TAP: Η διαβούλευση και τα καθρεφτάκια

Άρθρο-ανοιχτή επιστολή προς τη Διευθύντρια του έργου στην Ελλάδα με αφορμή δηλώσεις της Κατερίνας Παπαλεξανδρή στον ΣΒΒΕ


 

Του Νίκου Μουρτασάγα

 


«…Η Διευθύντρια του έργου για την Ελλάδα αναφέρθηκε στην κομβική σημασία της συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες, τόσο για την κατασκευή του αγωγού, όσο και για το σχεδιασμό και την εκτέλεση του Προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων, ύψους 32 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί η Κοινοπραξία στις επηρεαζόμενες από το έργο περιοχές…»

Αυτά είπε η κυρία  Κατερίνα Παπαλεξανδρή, η διευθύντρια του έργου για την Ελλάδα, στη σύνοδο των Βιομηχάνων Βόρειας  Ελλάδας  πριν λίγες ημέρες και όσοι βέβαια δεν είναι από την περιοχή του δήμου Καβάλας και διάβασαν το παραπάνω απόσπασμα, θα είπαν μπράβο στην «αγία εταιρία» και θα τη χειροκρότησαν.

Όμως είναι έτσι τα πράγματα; Πόσο πλησιάζουν την αλήθεια τα λεγόμενα της κυρίας Παπαλεξανδρή;

Εφόσον η κυρία Παπαλεξανδρή επικαλείται την συνεργασία της «αγίας εταιρίας» με την τοπική κοινωνία, ας μας πει πότε και πού κάλεσε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Τεναγών των Φιλίππων για ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ως προς την όδευση του αγωγού TAP;

Διότι δεν μπορούν οι εκπρόσωποι της εταιρίας να λένε «δεν συζητάμε την όδευση» και αυτό να το βαφτίζουν ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.

Δεν είναι δυνατόν οι εκπρόσωποι της εταιρίας να πηγαίνουν στα σχολεία για άσχετους λόγους και να μοιράζουν στα παιδιά φυλλάδια για τα καλά που θα μας φέρει ο αγωγός της «αγίας εταιρίας» και αυτό να το λένε ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ  (προς τιμήν τους οι προϊστάμενοι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μόλις ενημερώθηκαν, το απαγόρευσαν).

Δεν μπορεί η εταιρία και οι εκπρόσωποί της να κρύβονται πίσω από την λεόντεια σύμβαση που υπέγραψαν με μια άλλη κυβέρνηση και να λένε δεν συζητάμε αυτό ή το άλλο θέμα με την τοπική κοινωνία και στη συνέχεια να μιλάνε για ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.

Δεν μπορεί να λένε ότι κάνουν ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ και να χρειάζονται τα ΜΑΤ για τη συνέχιση των εργασιών τους (αν θέλει η εταιρία ας φέρει δικούς της σεκιουριτάδες και μπράβους).

Δεν μπορεί να βαφτίζουν ως ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ τη συναλλαγή κάτω από το τραπέζι με διάφορους τοπικούς πολιτικάντηδες ώστε να βάζουν στα εργοτάξια και τις καρέκλες των γραφείων τους εργαζόμενους κατά παραγγελία (ΟΑΕΔ στην περιοχή μας δεν υπάρχει;).

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω στην κυρία Παπαλεξανδρή ότι το Πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ (που και αυτό δεν το ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΕΣΤΕ με τις τοπικές κοινωνίες ), δεν είναι τίποτα άλλο από αντίδωρα και καθρεφτάκια (μου θυμίζει τους Ολλανδούς που μερικούς  αιώνες πριν αγόρασαν το Μανχάταν από τους αυτόχθονες με τίμημα ευτελή αντικείμενα συνολικής αξίας 24$), μπροστά στα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κερδίσουν οι πολυεθνικές καταστρέφοντας στην κυριολεξία τις ζωές, τις  περιουσίες και τη γεωργική παραγωγή.

Κυρία Παπαλεξανδρή, ως διευθύντρια του έργου του TAP θα ήταν πιο ωφέλιμο να μιλάτε απευθυνόμενη στην τοπική κοινωνία και όχι σε ακροατήριο όπως  του Συνδέσμου Βιομηχάνων που εκτός από σίγουροι χειροκροτητές σας είναι (ήταν και θα είναι ) οι περισσότεροι από αυτούς  κρατικοδίαιτοι με πτωχευμένες τις εταιρίες τους, αλλά με παραφουσκωμένα πορτοφόλια οι ίδιοι.

Τέλος, θα μας απαντήσουν οι υπεύθυνοι του TAP  για τις απολύσεις, την τρομοκρατία και την προσπάθεια απαξίωσης έως και καταστροφής της  πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας από την εταιρία, όπως καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων;

Ο Νίκος Μουρτασάγας είναι δημοτικός σύμβουλος Καβάλας