Ιστορικό σημείωμα: Από την ιστορία της Τηλεφωνίας στην πόλη της Καβάλας

Ιστορικά ντοκουμέντα από τις Πηγές


 

Του Ζήση Α. Βαπορίδη

 


1895 Η Γενική Διεύθυνση των «Τ.Τ.» συμπεριλαμβάνει στην αρμοδιότητά της και την Τηλεφωνική Υπηρεσία. Έτσι, δημιουργείται η Γενική Διεύθυνση των «Τ.Τ.Τ.» του Υπουργείου Εσωτερικών.

1911 Εγκαθίσταται το πρώτο αξιόλογης έκτασης Τηλεφωνικό Κέντρο Τοπικής Συστοιχίας στην Αθήνα.

1930-1940 Ιδρύεται η Ανώνυμη Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία (ΑΕΤΕ). Την προπολεμική δεκαετία 1930-1940 εγκαθίστανται στην Αθήνα και σε 20 ακόμη πόλεις της επαρχίας Αυτόματα Τηλεφωνικά Κέντρα Βηματοπορικού δεκαδικού τύπου Siemens-Strowger από την ΑΕΤΕ.

1941-1944 Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος-Κατοχή Στο τηλεγραφικό και τηλεφωνικό δίκτυο της χώρας προξενούνται μεγάλες ζημιές, ενώ άλλες εγκαταστάσεις βρίσκονται εκτός λειτουργίας, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

Στην Καβάλα Στην τότε Εμπορική Τράπεζα εγκαθιστούν οι Βούλγαροι το Ταχυδρομείο και το Τηλεγραφείο καθώς και το Στρατιωτικό Κέντρο Τηλεφωνίας το οποίο έλεγχε Διοικητικές συνδέσεις και κάποιες ιδιωτικές.

Στην κεντρική φωτογραφία φαίνονται τα οικόπεδα που δημιουργήθηκαν μετά την κατεδάφιση τμήματος της αγοράς που βρισκόταν μπροστά στην Εμπορική Τράπεζα μαζί με το ξενοδοχείο «Κωνταντινούπολις».

Ο δε δρόμος που διαπλατύνθηκε ονομάσθηκε «Λεωφόρος Αδόλφου Χίτλερ» [!!!] σήμερα «Βενιζέλου».

Κατεδαφίστηκαν επίσης οι παράγκες των οδών Ίωνος Δραγούμη και Χρυσοστόμου Σμύρνης, εκτός από το διώροφο εστιατόριο, που έγινε μπιραρία-restaurant. Αργότερα, θα υψώσουν σε όλες τις προσβάσεις του λιμένα τοίχο 3μ. με συρματόπλεγμα για τον αποκλεισμό του λιμανιού.

Η φωτογραφία του 1942 με τους Βούλγαρους (δημοσίους υπαλλήλους) διέσωσε όλο το τμήμα της αγοράς εκείνης με τα καταστήματα και το ξενοδοχείο που ισοπεδώθηκαν σε δέκα μέρες.

Μεταπολεμικά, για μερικά χρόνια, το Τηλεφωνικό Κέντρο είχε εγκατασταθεί στο κτίριο παρά το «Παλλάδιο». Το πρώτο κτίριο δεξιά (ανατολικά της αποθήκης του Μονοπωλείου), ιδιοκτησίας Αθανασίου Π. Τσουκαλά, επί σειρά ετών στέγασε, εκτός του Τηλεγραφείου, και τις διοικητικές υπηρεσίες της Α.Ε.Τ.Ε. (ταμεία πληρωμής, αλλά και τους θαλάμους συνδιαλέξεων):

Το 1948 η ιδιωτική ΑΕΤΕ, αφού αποζημιώθηκαν οι μέτοχοί της, εκχώρησε όλη την περιουσία της –ύψους 23 εκατομμυρίων δολαρίων– και τους 1.700 εργαζόμενούς της στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος.

Η εταιρεία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» (ΟΤΕ ή Εταιρεία) ιδρύθηκε με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας (Ν.Π.Ι.Δ.) με τον Α.Ν. 1049/1949 (ΦΕΚ Α’ 193/1949).

1949 Ίδρυση ΟΤΕ. Έχει στη δικαιοδοσία του τις Υπηρεσίες που παρείχε το Υπουργείο ΤΤΤ, η πρώην Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία και η μικρή Ηλεκτρική Εταιρεία της Ρόδου και από το 1957 όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας Cable and Wireless.

1954 Εγκατάσταση του πρώτου δικτύου Ασύρματης επικοινωνίας σταθερών σημείων που καλύπτει όλη τη χώρα, από τα πιο απρόσιτα ορεινά σημεία μέχρι και τα μεγάλα νησιωτικά κέντρα της. Το 1955 Συστήνεται η Υπηρεσία Συνδρομητών TELEX. Λειτουργούσες τηλεφωνικές συνδέσεις 103.200. Το 1957 Λειτουργεί το πρώτο Κέντρο τηλεφωνουμένων τηλεγραφημάτων.

1960 Λειτουργούν 520 τηλετυπικές συνδέσεις και 167.072 τηλεφωνικές συνδέσεις.