Λαϊκή Συσπείρωση: Τα βάρη και πάλι στο λαό στον Δήμο Καβάλας

Η θέση της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ για τον Προϋπολογισμό του 2020

Τη θέση της για τον Προϋπολογισμό του 2020 του Δήμου Καβάλας που θα συζητηθεί στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της χρονιάς, παρουσίασε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι αυτός υπακούει πιστά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και του αντιλαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρεται στην πετσοκομμένη Κρατική Χρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

«Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεν ορθώνει αντίσταση απέναντι στην ανυπαρξία των κρατικών ενισχύσεων»

«Ο Προϋπολογισμός του 2020 υπακούει πιστά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και του αντιλαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παρακολουθεί πιστά τις αντιδραστικές ανατροπές στην Τοπική Διοίκηση, που στόχο έχουν την αποδέσμευση κεντρικών πόρων από τις ανάγκες των δήμων και τη διοχέτευσή τους στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η πετσοκομμένη Κρατική Χρηματοδότηση, οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, αποτυπώνονται και στο φετινό Προϋπολογισμό -Κρατικό και Δήμου- και μετατρέπουν σταθερά τους δήμους σε έναν ελεγκτικό, φορομπηχτικό μηχανισμό, με σειρά που έρχεται σιγά – σιγά, ξεκινώντας από τις πιο ζωντανές υπηρεσίες τους, να περνάνε στα χέρια ιδιωτών.

Αυτή την κατεύθυνση σηματοδοτεί και η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, που συμπληρώνοντας το ΣΥΡΙΖΑ, διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου. Αυτή την πραγματικότητα φέρνει πιο κοντά και ο προϋπολογισμός της Δημοτικής Αρχής μιας και οι υπηρεσίες του Δήμου συνεχίζουν χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και οι εργολαβίες καλά να κρατούν.

  • Πιο συγκεκριμένα στον Προϋπολογισμό τα 25,6 εκατ. € (αύξηση 16% σε σχέση με το 2019) προέρχονται από τέλη, φόρους, ανταποδοτικά. Αν αφαιρεθεί η μισθοδοσία (9,7 εκ. €) και οι έκτακτες επιχορηγήσεις (2,8 εκ. €), είναι ηλίου φαεινότερο ποιος πληρώνει τη λειτουργία του Δήμου. Ο προϋπολογισμός είναι συνέχεια του Τ.Π., που δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα του λαού. Είναι συνέχεια των υπέρογκων αυξήσεων στα ανταποδοτικά, όπου η νέα διοίκηση, σε αγαστή συνεργασία με την προηγούμενη, έδωσαν τα «ρέστα» τους για το νέο χαράτσωμα.
  • Ένα κομμάτι του Προϋπολογισμού από το οποίο βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα είναι αυτό της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού: Επί συνόλου 59,3 εκατ. € ή αλλιώς το 15% του προϋπολογισμού, τα 3,4 εκατ. €, ήτοι το 38%, αφορά στις αμοιβές προσωπικού αυτής της υπηρεσίας. Η πιο κρίσιμη υπηρεσία δηλαδή, την οποία πληρώνει κατά αποκλειστικότητα το νοικοκυριό της πόλης, που απασχολεί τον κύριο όγκο του εργατοτεχνικού προσωπικού, που δουλεύει κάτω από δύσκολες συνθήκες συνεχίζει ΥΠΟστελεχωμένη και με απαξιωμένο στόλο και εξοπλισμό. Η αναποτελεσματικότητα της πάει μαζί με το σκόπιμο διασυρμό της, όψεις του ίδιου έργου. Στρώνεται το έδαφος για την παράδοση της στους ιδιώτες, με προίκα τα ανταποδοτικά τέλη. Καθόλου δεν μας εφησυχάζουν οι διαβεβαιώσεις που ακούγονται κατά καιρούς ότι “δεν υπάρχουν σκέψεις για ιδιωτικοποίηση”. Ήδη παρατάξεις “αντιπολιτευόμενες” δηλώνουν ευθαρσώς πως “δεν διακατέχονται από ιδεοληψίες” απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις.

Επί πλέον στα έσοδα συνεχίζεται η αφαίμαξη των δημοτών με τα ΠΟΕ (έσοδα παρελθόντων ετών) όπου προϋπολογίζονται αυξημένα κατά 33% σε σχέση με το 2019 (5,4 εκ. €/2019. 7,2 εκ. €/2020).

Την εικόνα των μεγάλων ελλείψεων σε χρηματοδότηση και προσωπικό τη βλέπουμε να επαναλαμβάνεται στους Παιδικούς Σταθμούς, στα ΚΑΠΗ, στα προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού (προϋπ.2019: 1,2 εκ. €-εκτελεσθείς κατά 14%, προϋπ.2020: 0,65 εκ. €, μείωση σε σχέση με 2019 -54%). Ανυπαρξία στήριξης της πολιτιστικής δράσης στη Σχολική Κοινότητα, των Πολιτιστικών Συλλόγων.

Με αυτό το χαρακτήρα του προϋπολογισμού, τα ψίχουλα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που φτάνουν από το αρμόδιο Υπουργείο και τις επιχειρηματικές προτεραιότητες που θέτει το ΕΣΠΑ, δεν μπορούν να απαντήσουν σε αναγκαία έργα και υποδομές που χρειάζεται η πόλη.

Η κριτική μας ως «Λαϊκή Συσπείρωση» στη Δημοτική Αρχή, εδράζεται στο μέτωπο των διεκδικήσεων που δεν ορθώνει αντίσταση απέναντι στην ανυπαρξία των κρατικών ενισχύσεων, που δεν το αναδεικνύει ως πρόβλημα στο λαό της πόλης. Δεν μας διαφεύγει της προσοχής η πολιτική μήτρα της σημερινής Δημοτικής Αρχής, καθώς και των άλλων παρατάξεων, που είναι η στήριξη των αντιδραστικών ανατροπών στην Τοπική Διοίκηση, η λεγόμενη αποκέντρωση λειτουργιών του κράτους, η λογική της ανταποδοτικότητας, οι ιδιωτικοποιήσεις. Μένει και η σημερινή διοίκηση στις δημόσιες σχέσεις, αναζητώντας λύσεις ευκαιρίας σε πολιτικούς παράγοντες και διαδρόμους.

Επί πλέον και πολύ περισσότερο χωρίς να έχουμε αυταπάτες για το ποια συμφέροντα έρχεται να υπηρετήσει η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, απευθυνόμαστε με τις θέσεις και προτάσεις μας στο λαό, τους εργαζόμενους, τους μικροέμπορους και τη νεολαία της πόλης. Αυτοί είναι η ζωντανή κοινωνική δύναμη που μπορεί να τραβήξει μπροστά τις ανάγκες στην πόλη και στη χώρα. Χωρίς αναθέσεις και παίρνοντας τη ζωή και τα πολιτικά πράγματα στα χεριά της, μπορεί να φέρει τον Κόσμο πιο κοντά στο Μπόι των Ανθρώπων της δουλειάς, του μεροκάματου».