ΚΚΕ: «ΟΧΙ» στους σχεδιασμούς των Αμερικανών για την Καβάλα

Η τοπική Τομεακή Επιτροπή του κόμματος καλεί την Κυβέρνηση να μην ενδώσει σε συμφωνίες που «εμπλέκουν ακόμη πιο βαθιά τον λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς»

Την οικοδόμηση ενός «πλέγματος» συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει η Αθήνα, με σκοπό την ανάσχεση της Άγκυρας και μάλιστα, η στρατηγική αυτή αναμένεται να ξετυλιχθεί το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών [διαβάστε περισσότερα εδώ].

Μάλιστα, στα ρεπορτάζ των αθηναϊκού, κυρίως, Τύπου, μεταξύ 20 περιοχών «ενδιαφέροντος» των Αμερικανών περιλαμβάνεται και η Καβάλα, όπου ήδη «υπάρχουν χρήσιμες αεροπορικές υποδομές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ εμφανίζεται κάθετα αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «εμπλοκής» της περιοχής μας στα σχέδια των Αμερικανών με «πρόσχημα», όπως αναφέρει, την «ανάσχεση» των σχεδίων της Άγκυρας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΚΚΕ Καβάλας.

«Όλο και πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για την δέσμευση υποδομών του νομού μας στους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς στα πλαίσια οικοδόμησης ενός πλέγματος συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ που προωθεί ταχύτατα η κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσχημα την ανάσχεση της Άγκυρας.

Βασική και δηλωμένη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η συνολική αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ) με τις ΗΠΑ. Στόχος η ανανέωση της συμφωνίας σε πολυετή και όχι ετήσια βάση, γεγονός που θα οδηγήσει σε «διεύρυνση του στρατιωτικού αποτυπώματος των ΗΠΑ στη χώρα μας» σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις. Οι ΗΠΑ επέλεξαν ήδη τοποθεσίες στη περιοχή που μπορούν να αποτελέσουν βάσεις στρατευμάτων τους.

Το «ενδιαφέρον» των μακελάρηδων της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Συρίας και τόσων άλλων, για τις λιμενικές και αεροπορικές υποδομές της Καβάλας έρχεται σε συνέχεια της παράδοσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για την εγκατάσταση νέας βάσης ως προγεφύρωμα στα ανταγωνιστικά προς τις ΗΠΑ συμφέροντα, κινέζικα, ρωσικά κ.ά. έρχεται και «κουμπώνει» ως «αναγκαίο συμπλήρωμα» των επενδύσεων στην Ενέργεια και τις Μεταφορές, που τόσο πολύ διαφημίζει ο πρέσβης των ΗΠΑ Πάγιατ, ο οποίος συχνά πυκνά σουλατσάρει στην περιοχή μας. Όχι τυχαία άλλωστε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πομπέο στη χώρα μας, αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρέθηκαν –τις ίδιες ημέρες– σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα. Όπως δεν είναι τυχαίες και οι δηλώσεις τους για το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας και άλλες υποδομές που η κυβέρνηση ξεπουλά.

Το σφιχταγκάλιασμα της κυβέρνησης της ΝΔ με τους νατοϊκούς, που συνεχίζει το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή μας αλλά εμπλέκει ακόμη πιο βαθιά τον λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Η παρουσία του Νατοϊκού στόλου στο Αιγαίο, όπου δεν αναγνωρίζει σύνορα, η καλλιέργεια του εδάφους από ΗΠΑ και ΕΕ της συνεκμετάλλευσης και συνδιαχείρισης σε συνδυασμό με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που αυξάνει τις προσφυγικές ροές και σιγοντάρει τα παιχνίδια της Τουρκίας, είναι παράγοντες που τροφοδοτούν τις συνθήκες πολεμικής εμπλοκής.

Ο λαός και στην περιοχή μας επιβάλλεται να ξεσηκωθεί μαζί με το ΚΚΕ σε ένα  μαζικό κίνημα  διεκδίκησης  να κλείσουν οι βάσεις, να απομακρυνθούν τα πυρηνικά, να ακυρωθεί η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Για να μην πληρώσει ακριβά το «μάρμαρο» όπως πολλές φορές στο παρελθόν, για να κατακτήσει το δικαίωμα στην ειρήνη και την ευημερία».