Ρεμβάζοντας τη φέτα

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ο Κασσελάκης είναι παντρεμένος με τον Τάιλερ και πάει στην Παλαιστίνη να υποστηρίξει μια χώρα που τους ομοφυλόφιλους τους πετάνε απ’ το παράθυρο». Ενώ στη Σαουδική Αραβία (που σύμφωνα πάντα με τον Άδωνη, «μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα»), τους έχουν στα όπα-όπα...


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Ένα μικρό αφήγημα της αρχιτεκτόνισσας Τζίνας Σωτηροπούλου που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο KAVALA POST [δείτε το εδώ] «ήρθε» να μας θυμίσει το σπουδαίο γεγονός που «έζησε» η πόλη το 1999. Τότε που μία μεγάλη ομάδα καθηγητών και σπουδαστών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με τη συμμετοχή φοιτητών αρχιτεκτονικής από πολλές χώρες της Ευρώπης, «ζωντάνεψαν» τον ιστορικό χώρο των καπναποθηκών που εκτείνονται πίσω από το Εργατικό Κέντρο, προτείνοντας σχέδια και τρόπους διάσωσης και αξιοποίησής τους.

Παράλληλα όμως με την ανάγνωση αυτής της αφήγησης, συνυπήρχε και το συναίσθημα της θλίψης. Πώς και γιατί, 25 χρόνια μετά από εκείνο το γεγονός, δεν βρέθηκε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ τοπικός παράγοντας να «πάρει επάνω» του εκείνη την πρόσκληση-πρόκληση και να τη μετουσιώσει σε πράξη υψηλών στόχων και απαιτήσεων. Γεγονός που αποδεικνύει πόσο χαμηλών προσδοκιών και απαιτήσεων ήταν (και είναι) όλοι αυτοί που διοικούν την πόλη και τους φορείς της. Διαχρονικά και χωρίς υποσημειώσεις… 

Σύνδεση με το προηγούμενο: Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφτηκε τη Θάσο με το  πρόγραμμά της να περιλαμβάνει (εκτός των άλλων) και την άφιξή της στα Λιμενάρια, την επίσκεψή της στο κτίριο Παλατάκι και την ξενάγησή της σε αυτό. 

Παραβλέπω την «ξενάγηση» σε ένα κτίριο ρημαγμένο από την αδιαφορία όλων, παραβλέπω και το γεγονός ότι το ενδιαφέρον (και η ευαισθησία) προκύπτει μία εβδομάδα πριν τις Ευρωεκλογές και ρωτάω: θα βρεθεί άραγε κανένας τοπικός φωστήρας να της μιλήσει για εκείνο το project που διοργάνωσε κάποτε η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ για την αποκατάσταση του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος των Λιμεναρίων, μέρος του οποίου αποτελεί και το Παλατάκι; Μπορεί στο πίσω μέρος του μυαλού μου να «κυκλοφορεί» η πεποίθηση ότι δεν γνωρίζει κανείς τίποτε για το αποτέλεσμα εκείνης της έρευνας και μελέτης, παρ’ όλα αυτά ευελπιστώ και ελπίζω σε μία (έστω) αναφορά. Γιατί, κατά τα άλλα, να ’χαμε να λέγαμε.   

Επιτέλους, βρέθηκε δουλειά για τον Γιάννη Πασχαλίδη! Ανέλαβε ξεναγός του γιου του Μπελέρη! Πολύ κούραση!

Ο οποίος γιος του Μπελέρη βρέθηκε στο Δημαρχείο της πόλης και συναντήθηκε με τον Θόδωρο Μουριάδη. Ω, ναι! Ο Δήμαρχος της πόλης, «ενδιάμεσος» του Φρέντι Μπελέρη! 

Απορία: την προϊστορία του Φρέντι τη γνωρίζει ο Θόδωρος;

Τελικά ναι, μετά από πολλά χρονιά, ωρίμασε μέσα μου η σκέψη να ενταχθώ σε Βιωματικό Εργαστήριο Αυτοβελτίωσης. Φρονώ πως θα συμφωνεί και η Στέλλα.

