Για την αποκατάσταση της αλήθειας και της λογικής

Η Καβάλα που διέθετε ένα κραταιό αυτοτελές ΑΕΙ με πάνω από 10.000 φοιτητές και σήμερα είναι ο ένας από τους τρεις ισότιμους πυλώνες του ΔΙΠΑΕ, θα εκπέσει σε ένα από τα παραρτήματα του ΔΠΘ με ολίγες εκατοντάδες φοιτητών!


 

Του Κωνσταντίνου Τερζίδη

 


Θυμηδία προκαλούν οι δηλώσεις τέως αρμοδίων δια να ομιλούν και να αποφασίζουν για τα τοπικά πράγματα της Ανώτατης Παιδείας. Αλήθεια, σε ποιους απευθύνονται; Όντας πρόξενοι δεινών για την Καβάλα, επιχειρούν χωρίς να ερυθριούν περαιτέρω «εξορθολογισμό» των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Καβάλας. Δεν τους έφθανε το κλείσιμο των πλέον ζωτικών Τμημάτων της Καβάλας με τα επανωτά σχέδια ΑΘΗΝΑ Ι και ΙΙ που κατόρθωσε ο λαλίστατος Βουλευτής Ροδόπης –πρώην Υπουργός της Εθνικής Παιδείας– και οι συνεργοί του στην Καβάλα;

Τώρα, συνεχίζοντας την αγαθοεργή δράση τους, επιχειρούν να αποτελειώσουν ό,τι έμεινε όρθιο. Να «συγχωνεύσουν» (προφανώς τις δυναμικές σχολές της Καβάλας), ώστε να προχωρήσουν –ανενόχλητοι πλέον όταν τα πνεύματα ηρεμήσουν– σε νέες εθνοσωτήριες παρεμβάσεις: Στην τελική απορρόφησή τους από τη Σχολή Οικονομικών που εδρεύει στην εκλογική περιφέρεια του κατά τα λοιπά αξιότιμου κ. τέως Υπουργού. Μάλιστα, κομπορρημονεί ότι με δικές του ενέργειες «αυτά τα Τμήματα (της Καβάλας, Δράμας και του Έβρου) επιστρέφουν πίσω σε εμάς»! Μα, πότε αυτά ανήκαν στο ΔΠΘ; Όταν στο παρελθόν εκφράσθηκε ενδιαφέρον από την Καβάλα για συνεργασίες με το ΔΠΘ, οι Διοικήσεις του λοιδορούσαν απαξιωτικά το Ακαδημαϊκό προσωπικό των Τμημάτων της Καβάλας και ξόρκιζαν κάθε συνεργασία με αυτά. Τι άλλαξε ξαφνικά και έγιναν υμνητές τους επιθυμώντας διακαώς να τα προσεταιριστούν; Και συνεχίζει ξεδιάντροπα δηλώνοντας ότι «…αυτό το πράγμα μας ενισχύει». Δεν του αρκεί ότι ιδρύει ακόμη ένα νέο Tμήμα στην Κομοτηνή. Η ανάπτυξη της Περιφέρειας θα συντελεσθεί μόνο αν εξουδετερωθούν τα Τμήματα της Καβάλας. Δεν φθάνουν δηλαδή οι Σχολές φιλέτα (Ιατρική,Νομική,Πολυτεχνική) που διαθέτουν οι τρείς πόλεις της Θράκης, επιχειρούν τώρα να εξορθολογήσουν –κατά την προσφιλή του έκφραση– την Καβάλα διότι… Small Is Beautiful! Φθάνει να διατηρήσουμε τη Σχολή Θετικών Επιστημών, και ας είναι αμφίβολης βιωσιμότητας. Αν όντως το ΔΠΘ επιθυμεί την ανάπτυξη της Περιφέρειας γιατί δεν έκανε νέα τμήματα στην Καβάλα αλλά τα ιδρύει στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη;

Κατά τα φαινόμενα, προοιωνίζεται η συγχώνευση και διατήρηση ενός τμήματος οικονομικού περιεχομένου (και αυτό υπό προθεσμία) και η διατήρηση όλων των θνησιγενών και μη τμημάτων της ΣΘΕ. Και επίσης, η διατήρηση ενός στη Δράμα. Ωραίες προοπτικές για δύο πόλεις που αιμορραγούν εδώ και 40 χρόνια στο βωμό ανάπτυξης της Θράκης. Η Καβάλα που διέθετε ένα κραταιό αυτοτελές ΑΕΙ με πάνω από 10.000 φοιτητές, και σήμερα είναι ο ένας από τους τρείς ισότιμους πυλώνες του ΔΙΠΑΕ, θα εκπέσει σε ένα από τα παραρτήματα του ΔΠΘ με ολίγες εκατοντάδες φοιτητών!

