Δημήτρης Στεργιόπουλος: Ζούμε εδώ και φιλοδοξούμε να αφήσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη κοινωνία

Συνέντευξη του υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου ΑΜ-Θ με την παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης του Χριστόδουλου Τοψίδη

ΟΔημήτρης Στεργιόπουλος είναι Διδάκτωρ του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Φυσικοχημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δραστηριοποιείται στην Καβάλα στον χώρο της μέσης εκπαίδευσης ως Διευθύνων Σύμβουλος και Σύμβουλος Εκπαίδευσης σε φροντιστήριο μεγάλου εκπαιδευτικού ομίλου, ενώ έχει παράλληλα και εκπαιδευτικό έργο, διδάσκοντας Φυσική και Χημεία.

Έχει διατελέσει διαιτητής volleyball σε όλες τις εθνικές κατηγορίες και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε επίπεδο διαιτησίας σε βαλκανικό πρωτάθλημα στη Σερβία. Είναι 50 ετών, παντρεμένος με τη φιλόλογο Μαρία Νεύρα και έχουν δύο παιδιά.

Ο Δημήτρης Στεργιόπουλος είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας με το ψηφοδέλτιο της Περιφερειακής Σύνθεσης και επικεφαλής τον Χριστόδουλο Τοψίδη.

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης είναι ένας άνθρωπος ζυμωμένος με την ελεύθερη αγορά, ικανός να αντιληφθεί τον παλμό και τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου…

Κύριε Στεργιόπουλε, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε σε αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφιος. Η πρώτη ερώτηση, λοιπόν, είναι: Γιατί τώρα;
Αυτές οι εκλογές είναι κομβικής σημασίας. Ο τόπος έχει βιώσει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και της περιόδου της πανδημίας. Η Περιφέρεια ως βαθμός Αυτοδιοίκησης έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει το κεντρικό κράτος, να στρέψει το βλέμμα στις τοπικές κοινωνίες και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Είναι λοιπόν επιβεβλημένο να βγουν μπροστά νέοι άνθρωποι, με ενέργεια, ικανότητες και όρεξη για δουλειά. Έχοντας την αίσθηση της ευθύνης που απαιτείται,  αποφάσισα να ενώσω τις δυνάμεις μου με άλλους ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και την ίδια σκέψη. Και έτσι, όλοι μαζί μέσα από την Περιφερειακή Σύνθεση να επανατοποθετήσουμε την τοπική μας κοινωνία στον χάρτη της Aνάπτυξης.

Και γιατί με τον Χριστόδουλο Τοψίδη και την Περιφερειακή Σύνθεση;
Γνωρίζοντας τον κ. Τοψίδη από κοντά, έχω διαπιστώσει ότι είναι ένας άνθρωπος χωρίς αγκυλώσεις και με πραγματικό ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αλλά και για κάθε Περιφερειακή Ενότητα ξεχωριστά. Ως επικεφαλής, έχει συνθέσει μια ομάδα που γνωρίζει τις ανάγκες της Περιφερειακής μας Ενότητας, έχει διαχωρίσει τον κομματικό του προσανατολισμό από το καθήκον του στην Αυτοδιοίκηση και λειτουργεί με πρώτιστο γνώμονα το καλό του τόπου. Είναι ένας άνθρωπος ζυμωμένος με την ελεύθερη αγορά, ικανός να αντιληφθεί τον παλμό και τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

Η αλήθεια είναι ότι ο δεύτερος βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο θεσμός της Περιφέρειας δηλαδή, δεν είναι τόσο «ελκυστικός» για τους περισσότερους, οι οποίοι κλίνουν προς την αμεσότητα της διαχείρισης της καθημερινότητας στο επίπεδο ενός Δήμου. Εσείς γιατί επιμένετε… «περιφερειακά»;
Ο Δήμος, με την οργάνωση και τους μηχανισμούς του, έχει ως βασικό προσανατολισμό του τη διαχείριση των άμεσων θεμάτων της καθημερινότητας. Από την άλλη, ο δεύτερος βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για την εκπόνηση μελετών, τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων που κρίνονται αναγκαίες για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Είναι αρμόδια για την τελική διαμόρφωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μεριμνά για την έγκρισή του και παρακολουθεί την εκτέλεσή του. Διατυπώνει προτάσεις προς τους κεντρικούς φορείς του δημοσίου τομέα για έργα και μέτρα που την αφορούν και είναι υπεύθυνη για τη σύνδεση του εθνικού αναπτυξιακού προγράμματος με τις ανάγκες του τομέα ευθύνης της. Ως εκ τούτου, ο ρόλος της Περιφέρειας είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Είστε για σχεδόν 25 χρόνια επαγγελματίας στον χώρο της Εκπαίδευσης και σίγουρα, μέσα από τη δουλειά σας, έρχεστε καθημερινά σε επαφή με τα προβλήματα της οικογένειας σε όλες τους τις εκφάνσεις, αφού συνεργάζεστε στενά τόσο με τους μαθητές όσο και με τους γονείς τους. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος μιας αποτελεσματικής περιφερειακής διοίκησης στη βελτίωση της ζωής όλων μας; 
Στα τόσα χρόνια της επαγγελματικής μου διαδρομής, έχω έρθει σε επαφή με πλήθος κόσμου και κυρίως νέων ανθρώπων, που η αγωνία τους για το αύριο τούς οδηγεί σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής. Αυτή η αναζήτηση, πολλές φορές τους οδηγεί μακριά από τον τόπο μας.
Η αποτελεσματική περιφερειακή διοίκηση είναι απαραίτητη για τη βελτίωση και ανάπτυξη της περιοχής, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη βελτίωση των συνθηκών ζωής όλων των κατοίκων της. Ζούμε σ’ αυτόν τον τόπο, μεγαλώνουμε εδώ τις οικογένειές μας και φιλοδοξούμε να αφήσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη κοινωνία. Η πρόοδος που θα δημιουργήσουμε μένει ως παρακαταθήκη στον τόπο. Μια σύγχρονη περιφερειακή διοίκηση πρέπει να έχει ως πυλώνες του προγράμματος της τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και να μειώνει την απόσταση από περιφέρειες που είναι περισσότερο αναπτυγμένες και αποτελούν πρότυπο. Η ανάπτυξη της κοινωνίας –οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική– δημιουργείται μέσα από τις αποφάσεις της περιφερειακής διοίκησης.

