Ευριπίδης Στυλιανίδης: Μόνο οφέλη θα προκύψουν για Καβάλα και Δράμα από την ένταξη στο ΔΠΘ

Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και πρώην Υπουργός αναλύει το σκεπτικό πίσω από την μετακίνηση των πανεπιστημιακών τμημάτων Καβάλας και Δράμας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Μόνο οφέλη θα προκύψουν για την Καβάλα και την Δράμα και για ολόκληρη την αναπτυξιακή προοπτική της ΑΜΘ από την μετακίνηση των πανεπιστημιακών τμημάτων των δύο πόλεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, υποστήριξε σε συνέντευξή του στον Alpha Radio o βουλευτής Ροδόπης με τη ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο πρώην υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στους σκοπούς που εξυπηρετεί αυτή η πρωτοβουλία, τον ορθολογισμό που θα επιτευχθεί από την ενοποίηση όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων όλης της περιφέρειας αλλά και την «παρερμηνεία» της σκοπιμότητας του Διεθνούς Πανεπιστημίου που δεν δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ανταγωνιστικά σε Αριστοτέλειο, Μακεδονίας, και ΔΠΘ αλλά για να γίνει εκπαιδευτικός κόμβος της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ευχαριστώ δημόσια τον πρωθυπουργό

«Θεωρώ ότι εκφράζω και την ομόθυμη διάθεση των συναδέλφων βουλευτών από όλους τους νομούς της ΑΜΘ, όταν ευχαριστώ δημόσια τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη για την άμεση ανταπόκρισή τους στην υλοποίηση μιας προεκλογικής δέσμευσης που πήρε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην περιφέρεια μας και ιδιαίτερα στη δημόσια εκδήλωση που είχε κάνει στην Κομοτηνή, ότι θα κάνει το ΔΠΘ το τρίτο δυνατότερο πανεπιστήμιο στη χώρα. Αυτό σημαίνει πρακτικά πρώτα από όλα αποκατάσταση του ορθολογισμού, όσον αφορά τη λειτουργία τμημάτων πανεπιστημιακών που λειτουργούν χωροταξικά στην περιοχή της ΑΜΘ. Επιστρέφουν στην αρμοδιότητα του Δημοκριτείου με προσανατολισμό που θα συνεννοηθούν οι πρυτανικές αρχές ως αρμοδιότερες, τμήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή από τη Δράμα την Καβάλα και τον Έβρο είχαν υπαχθεί στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλοιώνοντας την φυσιογνωμία του πανεπιστημίου, που είχα την τιμή να ιδρύσω ως υπουργός Παιδείας από Διεθνές Πανεπιστήμιο σε ένα κλασικό τοπικό ίδρυμα. Αυτά τα τμήματα επιστρέφουν πίσω σε εμάς και αυτό το πράγμα μας ενισχύει, παράλληλα ξεκινάει τη λειτουργία της η Ψυχολογία στο Διδυμότειχο και η Εργοθεραπεία στην Κομοτηνή».

Ενισχυμένες πιστώσεις και αριθμός εισακτέων

«Υπάρχει σχεδιασμός και διάθεση από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μετά από την εισήγηση του ανώτατου συμβουλίου να ενισχύσει τον αριθμό των εισακτέων, τις πιστώσεις και φυσικά τις θέσεις διδασκόντων ώστε να μπορεί το πανεπιστήμιο μας να γίνει και πλήρες και δυνατό και τρίτο πανεπιστήμιο της χώρας, συμβάλλοντας θετικά και στην δημογραφική ενίσχυση της περιφέρειάς μας, αλλά και στην πνευματική της θωράκιση. Διότι η σύνδεση του πανεπιστημίου με την τοπική αγορά και την τοπική κοινωνία θα δώσει ισχυρότερα φτερά και στην τοπική οικονομία διότι η τεχνογνωσία του πανεπιστημίου αν μεταγγιστεί και στην τοπική αγορά θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να ενισχύσουν την εξωστρέφεια τους και την αναπτυξιακή της δυναμική. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που μας επιτρέπει και εμάς να χαρούμε ότι οι δεσμεύσεις μας υλοποιούνται».

«Όταν, για παράδειγμα, κάποιες πανεπιστημιακές σχολές που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στην Περιφέρεια ΑΜΘ υπάγονται διοικητικά σε ένα ίδρυμα της Κεντρικής Μακεδονίας, πέστε μου τι λόγο έχει να το χρηματοδοτήσει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας που θέλει να δει την ανάπτυξη της δικής του περιφέρειας; Και τι λόγο από την άλλη πλευρά έχει ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας Θράκης, όταν δεν υπάγεται διοικητικά σε αυτήν; Εδώ γίνεται αποκατάσταση του ορθολογισμού και της χωροταξίας, επιτρέπουμε να ενισχυθούν και αυτά τα νέα τμήματα και αυτό το πράγμα λειτουργικά βοηθά πάρα πολύ. Τώρα, επιστημονικά, αναμφισβήτητα καλύπτεται όλη η γκάμα των επιστημών και η περιφέρεια όλη στο σύνολο της πλέον γίνεται ενιαία και άρα το πανεπιστήμιο αποκτά μία καινούργια δυναμική και αν το συνδυάσουμε αυτό και με την εξωστρέφεια που παρουσιάζει η παρούσα πρυτανική αρχή μέσα από τις διμερείς συμφωνίες που έχει κάνει με την Αίγυπτο και ετοιμάζει και με άλλες χώρες, καταλαβαίνετε ότι αυτό το πράγμα βοηθάει όχι μόνο το ίδρυμα μας αλλά βοηθάει και την περιοχή μας, τον κάθε νόμο χωριστά να αναπτύξει τη δική του φυσιογνωμία και ακαδημαϊκά».