Η Αργυρίου καλέ, ποια Μαρωνίτου! Πάλι τα ίδια θα λέμε…

Επισκέφτηκε, διαβάζω, η Αγγελική Δεληκάρη τον Δήμαρχο της Θάσου και ο Δήμαρχος της Θάσου την ενημέρωσε για τα ζητήματα που απασχολούν το νησί και ζήτησε τη συνδρομή της για την επίλυσή τους. Μετά από αυτό, αναμένεται επίσκεψη του Μακάριου Λαζαρίδη στον Δήμαρχο της Θάσου, όπου ο Δήμαρχος της Θάσου θα τον ενημερώσει για τα ζητήματα που απασχολούν το νησί και θα ζητήσει τη δικιά του συνδρομή για την επίλυσή τους. Πόσο ωραία κυλάει ο χρόνος!

Πριν από καιρό, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Καβάλας Δημήτρης Λυμπεράκης κατέθεσε επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Αναπτυξιακή Εταιρία της Περιφέρειας, γνωστή και ως «Εργοανάπτυξη» [διαβάστε την ερώτηση πατώντας εδώ].

Ένα από τα κομβικά σημεία της επερώτησής του αφορούσε και στη δράση των προηγούμενων διοικήσεων της «Εργοανάπτυξης», και κυρίως στον ρόλο και το έργο των δύο υπεύθυνων που βρέθηκαν στο «τιμόνι» της, μέσω των «πολιτικών συμμαχιών» με τη διοίκηση Μέτιου. Ήγουν, του Κωστή Σιμιτσή και του Αρχέλαου Γρανά.

Θιγόμενοι προφανώς από την επερώτηση του Δημήτρη Λυμπεράκη, ο Κωστής Σιμιτσής και ο Αρχέλαος Γρανάς έκριναν σκόπιμο να δώσουν τη δικιά τους απάντηση επί εκείνων που τους αφορούσαν προσωπικά. Και όχι μόνο… [διαβάστε την απάντησή τους εδώ].

Παντελώς άσχετος με το συγκεκριμένο θέμα, δεν έχω κανέναν λόγο να «μπλεχτώ» μαζί του. Επειδή όμως «σκάλωσα» σε μία μικρή λεπτομέρεια (;) του κειμένου του Κωστή Σιμιτσή και του Αρχέλαου Γρανά, ας μου επιτραπεί η… μεσολάβηση. Γράφουν λοιπόν (μεταξύ των άλλων) οι δύο πρώην «τιμονιέρηδες» της Εργοανάπτυξης:

Ξεχνά (ο Δημήτρης Λυμπεράκης) ότι καταφέραμε να εξυγιάνουμε την επιχείρηση. Ότι δεν είχε ισολογισμούς μετά το 2014 και τώρα έχει. Ότι χρωστούσε στον ΕΦΚΑ, στη ΔΟΥ και στη ΔΕΗ ένα σωρό λεφτά από πρόστιμα και απλήρωτες οφειλές και τώρα έχει εξοφλήσει σχεδόν τα πάντα. Ότι είχε απλήρωτους τους εργαζόμενους για πέντε ολόκληρα χρόνια και τώρα τους έχει αποκαταστήσει μέχρι τις 31.12.2023 και ότι ο επενδυτής βολόδερνε αβοήθητος εν μέσω της κρατικής γραφειοκρατίας. Αλλά εκείνη την εποχή η παράταξή του ως κυβέρνηση έσωζε τον τόπο με τα γνωστά αποτελέσματα…

Καλοπροαίρετα να το δεις, ο Κωστής Σιμιτσής και ο Αρχέλαος Γρανάς μοιάζει να έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό για να κρατήσουν όρθια τη συγκεκριμένη Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας μεριμνώντας ταυτόχρονα και για την προοπτική που της αρμόζει. 

Και πάνω που λες, οκέι, όλα καλώς καμωμένα, εμφανίζεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και γυρίσει τούμπα όλο το παιχνίδι. Και σκέφτομαι: τι σχέση μπορεί να έχει μία κυβέρνηση με την Αναπτυξιακή Εταιρεία μιας οποιασδήποτε Περιφέρειας; Προς τι η «εμπλοκή» της στον συγκεκριμένο διάλογο; Υπάρχουν πράγματα που αγνοούμε; Και αν ναι, μήπως ο Κωστής και ο Αρχέλαος θα μπορούσαν να μας διαφωτίσουν για τον ρόλο των κυβερνήσεων σε αυτές τις εταιρείες; Έτσι, για να πάρουμε ακόμη μία γεύση από τα… γνωστά αποτελέσματα.

