Σταματήστε να «ανεβάζετε» φωτογραφίες με τα παιδιά σας

Τι σκατά έχετε στο κεφάλι σας;


 

Του Θανάση Σοφιανού

 


Το γράψαμε παλαιόθεν και από εδώ, αλλά θα το ξαναγράψω…  Σταματήστε να ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών στο facebook!!! Άντε και χέζουμε τι λέει το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας (γιατί είμαστε και πολύ επαναστάτες να ουμ)…

Ας δούμε μόνο ορισμένες ποινικές μερικές υποθέσεις, κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ότι οι παιδόφιλοι είχαν στα αρχεία τους εκτός από παιδιά που είναι σε διάφορες σεξουαλικές πράξεις, φωτογραφίες παιδιών που είτε είναι ντυμένα και ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες είτε γυμνές φωτογραφίες παιδιών (π.χ. στην παραλία, στο μπάνιο κ.λπ.) ή φωτογραφίες παιδιών με μαγιό ή ελαφριά ενδυμασία…

Αυτό διαπιστώνεται και σύμφωνα με την παρακολούθηση του διαδικτύου γενικότερα από το αρμόδιο γραφείο, δηλαδή παρατηρείται ότι οι Κύπριοι και οι Έλληνες χρήστες των πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης (οι εξυπνότεροι λαοί του κόσμου να ουμ) αναρτούν πάρα πολλές φωτογραφίες παιδιών.

Φυσικά κανείς από αυτούς δεν γνωρίζει ή αγνοεί  ότι η ανάρτηση φωτογραφιών, μένει σχεδόν για πάντα και ο κάθε ένας μπορεί να δει, να αντιγράψει και να φυλάξει τις φωτογραφίες αυτές στα αρχεία του. Η ανάρτηση αυτών των φωτογραφιών στο διαδίκτυο μπορεί να προκαλέσει τυχόν αλλοίωση φωτογραφιών και άλλους κίνδυνους γενικότερα. Και παρόλα αυτά, πολλοί γονείς συνεχίζουν να αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες των παιδιών τους σε διάφορες στιγμές της ζωής τους για να τις μοιραστούν με τους φίλους τους (από τη γέννηση έως τα πρώτα γενέθλια και από την πρώτη μέρα στο σχολείο έως το πρώτο τους παιδικό πάρτι).

Φαινομενικά, είναι κάτι ακίνδυνο αλλά σας έχω νέα: Από τη στιγμή που αναρτούμε κάτι στο διαδίκτυο, η πληροφορία αυτή είναι διαθέσιμη στον οποιοδήποτε! Και στους φίλους και συγγενείς μας, αλλά ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν καλές προθέσεις. Πάρτε λοιπόν μερικές αντενδείξεις:

Πρώτα απ’ όλα, μια φωτογραφία εκθέτει οπτικά το παιδί στις ορέξεις του κάθε παιδόφιλου που σαφέστατα μπορεί να την προσθέσει στη συλλογή του και να τη χρησιμοποιήσει για διάφορους σκοπούς, δημιουργούμε –τα λεγόμενα– «ψηφιακά ίχνη» των παιδιών και μάλιστα, από πολύ μικρή ηλικία με αποτέλεσμα να μπορεί ο οποιοσδήποτε να «κατασκευάσει» μια φανταστική, μια ψεύτικη ιστορία.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε κάποιος να πλησιάσει το 10χρονο παιδί σας και του πει ότι είναι φίλος των γονιών του, ότι είχε έρθει στο τάδε μαιευτήριο όταν αυτό γεννήθηκε ή ότι έφερε αυτή την ωραία μεγάλη τούρτα στα περσινά του γενέθλια. Απίθανο, ε; Καλά… Μια φωτογραφία από το σχολείο του παιδιού ή από τη γειτονιά μας, αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και τις συνήθειές μας με αποτέλεσμα να δίνει στοιχεία στον οποιονδήποτε (όχι μόνο σε παιδεραστές, αλλά και σε απαγωγείς ή άλλους εγκληματίες που θέλουν να βλάψουν).

Επίσης, η έκθεση των παιδιών στα social media ευνοεί τις συνθήκες εκείνες ώστε το παιδί να γίνει θύμα cyberbullying (Διαδικτυακός Εκφοβισμός για τους Ζουραριδάκηδες), ενώ μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να κλέψει την ταυτότητά μας ή του παιδιού και να φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ, με τις όποιες δυσάρεστες συνέπειες θα μπορούσε να επιφέρει κάτι τέτοιο. Το γελοίο είναι ότι βλέπω «μανάδες» και «πατεράδες» που κόπτονται για το bullying στα σχολεία του Κατμαντού να εκθέτουν στην επόμενη ανάρτησή τους τα ίδια τους τα παιδιά. Μα τόσο ζώα είμαστε πλέον;

Τι σκατά έχετε στο κεφάλι σας; Αμ το άλλο; Αντί για τα μουτράκια των παιδιών τους, βάζουν αστεράκια… Θαρρείς και αποτρέπεις τον παιδόφιλο μ’ αυτήν την τεχνική που χρησιμοποιούσαν στις τσόντες την δεκαετία του ’80 να μην «ενδιαφερθεί» για το παιδάκι.

Καμία φωτογραφία παιδιών, ρε! Καμία… Και να ελέγχετε και το προφίλ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των ανήλικων παιδιών σας. Αν θέλετε να εκθέσετε κάποιον ντε και καλά, βάλτε φωτογραφίες των γυναικών σας ή των πεθερών σας από το μπάνιο (μπορεί να οδηγήσετε στον «σωφρονισμό» και πολλούς αρρωστημένους ματάκηδες).

Αλλά εκεί δεν σας παίρνει…

Αν όμως τα παιδιά σας είχαν επίγνωση της ζημιάς που τους κάνετε, θα σας είχαν στείλει γυμνούς σε νεροτσουλήθρα από γυαλόχαρτο (καλό αυτό, τώρα μου ’ρθε…).