10 μήνες υγειονομική κρίση

Αν σήμερα δεν βγούμε μπροστά να διεκδικήσουμε πραγματικά μέτρα υποστήριξης ΟΛΩΝ, αύριο θα καταλήξουμε σε πλήρη κατάρρευση. Όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική!


 

Της Αναστασίας Μιρλή

 


Εδδώ και 10 μήνες βιώνουμε μία εξ ορισμού τραγική κατάσταση, που επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα επειδή κυβερνούμαστε από μία τραγική κυβέρνηση. Ημίμετρα στα πάντα και μέτρα πουθενά! Ή, ορθότερα, μέτρα κομμένα και ραμμένα στο ανύπαρκτο ύψος τους!

Οι ΜΕΘ σε κώμα! Η οικονομική δραστηριότητα σε κώμα! Λιανεμπόριο και εστίαση σε κώμα! Και όλοι οι υπόλοιποι στην επιβίωση… Επιβίωση, όχι ζωή! Αλλά τα κανάλια, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, το λοιπό κεφάλαιο και το επιτελικό κράτος των «αρίστων» ζει και βασιλεύει τρώγοντας με χρυσά κουτάλια! Άλλωστε βαράνε μία προς μία τις πρωτιές… Πρωτιά στη διαφθορά, πρωτιά στον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, πρωτιά σε όλα όσα δεν αφορούν εσένα απλέ μου πολίτη!

Άλλωστε εσύ φταις για όλη αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε! Ακόμα δεν το έχεις καταλάβει;! Εσύ και η ατομική σου ευθύνη! Εσύ φταις που συνωστίζεσαι στις πλατείες και τις παραλίες για να πάρεις λίγο αέρα! Εσύ φταις που χρησιμοποιείς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τη μετακίνησή σου! Εσύ φταις και που πεθαίνεις έξω από τις ΜΕΘ! Εσύ φταις που μετακινείσαι και που υπάρχεις γενικώς! Για όλα φταις ΕΣΥ!!! Ο σχεδιασμός τους είναι εξαιρετικός και έχει λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους. Εσύ, ο φτωχός τω πνεύματι, δε μπορείς απλά να καταλάβεις.

Άλλωστε δεν καταλαβαίνω που θεωρείς ότι υπάρχει πρόβλημα; Στα σχολεία; Τα ανοίξανε, τα κλείσανε, τα ξανανοίξανε με ανοιχτά παράθυρα και καθώς φαίνεται θα τα ξανακλείσουν από τις πνευμονίες των παιδιών και των δασκάλων. Και πάλι όμως εσύ θα φταις ανεύθυνη μάνα που δεν έντυσες σωστά το παιδάκι σου και δεν του έβαλες ισοθερμικό βρακί.

Στην οικονομική δραστηριότητα; Μα που βλέπετε το πρόβλημα; Κλειστά όλα! Κι αν δεν έχουν λεφτά οι επαγγελματίες να ζήσουν; Δεν πειράζει, θα φάνε παντεσπάνι!!! Τι εννοείτε στα σούπερ μάρκετ μπορούν να μπουν πολλά άτομα μαζί; Φυσικά και μπορούν. Κρατάνε αποστάσεις!!! Στα καταστήματα λιανικής, όμως, δε μπορεί να μπει όριο ατόμων. Βλέπετε όταν μπαίνουμε σε οποιοδήποτε άλλο κατάστημα πέραν των σούπερ μάρκετ, εμείς, οι απλοί άνθρωποι, μετατρεπόμαστε σε κάτι άλλο, εξωγήινο μάλλον, και δε μπορούμε να κρατήσουμε την απαιτούμενη απόσταση!

Και για να είμαστε και σοβαροί η κατάσταση που βιώνουμε είναι όντως τραγική. Περισσότερο τραγική όμως είναι για τους ανθρώπους που κάθε μήνα πνίγονται στα χρέη που ολοένα και αυξάνονται. Δυστυχώς οι επαγγελματίες σε αυτή τη φάση βρίσκονται σε εξαιρετική δυσμενή κατάσταση. Πήραν ένα γελοίο “βοήθημα” που δε φτάνει ούτε καν για τα πάγια έξοδα των καταστημάτων τους (ακόμα και με τη μείωση του ενοικίου), ενώ σε αντίθεση με τους εργαζομένους, έχουν να πληρώσουν ΕΦΚΑ για τους μήνες που τα καταστήματα τους είναι κλειστά. Έτσι έχουν τα χρέη να συσσωρεύονται, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δεσμευμένο εμπόρευμα που σε πολλές περιπτώσεις δε μπορεί να πουληθεί σε άλλη εποχή (ρούχα, παπούτσια, λοιπά εποχικά κλπ). Πολύ φοβάμαι ότι αυτά που θα δούμε από την οικονομική κρίση όντως θα είναι περίπατος μπροστά στα μνημόνια, όπως είπε και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Στην κρίση των μνημονίων μιλούσαμε για ποσοστά λουκέτων. Τώρα πλέον, δεν θα μιλάμε πια για τα κλειστά μαγαζιά, αλλά για τα ποσοστά αυτοκτονιών επαγγελματιών. Όσο μακάβιο κι αν ακούγεται! Και μαζί με τους επαγγελματίες θα παρασυρθούν και όλα! Ήδη οι εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα, με νόμους του κράτους μάλιστα, νόμους της υπερτέλειας κυβέρνησης των «αρίστων», έχουν ξηλωθεί.

Και όμως για όλα όσα συμβαίνουν εσύ έχεις την ευθύνη! Και εσύ θα έχεις την ευθύνη και  για όλα αυτά που θα έρθουν! Εσύ θα φταις που θα σου πάρουν το σπίτι! Εσύ θα φταις που θα πεινάς και θα πνίγεσαι μέρα τη μέρα! Εσύ θα φταις ακόμα και για τις βόλτες των Τούρκων στο Αιγαίο! Και για την συνεκμετάλλευση που έρχεται, πάλι εσύ θα φταις! Η κυβέρνηση των «αρίστων» τα κάνει όλα σωστά!!!

Κι όμως, απλέ μου πολίτη, τα κάνει όλα σωστά, γιατί όλοι εμείς έχουμε κλείσει τα μάτια μας στα λάθη τους ή έχουμε πνίξει τη φωνή μας! Τους δόθηκε το δικαίωμα να κυβερνούν και εμείς ξεχάσαμε ποια είναι τα δικά μας δικαιώματα… Αύριο ο αδερφός σου, ο συγγενής σου, ο γείτονάς σου, ο φίλος σου, εσύ ο ίδιος θα βρεθείς σε πρωτόγνωρες οικονομικές καταστάσεις. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να στηρίξεις με τη φωνή σου και τις πράξεις σου τον επαγγελματία, τον συνάδελφο, ακόμα και τον ανταγωνιστή να σταθεί κι αυτός στα πόδια του. Αν σήμερα δεν βγούμε μπροστά να διεκδικήσουμε πραγματικά μέτρα υποστήριξης ΟΛΩΝ (και των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν πληγεί περισσότερο από όλους), αύριο θα καταλήξουμε σε πλήρη κατάρρευση. Όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική!


Η Αναστασία Μιρλή είναι Βιολόγος, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