Ζείτε και δουλεύετε στην Καβάλα. Πώς αποτιμάτε το έργο της απερχόμενης Διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην περιοχή μας; Θεωρείτε ότι υπήρξαν τομείς που ο κ. Μέτιος και οι συνεργάτες του ολιγώρησαν; Θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες δεν έγιναν; Και αν ναι, ποιες είναι αυτές;
Δυστυχώς, τα επίσημα στοιχεία δεν είναι καλά για την ΠΑΜ-Θ, η οποία, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (RCI 2.0, Μάιος 2023), βρίσκεται στη λίστα των 10 μειονεκτoύντων ανταγωνιστικά περιφερειών της Ευρώπης, με βαθμολογία κατάταξης 225 σε σύνολο 234 Περιφερειών. Η ΠΑΜ-Θ είναι πίσω από τον ελληνικό μέσο όρο έχοντας δείκτη 56,2 έναντι 72,1 που είναι η απόδοση της Ελλάδας. Η αγορά εργασίας έχει θλιβερή εικόνα, όπου σύμφωνα με τη Eurostat τα ποσοστά ανεργίας για νέους 15-29 στην Περιφέρειά μας είναι περίπου 42%. Γίνεται, λοιπόν, άμεσα αντιληπτό ότι η ΠΑΜ-Θ δεν διαθέτει βασικές υποδομές ώστε να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και να οδηγηθεί σε ανάπτυξη. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα της απερχόμενης διοίκησης, η οποία έδειξε αδυναμία να διαχειριστεί τα προβλήματα, να σχεδιάσει και να αναπτύξει παρεμβάσεις που να βελτιώσουν τη θέση μας ως κοινωνία. Όλη αυτή η εικόνα επισημαίνει τον αναπροσανατολισμό των δημοσίων επενδύσεων στη δημιουργία υποδομών.

Σε περίπτωση που εκλεγείτε μέλος του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου, ποια είναι τα θέματα τα οποία θα «σηκώσετε» ψηλά; Ποια είναι εκείνα που θα προτάξετε και τα οποία μπορούν να κάνουν τη διαφορά;
H Περιφερειακή Σύνθεση φέρνει ένα νέο σύγχρονο μοντέλο για τη διοίκηση, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των κοινωνικών προγραμμάτων στην ΠΑΜ-Θ· ένα μοντέλο που στηρίζεται σε διεθνείς καλές πρακτικές και παρέχει διαφάνεια, προγραμματισμό, στοχοθέτηση και αξιολόγηση με μετρήσιμα αποτελέσματα σε κάθε στάδιο ανάπτυξης. Το μοντέλο αυτό βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης: κοινωνία, οικονομία, τεχνολογία και περιβάλλον. Αυτοί οι τομείς συνδέονται μεταξύ τους και είναι βασικό να επιτευχθεί ισομερής ανάπτυξη για να υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Ξεκινώντας όμως από κάπου, θα έλεγα ότι προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη μιας οικονομίας που είναι ανταγωνιστική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με εργαλεία την καινοτομία, την τεχνολογική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Η περιοχή μας διαθέτει αγροτική παραγωγή που πρέπει να ενισχυθεί, καθώς και τουριστικό προϊόν που πρέπει να αναδειχθεί και να αναπτυχθεί. Η ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων και η ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης και την οικονομική ανάπτυξη. Κάθε ανεπτυγμένη κοινωνία χρησιμοποιεί την οικονομική ανάπτυξη με σκοπό να δημιουργήσει επιπλέον πόρους για τη βελτίωση των υφισταμένων και την ενσωμάτωση νέων υπηρεσιών προς τους πολίτες.