Και κάτι ακόμη: αυτοί οι υπεύθυνοι των «ανεξόφλητων λογαριασμών», στερούνται ονομάτων και κομματικών καταβολών; 

Στο μεταξύ, για το «ζουμί» της επερώτησης Λυμπεράκη ούτε λέξη από τον Κωστή και τον Αρχέλαο. Για τα διαλυμένα Λουτρά των Ελευθερών λέω…

Να μην το ξεχάσω. Στο Γυμνάσιο Νικήσιανης διοργανώθηκε σεμινάριο… διαχείρισης άγχους, ενόψει των εξετάσεων! 

Και μιας και πιάσαμε τα της Εκπαίδευσης, σας έχω και ενσταντανέ από εκδήλωση (στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, παρακαλώ!) που διοργάνωσαν σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα Τα μνημεία μου σε ένα αυτοσχέδιο ένδυμα. Να μην αβασκαθούν οι καθηγητές και οι καθηγήτριες για την έμπνευση και την αισθητική τους…

Στέλνει ο Μητσοτάκης επιστολή στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ζητώντας της να παρέμβει στα φαινόμενα αισχροκέρδειας; Στο καπάκι, επιστολή ο Νίκος Ανδρουλάκης στον Μητσοτάκη ζητώντας του να μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Αλληλογραφούμε γενικώς…

Επανέρχομαι στον Κυριάκο Μητσοτάκη: Το νέο Νοσοκομείο της Κομοτηνής θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους. Όπερ μεθερμηνευόμενο: το παλιό Νοσοκομείο Κομοτηνής εξυπηρετούσε μόνο χριστιανούς και το νέο Νοσοκομείο δεν θα εξυπηρετεί άθεους. Έτσι δεν πάει;

Ο Παύλος Μαρινάκης για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Όταν ψηφιζόταν εναντιωθήκαμε αλλά είπαμε ότι θα την εφαρμόσουμε. Όπα, μεγάλε, εγώ για κάτι ακυρώσεις είχα ακούσει. Άλλαξε κάτι;

Βίκυ Φλέσσα: Ένα παιδί για να μεγαλώσει ισορροπημένα χρειάζεται δύο διακριτά πρότυπα. Χρειάζεται ένα αντρικό πρότυπο και ένα γυναικείο πρότυπο. Ο πατέρας είναι ο νόμος, το πρέπει. Η μητέρα είναι η αγάπη και η αγκαλιά. Τεχεράνη 2.0.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι δεν θα άφηνε τον Έντι Ράμα να κάνει κομματική εκδήλωση στο Γαλάτσι. Εντελώς συμπτωματικά το ίδιο ακριβώς δήλωνε λίγες ώρες πριν και Κυριάκος Βελόπουλος. Όχι, δεν συμψηφίζω, ενημερώνω. 

Εκτός των άλλων, ο Στέφανος Κασσελάκης παραβρέθηκε και σε συναυλία του Αργυρού! Και επειδή ο Στέφανος δεν είναι κανένας πλεμπαίος, παρακολούθησε το μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός από… σουίτα και με σηκωμένη γροθιά! Πονάτε, θολοκουλτουριάρηδες;

Είχαμε όμως και τη πρώτη εμφάνιση του Δημήτρη Κουτσούμπα στο Tik Tok! Ρίχνουμε τον καπιταλισμό από μέσα…  

Εμένα τώρα αυτός γιατί μου θυμίζει κάτι από το αντίστοιχο «είδος» που ευδοκιμεί και στην Ελλάδα;

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Πύρρος Δήμας μπορεί να αναφέρεται συνεχώς στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας χρησιμοποιώντας τον γεωγραφικό όρο Βόρεια Ήπειρος, αλλά μόλις ακουστεί ο όρος Μακεδονία από τους ακροδεξιούς της Βόρειας Μακεδονίας, όλοι στα κάγκελα.  

