Κωστής Σιμιτσής: Η Διοίκηση Τσανάκα περηφανεύεται για τις… πανωλεθρίες της!

Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης αποδομεί το άρθρο Τουλκίδη σχετικά με την επάρκεια της Δημοτικής Αρχής στους χειρισμούς αναπτυξιακών ζητημάτων

Στον «χορό» των ανακοινώσεων που πρώτος «άνοιξε» ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής Μας Μάκης Παπαδόπουλος περί ετοιμότητας και συμμετοχής του δήμου Καβάλας στον στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του τόπου και τον οποίο συνέχισε ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Τεχνικών Υπηρεσιών Δημοσθένης Τουλκίδης «μπαίνει» τώρα και ο Κωστής Σιμιτσής (διαβάστε την ανακοίνωση Παπαδόπουλου εδώ και το άρθρο-απάντηση Τουλκίδη εδώ).




Σε ανακοίνωσή του που «απαντά» στα όσα υποστήριξε μέσα από το άρθρο του ο Αντιδήμαρχος, ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης αντιπαρέρχεται τα περί εκπόνησης όχι ενός αλλά τριών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων από την παρούσα Διοίκηση, θυμίζει ότι ο σχεδιασμός, η μελέτη και η έναρξη της υλοποίησης της Στρατηγικής ΒΑΑ έγινε επί των ημερών του όπως και το ”Kavala Urban Center”, ρίχνει «καρφιά» για την επάρκεια της Δημοτικής Αρχής σε θέματα τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, ενώ επισημαίνει και τη χαμένη ευκαιρία δύο συγκεκριμένων έργων σε Αμυγδαλεώνα-Πολύστυλο και Λεύκη.

Τέλος, ο τ. δήμαρχος θέτει σειρά ερωτημάτων προς τη Διοίκηση του δήμου σχετικά με την πορεία συγκεκριμένων αναπτυξιακών έργων και δράσεων. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Σιμιτσή-Ανοιχτής Πόλης.

Τα Βατερλό της Καβάλας (Μια διοίκηση περήφανη για τις πανωλεθρίες της)

«Με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας καυχιέται ότι σε τρία χρόνια η σημερινή διοίκηση κατάφερε να εκπονήσει τα εξής ολοκληρωμένα στρατηγικά σχέδια (ένα κάθε χρόνο):

  1. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2015-2019,
  2. Τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) 2014-2020 και
  3. Την Α’ φάση Τουριστικού Στρατηγικού Σχεδίου 2023 και,
  4. Είναι έτοιμος για το νέο Leader.

Ο Δήμος Καβάλας πρώτη φορά είδε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα το 2007-2010 και το 2011-2014 από τη δική μας διοίκηση. Πολύ λογικά η σημερινή διοίκηση δεν προέβη σε σοβαρές αποκλίσεις από τον δικό μας στρατηγικό σχεδιασμό κι έτσι ψηφίσαμε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2015-2019. Σε ποιο βαθμό όμως η διοίκηση υλοποιεί το δικό της Πρόγραμμα;

Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) αποτελεί συνέχεια των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ), που είχαν ξεκινήσει να σχεδιάζονται το 2009 και να ολοκληρώνονται από το 2011 στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Και τα τρία βασικά έργα των ΒΑΑ σχεδιάστηκαν, μελετήθηκαν και άρχισαν να υλοποιούνται από τη δική μας διοίκηση πριν από το 2014. Να μη τα ξαναλέμε. Όμως η εγκληματική ολιγωρία της σημερινής διοίκησης είχε ως αποτέλεσμα να απενταχθούν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ τα δύο από τα τρία αυτά έργα και να χάσει ο Δήμος μας πάνω από 3 εκατομμύρια. Αλλά αυτό συμβαίνει όταν η διοίκηση προτιμά να ασχολείται κυρίως με γιορτές και πανηγύρια και όχι με τις μελλοντικές προοπτικές της πόλης.

Για τον τουρισμό καλύτερα να μη μιλά η σημερινή διοίκηση, που εξαντλεί το ενδιαφέρον της σε ευχάριστα ταξίδια στην Ινδία, στην Πετρούπολη, στο Βερολίνο και φαντασιώνεται πως η συνεχής αύξηση του τουριστικού ρεύματος οφείλεται στα πανηγύρια και όχι στη συστηματική δουλειά των προηγούμενων ετών.

Το δε “Kavala Urban Center”, για το οποίο καυχιέται ο αντιδήμαρχος ΤΥ, αποτελεί προϊόν του ευρωπαϊκού προγράμματος STATUS, στο οποίο αρνήθηκε να δώσει συνέχεια η σημερινή διοίκηση (κλωτσώντας έτσι τα λεφτά και τις δυνατότητες που έδινε το πρόγραμμα).

Τέλος, η σημερινή διοίκηση κατάφερε να χάσει ο Δήμος την άρδευση Αμυγδαλεώνα – Πολυστύλου και την ανακαίνιση του παραδοσιακού γεφυριού της Λευκής (σχεδόν 500.000€).

Και επειδή μέχρι τώρα ακούμε μόνο λόγια και δεν βλέπουμε πράξεις, ρωτάμε τα εξής:

  • Πότε θα ξεκινήσουν τα περιβόητα και πολυδιαφημισμένα έργα των ΒΑΑ;
  • Αν δεν υλοποιηθούν έγκαιρα, υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε τα 8,5 εκατομμύρια;
  • Υπάρχει πρόβλημα με τα έργα στον προβλήτα (συμμετοχή του ΟΛΚ) και με το οικόπεδο Κρέη;
  • Τι γίνεται με τις άλλες δράσεις των ΒΑΑ; Γιατί αργούν;
  • Αυτό που είναι τα ΒΑΑ για την πόλη, είναι η Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) στην επαρχία. Υπάρχει κάποια μελέτη; Ή να ετοιμαζόμαστε για ένα ακόμη Βατερλό του Δήμου Καβάλας;
  • Υπάρχει απολογισμός των διαβουλεύσεων που υποτίθεται πως έγιναν στο “Kavala Urban Center”;
  • Τι γίνεται με το Παρατηρητήριο Παράκτιας Ζώνης που προβλεπόταν να γίνει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MARE NOSTRUM και η σημερινή διοίκηση το πέταξε στα σκουπίδια;
  • Υπάρχουν μελέτες για τα έργα του νέου Leader; Πότε θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο;
  • Υπάρχουν μελέτες γενικώς;