Καβάλα: Το υψηλό κόστος ζωής και οι χαμηλοί μισθοί στο επίκεντρο της απεργιακής συγκέντρωσης [φωτογραφίες]

Δύο συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή σωματείων εργαζομένων, φοιτητών, επαγγελματιών του τουρισμού και της εστίασης και συνταξιούχων

Με τη συμμετοχή σωματείων εργαζομένων, φοιτητών, επαγγελματιών του τουρισμού και της εστίασης, συνταξιούχων, αλλά και εκπροσώπων κομμάτων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 17 Απριλίου 2024 η απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η ΓΣΕΕ στην κεντρική πλατεία της Καβάλας. Ταυτόχρονα κινητοποίηση φορέων έγινε και στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας.

Η συμμετοχή ωστόσο ήταν αναιμική και δεν πλησίασε σε μαζικότητα προηγούμενες πρόσφατες αντίστοιχες κινητοποιήσεις. Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα διαδηλώνουν για τις συμβάσεις εργασίας, τους μισθούς και την ακρίβεια. Οι διαδηλωτές ζητούν αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

«Η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα, αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και η κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων» σημειώνει σχετικά η ΓΣΕΕ.

Από το βήμα της κεντρικής πλατείας όπου έγινε η χθεσινή συγκέντρωση ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης τόνισε «έχουν περάσει μόλις 50 μέρες από την τελευταία φορά που ήμασταν εδώ διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα ο καθένας από το φορέα τον οποίο συμμετέχει στις 28 Φλεβάρη. Δυστυχώς όμως δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα, παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ τα θέματα και το κυριότερο από όλα είναι το θέμα της ακρίβειας. Ίσως να έχουμε πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά ότι δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε οι αγρότες, ούτε οι καταναλωτές, αλλά και ούτε και οι επιχειρήσεις με τις τιμές που παίρνουν από τα προϊόντα τους ή από τα κέρδη τους. Αντιθέτως συσσωρεύονται πολύ μεγάλα κέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της ενέργειας και των τραπεζών».

«Να σταματήσει όλη αυτή η κατάσταση, εμείς τη βιώνουμε στις επιχειρήσεις μας καθημερινά, είναι το χειρότερο τρίμηνο που μπορούσε να ξεκινήσει μία χρονιά, μιας και οι καταναλωτές δεν έχουν τη δυνατότητα να ψωνίσουν τίποτα πέραν των καθημερινών τους αναγκών. Θέλουμε αξιοπρέπεια, δικαιούμαστε να δουλεύουμε και να ζούμε τις οικογένειές μας, γιατί αυτό μάθαμε τόσα χρόνια να κάνουμε και από τους γονείς μας. Απαιτούμε να υπάρχει αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για το κάθε παιδί για να μπορεί και ένας επιχειρηματίας, ένας επαγγελματίας, ένας αυτοαπασχολούμενος να πάει 1.000 ευρώ τον μήνα στο σπίτι του, να σταματήσουν αυτές οι υπέρογκες τραπεζικές χρεώσεις που μειώνουν συνεχώς το εισόδημά μας, να πάρουνε πίσω το άδικο φορολογικό που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, καθώς και να υπάρξει αυτή η μέριμνα τόσο για την υγεία μας όσο για την αξιοπρέπειά μας», τόνισε ο κ. Κελγιώργης.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων ΟΑΕΕ Καβάλας, Στέργιος Μαούνατζης τόνισε μεταξύ άλλων πως «οι συνταξιούχοι μένουν δίχως χρήματα από τις 15 του μηνός, ειδικά του ΟΑΕΕ είμαστε οι πιο αδικημένοι, καθώς λόγω της πολύ μεγάλης προσωπικής διαφοράς δεν παίρνουμε ούτε αυτή την ελάχιστη αύξηση στην σύνταξη μας. Από το 2012 δεν έχουμε δει ούτε ένα ευρώ αύξηση στην σύνταξή μας».