Ζωή χαρισάμενη

Πάνω και πέρα από όλα ποντάρουν στη ζωάρα και την καλοπέρασή τους...


Των Αντώνη & Κωνσταντίνου Κούφαλη

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν το photo finish της μεγάλης κούρσας που λένε πως τελειώνει. Οι book makers έχουν σαλέψει,- τα στοιχήματα πέφτουν βροχή, – οι παίκτες είναι σε κατάσταση Μεγάλης Ανατριχίλας, οι αναβάτες κάνουν προθέρμανση περιμένοντας να ζυγιστούν και τα άλογα χλιμιντρίζουν νευρικά στον ιππόδρομο που έχει φορέσει τα καλά του για να υποδεχθεί χιλιάδες κόσμου που περιμένουν υπομονετικά να ανοίξουν οι πόρτες και να πάρουν θέση με το στυλό και τα κιάλια στο χέρι.

Τα στοιχήματα έχουν κλειδώσει αλλά οι προβλέψεις συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή. Όσοι στοιχημάτισαν γκανιάν υπέρ της Γαλάζιας Θύελλας στις ιπποδρομίες της 21ης Μαϊου δεν είδαν χρήμα στην τσέπη τους, καθώς η πρωτιά ήταν σιγουράκι. Το πλασέ με την Κόκκινη Έρημο που τερμάτισε δεύτερη και καταϊδρωμένη, έδινε λιγότερα αφού κι αυτή ήταν προβλέψιμη, όσο για το τρίο με την Σουσουράδα μέσα, ήλθε και πέρασε μέσα στη σκόνη και τα ποδοβολητά των αλογομούρηδων.

Τα χοντρά πακέτα παίχτηκαν στο Quinte, το πιο δύσκολο στοίχημα του ιπποδρόμου, όπου οι παίκτες έπρεπε να βρουν τα πέντε πρώτα άλογα με την ακριβή σειρά τερματισμού τους, αλλά και πάλι αν εξαιρέσεις την Κουτσή Μαρία που εγκατέλειψε στα μισά εξαιτίας της αδυναμίας του αναβάτη της να αντιληφθεί το μήκος του ιπποδρόμου και ακυρώθηκε, όλα η πεντάδα ήταν στα πλαίσια μιας λογικής πρόβλεψης. Κάτι πόνι που ντύθηκαν παρδαλά και βγήκαν στην αρένα για… την εμπειρία, τα παραβλέπουμε.

Στην κούρσα, όμως της 25ης Ιουνίου, ανακοινώθηκαν και καινούρια καθαρόαιμα, (λέμε τώρα), που ισχυρίζονται πως θα φέρουν τα πάνω κάτω και θα κάνουν ζημιά στους πολλούς. Ένα είναι η Ανακατωσούρα (ψευδώνυμο –Εμένα θα με φοβάστε) με αναβάτη τον αρλεκίνο που απουσίαζε τα τελευταία χρόνια ένεκα αυτοτραυματισμού, ένα άλλο η Πρεσβυτέρα που κατεβαίνει ορεξάτη και διψασμένη για χρήμα και ευχέλαια, ένα τρίτο ο Ταΰγετος με τη σάρισα παρά πόδα, αλλά και τρεις ντουζίνες παραφυάδες, όπως το Τρίγωνο του Διαβόλου, τα Κάλαντα, η Δραχμούλα, η Κουρελού, ο Ξεβράκωτος, το Χέσε Ψηλά κι Αγνάντευε, η Πλατεία Αγάμων, το Να’ χαμε να Λέγαμε, η Προσωπική Ανάγκη, το Παντεσπάνι, η Πειραιώς 360 και άλλα και άλλα…

Δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή αν θα τερματίσουν. Δεν νοιάζονται για τα στοιχήματα, γνωρίζουν πως η μερίδα του λέοντος θα πέσει στο πενταπλό πλασάρισμα ! Η συμμετοχή μετράει, υπό τον όρο πως έχουν εξασφαλισμένα ένα μίνιμουμ γκαραντί τηλεθέασης για να γνωρίσει το κοινό τις ομορφιές τους και ένα κομμάτι από την πίτα των επιχορηγήσεων και των διευκολύνσεων που χαρίζει το Σύστημα και που ποικίλει ανάλογα με τη σειρά τους στις προηγούμενες ιπποδρομίες.

Και έτσι προσπαθούν να κρατηθούν στην αρένα ακόμη κι όταν το άλογο τους είναι κουτσό και στραβό. Το ταΐζουν, το βουρτσίζουν, το χαϊδεύουν, του μιλάνε γλυκά, του χορηγούν φάρμακα, όχι επειδή είναι φίλιπποι ούτε επειδή είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, αλλά επειδή αυτή είναι η πιο κεφαλαιώδης πράξη για το είδος αυτών των ανθρώπων που πάνω και πέρα από όλα ποντάρουν στη ζωάρα και την καλοπέρασή τους.


Πηγή: Huffington Post Greece


 

Αντώνης και ο Κωνσταντίνος Κούφαλης είναι θεατρικοί συγγραφείς