψεις όμως να συμπληρώσω και να πω ότι δεύτερη ευκαιρία δίνουμε σε κάποιον για να διορθώσει κάτι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ ότι και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση η πλειοψηφία των δημοτών θα εμπιστευτεί και πάλι τον Σύγχρονο Δήμο με επικεφαλής τον Θόδωρο Μουριάδη ως τον καταλληλότερο συνδυασμό να προασπίσει τα συμφέροντά τους.

Μπαίνοντας σε ένα νέο «γήπεδο», αυτό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ποια είναι η δική σου ατζέντα για την Καβάλα; Ποια θεωρείς ότι είναι τα θέματα του Δήμου για τα οποία θα ήθελες να δουλέψεις μέσα από το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο;
Η συμμετοχή μου στην επόμενη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας, αν καταφέρω να εκλεγώ, θα ήθελα να είναι από οποιαδήποτε θέση θα μου επιτραπεί να προσφέρω κάτι παραπάνω από μια τυπική διαχείριση καταστάσεων. Θα ήθελα να μπορέσω να είμαι ουσιαστικός και δημιουργικός, να εφαρμόσω νέες ιδέες που θα αλλάξουν την προσέγγιση του Δήμου προς τους πολίτες και θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Επιθυμία μου θα ήταν να δημιουργήσουμε έναν Δήμο που θα καλλιεργεί και θα εξασφαλίζει για τον δημότη του μια περισσότερο ποιοτική καθημερινότητα, σε ένα περιβάλλον σεβασμού στην προσωπικότητά του, κάνοντας παρεμβάσεις ουσίας αλλά και πολιτισμού σε απλά και καθημερινά θέματα.

Πρόσφατα, με αφορμή τα έργα που εκτελούνται στο κέντρο της πόλης της Καβάλας, τοποθετήθηκες με άρθρο σου [διαβάστε το πατώντας εδώ] σημαίνοντας την άδικη, πολλές φορές, κριτική που ασκείται στη Δημοτική Αρχή για μικροπολιτικά οφέλη. Αλήθεια, πώς βλέπεις τον ρόλο της Αντιπολίτευσης σε ένα λειτουργικό και δημοκρατικό Δημοτικό Συμβούλιο;
Ας ξεκινήσουμε από το αυτονόητο ότι ως έννοια της αντιπολίτευσης νοείται η άσκηση εναντίωσης κατά της εκάστοτε διοίκησης. Οπότε, προφανώς και η άσκηση κριτικής είναι το κύριο μέσο αυτής της εναντίωσης. Όταν όμως αυτή η άσκηση κριτικής από την παράταξη ή τις παρατάξεις που εκπροσωπούν την αντιπολίτευση γίνεται με έναν διαρκή, άγονο, καταγγελτικό λόγο και μάλιστα σε υψηλότατους τόνους και ταυτόχρονα στοχοποιεί χωρίς διάκριση το σύνολο των πεπραγμένων της διοίκησης, αντιλαμβάνεται κανείς ότι μια τέτοια αντιπολίτευση πλέον έχει απωλέσει τον θεσμικό της ρόλο ως ελεγκτικός μηχανισμός της διοίκησης και έχει μετατρέψει τη σχέση της με τη διοίκηση σε… βεντέτα με χαρακτηριστικά προσωπικής διαφοράς! Κατά την άποψή μου αυτό από μόνο του ως γεγονός είναι απαράδεκτο, καθώς στο σύνολό του το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να εκπροσωπεί τους δημότες με κύριο σκοπό την παραγωγή έργου και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου και όχι να αποτελεί διαρκές πεδίο αντιπαραθέσεων. Η αντιπολίτευση, τιμώντας τον θεσμικό ρόλο που της αποδίδει το δημοκρατικό μας πολίτευμα, πρέπει να εκτελεί το ελεγκτικό της έργο, σεβόμενη όμως τη λαϊκή ετυμηγορία η οποία επέλεξε άλλη παράταξη ως  διοικούσα αρχή, και όχι να μποϋκοτάρει άκριτα κάθε ενέργεια της διοίκησης. Αισθάνομαι ότι επί μία τετραετία αντιμετωπίσαμε το φαινόμενο μιας Αντιπολίτευσης που λειτουργούσε διαρκώς με προεκλογικά κριτήρια σκεπτόμενη κυρίως την επόμενη εκλογική αναμέτρηση και ουσιαστικά μετατρέποντας τη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου σε έναν διαρκή προεκλογικό αγώνα με έντονες, άγονες αντιπαραθέσεις με κύριο σκοπό να πλήξει τον Θόδωρο.

Θεωρείς, δηλαδή, ότι μια μερίδα υποψηφίων αλλά και ΜΜΕ ήταν υπερβολικοί στην κριτική τους απέναντι στον κ. Μουριάδη; Και πώς αυτό επηρέασε –αν επηρέασε– την παραγωγή έργου από τη Διοίκηση την τετραετία που μας πέρασε;
Κοίτα, η κριτική είναι μέρος της πολιτικής διαδικασίας και μάλιστα πολύ σημαντικό καθώς όσο άβολο και να είναι για μια διοίκηση να αντιμετωπίζει την κριτική, ταυτόχρονα μπορεί να αποδειχθεί υπερπολύτιμη καθώς βοηθάει να εντοπιστούν λάθη και παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων της. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν δαιμονοποιούμε την άσκηση κριτικής, αντίθετα την αναμένουμε μέσα σε φυσιολογικά όρια. Ωστόσο, στη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου που ολοκληρώνεται και σε συνδυασμό με το προηγούμενο «παράξενο» εκλογικό σύστημα που στέρησε από τον εκλεγμένο Δήμαρχο την πλειοψηφία εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, ναι πιστεύω ότι ασκήθηκε υπέρμετρη κριτική και πάρα πολλές φορές άδικη. Αν συνυπολογίσει κάποιος και την παντελή έλλειψη διάθεσης συνεργασίας από κάποιες παρατάξεις εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, προφανώς και όλα αυτά αποτέλεσαν τροχοπέδη στην περαιτέρω παραγωγή έργου από τη Διοίκηση Μουριάδη. Ωστόσο, η υπερβολική και άδικη κριτική από μόνη της, όχι δεν επηρέασε σε καμία περίπτωση την παραγωγή έργου.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το υπ’ αριθμόν ΕΝΑ πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει την επόμενη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας από την πρώτη κιόλας μέρα; 
Η καθημερινότητα των πολιτών μας. Τα μικρά αλλά ουσιαστικά θέματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης. Τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί η κάθε διοίκηση του Δήμου Καβάλας είναι πολλά και απαιτητικά και η νυν Διοίκηση Μουριάδη με μεγάλη επιτυχία αντεπεξήλθε σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Παράλληλα, προικοδοτεί στον Δήμο Καβάλας μια σειρά πολλών και σημαντικών έργων ουσίας και υποδομών τα οποία για πολλά χρόνια θα απολαμβάνει ο πολίτης της Καβάλας. Αυτό ως γεγονός θα μας δώσει πλέον τη δυνατότητα να εστιάσουμε ακόμα πιο πολύ στην καθημερινότητα των δημοτών μας και να βελτιώσουμε περισσότερο τις ανάγκες τους.