Ο δήμος Καβάλας πέρασε το πρώτο τεστ αξιολόγησης για το πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης

Α. Ιωσηφίδου: Η πεζοδρόμηση της πλατείας Καπνεργάτη, οι Καπναποθήκες και η Παλιά Πόλη, θα έκαναν τη διαφορά στο κέντρο της πόλης

Την ευκαιρία να αξιοποιήσουν 17 εκατομμύρια ευρώ από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις στα κέντρα τους θα έχουν η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για το πρόγραμμα  Αστικής Ανάπτυξης που διεκδίκησαν οι πρωτεύουσες και άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, αλλά τόσο οι δικές μας μελέτες, όσο και αυτές της Αλεξανδρούπολης, ήταν πιο ώριμες, γι’ αυτό και τελικά επικράτησαν.

Η πρόεδρος της Δημωφέλεια Αναστασία Ιωσηφίδου, επισημαίνει ότι είναι πραγματικά καλή η εβδομάδα για τον δήμο Καβάλας και τη Δημωφέλεια, καθώς ο δήμος Καβάλας στην ουσία έχει περάσει ένα τεστ αξιολόγησης, ώστε να είναι έτοιμος να προχωρήσει στην επόμενη διαδικασία αξιοποίησης του δήμου με έργα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. «Βέβαια, ακόμη δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις. Όμως, πιστεύουμε ότι θα γίνει πολύ σύντομα, από  μέρα σε μέρα», δηλώνει η ίδια.

Όπως γνωστοποιεί η κ. Ιωσηφίδου, η πρόταση του δήμου Καβάλας και της Δημωφέλεια είναι πάρα πολύ πλούσια και φιλόδοξη. «Πρόκειται για έργα που θα αλλάξουν την όψη της Καβάλας. Το μεγαλύτερο απ΄ όλα τα έργα που θέλουμε να υλοποιήσουμε ως δήμος Καβάλας, είναι η ανάπλαση και επέκταση δικτύου πεζοδρόμων στην περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη. Ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 2,7 εκατομμυρίων ευρώ. Εφόσον καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε, θα αλλάξει πραγματικά η πόλη της Καβάλας. Στα σχέδια είναι να γίνει πεζοδρόμηση. Είναι έργο 100% χρηματοδοτούμενο. Όταν λοιπόν λέμε έργο 2,7 εκ ευρώ, είναι χρήματα τα οποία θα αξιοποιηθούν για την πόλη της Καβάλας προκειμένου να αναβαθμιστεί η περιοχή», επισημαίνει.

Το επόμενο έργο, που μάλιστα είναι της Δημωφέλεια, αφορά την αναβάθμιση και ανάδειξη των πολιτιστικών χώρων της περιοχής και συγκεκριμένα το Φρούριο, την λειτουργική αξιοποίηση της φυλακής και του κυκλικού πύργου του Φρουρίου με ένα επιπλέον δυναμικό και συμπληρωματικό έργο για την προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή και τοποθέτηση συστημάτων προβολής και σήμανσης. «Η παλιά πόλη, η Παναγία με το Φρούριο, είναι ίσως το πιο τουριστικό μέρος της περιοχής, που όμως έχει ελλείψεις. Δεν υπάρχει δηλαδή η σωστή σήμανση. Η πλατεία Κρέη στην ουσία είναι ένα έργο το οποίο μεταφέρεται από προηγούμενο έργο, στο οποίο υπάρχει και ανάδοχος», δηλώνει η ίδια.

Ένα άλλο έργο αφορά τον ΟΛΚ και την Περιφέρεια και έχει σχέση με την επέκταση του προσήνεμου μόλου του κεντρικού λιμένα Καβάλας, προϋπολογισμού 1,5 εκ ευρώ. Ένα ακόμη έργο αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του 12ου ΔΣ Καβάλας, όπως και την μελέτη αξιοποίησης του κτιριακού αποθέματος των καπναποθηκών στην Καβάλα  που τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί.

«Είναι πράγματι κρίμα για την περιοχή όλη αυτή η ιστορική κληρονομιά να παραμένει ανεκμετάλλευτη. Καταρχήν, θέλουμε να καταγράψουμε τις αναξιοποίητες καπναποθήκες, να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται, καθώς οι περισσότερες από αυτές δεν είναι στην ιδιοκτησία του δήμου. Πρέπει να βρούμε μία  συνέργεια όλων των ιδιωτών και του δήμου και ταυτόχρονα τη χρήση που μπορούν να έχουν αυτές οι καπναποθήκες. Ένα άλλο έργο που κάνουμε ως Δημωφέλεια σε συνεργασία με τον δήμο Καβάλας είναι να αναβαθμίσουμε το κέντρο επισκεπτών του δήμου Καβάλας. Για να γίνει όμως αυτό,  απαιτούνται άλλου είδους παρεμβάσεις. Ως πρότυπο έχουμε το τουριστικό περίπτερο του Ηρακλείου. Επειδή ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία και οφείλουμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι η Καβάλα είναι τουριστική πόλη, πρέπει να προβληθεί με έναν σωστό, επαγγελματικό τρόπο», δηλώνει η πρόεδρος της Δημωφέλεια.

Επισημαίνεται ότι για όλα τα παραπάνω έργα υπάρχουν ώριμες μελέτες, προκειμένου να γίνουν οι διαγωνισμοί  και να αρχίσουν να υλοποιούνται.