Ήταν διαφορετική αρχικά η φιλοσοφία του ΔΙΠΑΕ

«Για το ΔΙΠΑΕ η φιλοσοφία του ήταν εξαρχής εντελώς διαφορετική, για αυτό και φέραμε ως πρόεδρο τότε τον κ. Γραμμένο τον πρύτανη του City University της Μεγάλης Βρετανίας ο οποίος είχε αναδειχθεί και καλύτερος πρύτανης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο στόχος ήταν το ΔΙΠΑΕ να γίνει ένα πραγματικά διεθνές πανεπιστήμιο, που θα προσφέρει αυξημένου κύρους ΜBA’s και μεταπτυχιακά σε στελέχη, όχι μόνο του βορειοελλαδικού χώρου, αλλά και σε στελέχη των βαλκανικών χώρων και των παρευξείνιων χωρών, μεταγγίζοντας ευρωπαϊκή τεχνογνωσία στις χώρες αυτές και καθιστώντας τότε τη Θεσσαλονίκη ένα κέντρο εκπαίδευσης για την ευρύτερη περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δε θα πήγαινε να ανταγωνιστεί τα υφιστάμενα μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το Αριστοτέλειο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ούτε το Δημοκρίτειο, το οποίο εξυπηρετεί εντελώς άλλη λογική και σκοπιμότητα η ύπαρξη του».

Τα τμήματα της Καβάλας και της Δράμας είναι πιο λογικό να υπάγονται στο ΔΠΘ

«Νομίζω ότι τμήματα τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή και λειτουργούν στην Καβάλα, τη Δράμα και την Αλεξανδρούπολη είναι πιο λογικό να υπάγονται στο Δημοκρίτειο, να συμπληρώσουν τα γνωστικά του πεδία, να καταστήσουν όλη την περιφέρεια μαζί με το πανεπιστήμιο μία ενότητα για να μπορέσουν να πετύχουν και τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους αναπτυξιακούς στόχους για τους οποίους είχαν δημιουργηθεί. Ξέρω από τις κουβέντες που έχω κάνει και με μέλη ΔΕΠ της Καβάλας αλλά και με τη πρυτανική αρχή ότι υπάρχουν ουσιαστικές προτάσεις από το Δημοκρίτειο από τις Σχολές της Καβάλας και της Δράμας για να υπάρχει πλήρης ενσωμάτωση και διεύρυνση και των πεδίων των επιστημονικών και του αριθμού των διδασκόντων και του αριθμού των διδασκομένων, κάτι το οποίο θα τονώσει και την τοπική αγορά».

Το παράδειγμα των φοιτητικών εστιών της Κομοτηνής μπορεί να ακολουθηθεί και για την Καβάλα

«Εγώ δεν μπορώ να σας μιλήσω εκ μέρους της κυβέρνησης για το κτιριακό της Καβάλας, αλλά θέλω να σας ενημερώσω ότι έχω θέσει το ζήτημα και είπα ότι αν θέλουμε πραγματικά ένα τρίτο πανεπιστήμιο στη χώρα στην ΑΜΘ, δεν αρκεί μόνο η σύνδεση των τμημάτων μεταξύ τους, αλλά απαιτούνται πιστώσεις και για λειτουργικές δαπάνες και για έρευνα και για διδακτικό προσωπικό και για μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών που το θέλει και η περιοχή μας. Οι πρώτες φοιτητικές εστίες στην Ελλάδα που γίνονται με συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα έχουν ήδη δρομολογηθεί στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη, φαντάζομαι, ότι με το ίδιο σύστημα θα μπορούσε να δοθεί μία προτεραιότητα και για την Καβάλα και να ξέρετε ότι όταν καλύπτεις ένα ποσοστό με κοινωνικά κριτήρια μέσω εστιών, τότε δικαιούσαι και ως ίδρυμα να ζητήσεις και αυξημένο αριθμό εισακτέων και για αυτούς που θα νοικιάσουν στην πόλη. Αλλά πέραν αυτού, να σας πω και κάτι άλλο, ότι έχει αυξηθεί και το κονδύλι επιδότησης ενοικίου από το Δημοκρίτειο νομίζω πάνω από 30% και αυτό είναι κάτι το οποίο ενισχύει και την κοινωνική πολιτική, γιατί με τα χρήματα αυτά νοικιάζονται  σπίτια με χαμηλά ενοίκια για τους φοιτητές, με οφέλη όμως για τη ντόπια αγορά».