Τι συμβαίνει όταν ένας πολίτης «ανεβάζει» στο facebook ένα κείμενο που «μιλάει» για παρεμβάσεις με τρικάκια; Τρέχει αμέσως η Αστυνομία, τον συλλαμβάνει και τον οδηγεί στον Εισαγγελέα. Βγαίνει ο Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική εκπομπή και δηλώνει ωρυόμενος ότι θα γδάρει τους δικαστές; Διακόπτουμε για διαφημίσεις.   

Αυτή η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας που φέρεται ως ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος εφοριακών, είναι η ίδια που είχε βραβευτεί από τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Σπανάκη; 

Και ο σύζυγος της διεφθαρμένης εφοριακού ήταν διορισμένος από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή στη θέση του ελεγκτή του Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου; Γίνονται τέτοια πράγματα;  

Ρένος Χαραλαμπίδης: Δεν θεωρώ ότι το DNA μου πρέπει να αναπαραχθεί. Για εσάς που λέτε ότι δεν υπάρχουν δεξιοί με αυτογνωσία.

Το απόσπασμα που ακολουθεί, «κυκλοφορεί» στο διαδίκτυο με την υπογραφή του Χρήστου Γιανναρά. Το αντιγράφω με κάθε επιφύλαξη ως προς τη γνησιότητά του.   

Περίεργο, ο Μεγαλέξανδρος πέθανε 323 χρόνια προ Χριστού και τα πρώτα σλαβικά φύλα φτάνουν στα Βαλκάνια εννέα αιώνες μετά. Σε ποιους φοβερούς καταψύκτες φυλάχτηκε τόσο σπέρμα του Μεγαλέξανδρου, ώστε να μας προκύψει, τόσους αιώνες μετά, ένας λαός Μακεδόνων Σκοπιανών;

Αυτό βέβαια θα μπορούσε να είναι μία καλή ερώτηση και προς τους δικούς μας «μακεδονομάχους», αλλά επειδή αμφιβάλω πολύ για τη «γνησιότητα της υπογραφής» του, ας μην την καταγράψουμε στις σκέψεις και τους στοχασμούς του Χρήστου Γιανναρά. 

Γιατί, κακά τα ψέματα, για εμάς που «μεγαλώσαμε» με τον σπουδαίο του λόγο, μας είναι κομματάκι δύσκολο να «συμφιλιωθούμε» με τέτοιου είδους «πατριωτισμούς» και εκπτώσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θλίψη μόνο! 

Επειδή κατά καιρούς συζητιέται πολύ το θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, δείτε έναν από τους λόγους (να πω τον σημαντικότερο;) που την παράγει…

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο Κασσελάκης είναι παντρεμένος με τον Τάιλερ και πάει στην Παλαιστίνη να υποστηρίξει μια χώρα που τους ομοφυλόφιλους τους πετάνε απ’ το παράθυρο. Ενώ στη Σαουδική Αραβία (που σύμφωνα πάντα με τον Άδωνη, μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα), τους έχουν στα όπα-όπα. 

Αναγκαία σημείωση: η Hamas και η Παλαιστίνη δεν πέταξαν ποτέ κανέναν ομοφυλόφιλο από κτίρια. Αυτό το έκανε ο ISIS που κατά έναν περίεργο τρόπο δεν άγγιξε ποτέ το Ισραήλ.

Πόσο κόστισε μια εκδήλωση με θέμα Οικονομία-Παιδεία και Αγροτική Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης υπό την αιγίδα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη; 10.292 ευρώ!!!

Πάμε να το κάνουμε και σε… τάλιρα; Έχουμε και λέμε: ενοικίαση κινηματογράφου 992 ευρώ, ηχητική και μικροφωνική κάλυψη 3.100 ευρώ, παροχή «ελαφρού δείπνου» για 1.000 άτομα 3.100 ευρώ, πλαισίωση σκηνής (!!!) 3.100 ευρώ!

Θα μου πείτε, όταν για τον στολισμό του γραφείου του Αυγενάκη με λουλούδια, είχαν δαπανηθεί 6.000 ευρώ, πολύ φτηνά μας βγήκε το πολιτικό event της Κρήτης. (Τα στοιχεία από τη Δι@ύγεια).

Νίκος Ανδρουλάκης: Για εμάς τους εραστές της πολιτικής, η επαφή με τον κόσμο έχει μοναδική αξία. Δεν περιγράφω άλλο!

Τα ξαναλέμε τον Σεπτέμβριο…