Και για να επανέλθω στην επιχειρηματολογία του εκ Κομοτηνής ευεργέτη της Καβάλας. Διατείνεται ο εν λόγω βουλευτής Ροδόπης ότι με την ένταξη της Καβάλας αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του ΔΙΠΑΕ. Θέλει δηλαδή να μας πει ότι με την απένταξη των Τμημάτων που εδρεύουν στην ΑΜ θα «αποκατασταθεί» (sic!) το τρωθέν κύρος του ΔΙΠΑΕ; Όμως, για να μην κάνει μισές δουλειές, θα πρέπει να απεντάξει και τις Σέρρες, μαζί και τη Θεσσαλονίκη. Και έτσι, θα «αποκατασταθεί ο ορθολογισμός» του ΔΠΘ!! Και συνεχίζοντας υπεροπτικά: «Με αποκατάσταση του ορθολογισμού και της χωροταξίας επιτρέπουμε (!) να ενισχυθούν και αυτά τα νέα τμήματα». Δηλαδή, μας λέγει ότι ήταν συνειδητή επιλογή τους να μην επιτρέπουν μέχρι τώρα την εκτέλεση των εργασιών συντήρησης του κτιρίου της βιβλιοθήκης στην Καβάλα; Και αυτό, με κίνδυνο να απωλεσθούν εγκεκριμένα κονδύλια;

Με άλλα λόγια, καλύτερα να μη γίνει το έργο στην Καβάλα, για να μην καρπωθεί τη δόξα το ΔΙΠΑΕ. Μα είναι λογικές αυτές; Και θέλουν να μας πείσουν ότι σε μια περιφέρεια πρέπει να έχουμε ένα ΑΕΙ; Γιατί όχι 2 ή και 3 ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός και άμιλλα; Είναι κακό που η Περιφέρεια της Κρήτης διαθέτει 3 ΑΕΙ και ένα Ερευνητικό Κέντρο; Έπαθε κάτι το Ηράκλειο ή το Ρέθυμνο που διατηρούν Τμήματα από δύο ΑΕΙ; Ναι, ανάπτυξη! Θα τολμούσε λοιπόν κανείς να τα «εξορθολογήσει» και αυτά;

Πέρα από τις υπόγειες διαδρομές που ακολούθησαν οι πρωταγωνιστές αυτού του δράματος δρώντας κρυφίως και συστηματικά, αποσαρθρωτικές εξακολουθούν να είναι και οι ενέργειες ενός άλλου, τέκνου της Καβάλας –πρώην Υπουργού και αυτού– ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες (!) του στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Αλλά, όπως πάντα, τα κάστρα πέφτουν από μέσα…!

Είναι καιρός να αντιληφθούν οι ταγοί του τόπου μας ότι η πρόοδος δεν επιτυγχάνεται με μισαλλοδοξία. Επιτυγχάνεται με συνέργειες και όχι με μικρόνοες αντιπαλότητες. Η ανάπτυξη και η θωράκιση της Περιφέρειας δεν θα επιτευχθεί με την περαιτέρω υποβάθμιση δύο νομών για να ενισχυθούν οι άλλοι τρείς. Άλλωστε, όλοι τους είναι ακριτικοί και όλοι αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους. Το ΔΠΘ δεν μπορεί να προοδεύσει στηριζόμενο σε διοικητικά μέτρα προσέλκυσης φοιτητών. Μόνο η επιδίωξη διεθνοποίησης και αριστείας θα το καταξιώσουν. Διότι, «Ουδείς ών ράθυμος ευκλεής ανήρ, άλλ’ οι πόνοι τίκτουσι τήν ευδοξίαν» (Ευριπίδης).

Τα μέχρι τούδε αποτελέσματα των αναπτυξιακών πολιτικών ένα θα πρέπει να μας έχουν διδάξει: Ότι μόνο η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και η θέσπιση κινήτρων για αποκέντρωση των μεγάλων αστικών κέντρων προς όφελος της περιφέρειας μπορούν να αποδώσουν καρπούς. Να το έχουν αυτό υπόψη οι παντοειδείς κόλακες- σύμβουλοι του κ. Πρωθυπουργού και ας μην του χρεώνουν αποφάσεις για τις οποίες αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες με ασαφή αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός ευαγγελίζεται, πολύ σωστά, τη φορολογική σταθερότητα ως προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης. Πού είναι το περιβάλλον ακαδημαϊκής σταθερότητας όταν έχουν ταράξει την Καβάλα κάθε πέντε χρόνια με ένοχους “ορθολογισμούς”; Αιδώς, Αργείοι!!!

Ας εγκαταλείψουν λοιπόν τους ανώφελους και επικίνδυνους πειραματισμούς και ας αφήσουν την ακαδημαϊκή κοινότητα σε περιβάλλον ηρεμίας, ώστε να επιδοθεί απερίσπαστη στο έργο της ανάπτυξης της επιστήμης. Γιατί μόνο αυτή μπορεί να οδηγήσει στην οικονομική ανάταξη και στη θωράκιση της ευαίσθητης περιοχής μας.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Τερζίδης είναι Ομότιμος Καθηγητής του ΔΙΠΑΕ