Τα… playmobil «διηγούνται» την ιστορία της αρχαίας Θάσου σε μια ιδιαίτερη έκθεση [φωτογραφίες]

Ο Αναστάσιος Μπίλιας αποτύπωσε τρισδιάστατα την «αρχαία Θάσο με playmobil» με 18 διοράματα, φέρνοντας στο φως με έναν ευφάνταστο τρόπο τους αιώνες ιστορίας που κρύβονται κάτω από τον Λιμένα

Μια διαφορετική έκθεση με θέμα «αρχαία Θάσος με playmobil» δημιούργησε ο ξεναγός με καταγωγή από τη Θάσο, Αναστάσιο Μπίλια, φέρνοντας στο φως με έναν ευφάνταστο τρόπο τους αιώνες ιστορίας που κρύβονται κάτω από τον Λιμένα.

Τρισδιάστατες κατασκευές απεικονίζουν τον αρχαιολογικό πλούτο της Θάσου σε μια ξεχωριστή έκθεση με playmobil για μικρούς και μεγάλους και με πρώτη ύλη τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών εδώ και δεκαετίες.

Η έκθεση αποτελείται από 18 διοράματα με φιγούρες playmobil, με τα οποία ο καλλιτέχνης αναπαριστά όσα υπήρχαν κάτω από τη σημερινή πόλη του Λιμένα: Τα κτίρια, οι υποβλητικές πύλες, οι πύργοι και οι ναοί, ακόμη και τα ιερά σε κλίμακα προσφέρονται για μια γρήγορη… ξενάγηση σε μια έκταση μόλις 100 τ.μ. στη Μεγάλη Λέσχη της Καβάλας.

Όλες οι μικρογραφίες βασίζονται στα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία που υπάρχουν τις τελευταίες δεκαετίες και αναζήτησε από τη μελέτη των αρχαιολόγων, των περιηγητών και των προξένων οι οποίοι είχαν επισκεφτεί το νησί.

Με ένα χάρτη ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην αρχαία αγορά, στο θέατρο και στο λιμάνι και να έχει μια ακριβή χωροταξική εικόνα της αρχαίας πόλεως, που στην αρχαιότητα λεγόταν και Αθήνα του Βορρά.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά κατά τις ώρες 10:00-14:00 και 17:00-21:00 στη Μεγάλη Λέσχη στην Καβάλα, ενώ θα μεταφερθεί από τις 24 Μαΐου έως τις 16 Ιουλίου 2023 στη Θεσσαλονίκη στον χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου. Παράλληλα, οι επισκέπτες του καλοκαιριού θα μπορούν να περιηγηθούν στην έκθεση, η οποία θα βρίσκεται στη Σκάλα Ποταμιάς στη Θάσο.

*Κεντρική φωτογραφία: Λάσκαρης Τσούτσας **Με πληροφορίες από το ertnews.gr