Λαϊκή Συσπείρωση: Ήρθε η ώρα για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών

Ο επικεφαλής της παράταξης καταθέτει τις απόψεις για ορισμένα θέματα που θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, ανάμεσα τους και το ζήτημα της υποχρεωτικής εκταφής στο δημοτικό κοιμητήριο

Τις απόψεις του για ορισμένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας στη συνεδρίαση της Δευτέρας 14/3, καταθέτει ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Ποτόλιας. Αναφέρεται στην πρόσληψη υδρονομέων άρδευσης τονίζοντας ότι χρειάζεται αγώνας για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της άρδευσης, μιλάει για την Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα, ενώ μιλώντας για την υπόθεση των υποχρεωτικών – αυτεπάγγελτών εκταφών από τα νεκροταφεία, τόνισε ότι ήρθε η ώρα για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του κ. Ποτόλια έχουν ως εξής:

«6ο θέμα:  “Πρόσληψη υδρονομέων άρδευσης”
Το αρδευτικό δίκτυο του δήμου, αποτελεί ιδιωτικοποιημένη έτσι κι αλλιώς διαχείριση των νερών άρδευσης, η οποία λειτουργία εκτός από την επιχειρηματική αντιμετώπιση του αγαθού νερό, αποτελεί και παράγοντα εξαγοράς και εκμετάλλευσης, από την εκάστοτε διοίκηση, εργαζόμενων που έχουν ανάγκη για εργασία, επί πλέον δε αποτελεί και πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης, μεταξύ διοίκησης και παρατάξεων που δεν διαφωνούν στην ουσία του θέματος: εμπορευματοποίηση του νερού. Απαιτείται κατά την άποψή μας αγώνας, τον οποίο κάνει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, για να αποτραπούν οι σχεδιασμοί για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της άρδευσης. Πατώντας σε υπαρκτά προβλήματα στη λειτουργία των ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) και ΓΟΕΒ (Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων), με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, προωθείται η διαχείριση του νερού με συνένωση των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, την είσοδο ιδιωτών επενδυτών ως manager και τη διαμόρφωση “σχεδίων ανάπτυξης” (business plan). Για να ικανοποιούνται οι ανάγκες των αγροτών, η αγροτική παραγωγή και η διαχείριση του νερού πρέπει να είναι ενταγμένη σε γενικότερο κρατικό σχεδιασμό, που θα παίρνει υπόψη τα επίγεια και υπόγεια αποθέματα, την κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος, τις σύγχρονες ανάγκες στην ύδρευση, την εξοικονόμηση και εξασφάλιση υδάτινων πόρων, την ποιότητά τους, τις ανάγκες άρδευσης με βάση τον σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών με εγχώρια, ποιοτικά και φθηνά αγροτικά προϊόντα. Το σύστημα άρδευσης του δήμου διευκολύνει παραπέρα την ιδιωτικοποίηση των νερών άρδευσης.
***
13ο θέμα:  “Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα…..”
Οι Ενεργειακές Κοινότητες, όπως και αυτή του δήμου, προωθούν την απελευθέρωση της ενέργειας, με αποτέλεσμα αυξήσεις του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, χαράτσια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο ρόλος τους είναι συμπληρωματικός στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, δεν έρχεται σε αντίθεση. Οι μεγάλοι παραγωγοί ρεύματος θα καθορίζουν τη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, όλοι θα λειτουργούν με βάση το κέρδος … πολύ γρήγορα οι ενεργειακές κοινότητες θα βγάλουν από πάνω τους τον κοινωνικό μανδύα, θα λειτουργούν με βάση το κέρδος για να μπορούν να αντέξουν στον ανταγωνισμό. Επί πλέον χιλιάδες στρέμματα γης, απαραίτητης στους αγροκτηνοτρόφους, θα χαθούν, με αποτέλεσμα αυτή η επιλογή του δήμου για φωτοβολταϊκά, μαζί με την συνολικότερη πολιτική που εξαφανίζει τους μικρούς κτηνοτρόφους, να τους αποτελειώσει….
***
19ο θέμα: “Υποχρεωτικές-Αυτεπάγγελτες εκταφές…”
Ούτε πεθαμένος ο λαός μας δεν μπορεί να βρει την ησυχία του, ακόμη και στον τάφο του τον κυνηγούν.., βέβαια ο νεκρός δεν αντιλαμβάνεται το κυνηγητό, το αισθάνεται όμως ο συγγενής του…
Με δεδομένο ότι και το ζήτημα της ταφής βρίσκεται στο “χρηματιστήριο αξιών” αυτού του συστήματος που έχει μετατρέψει τους δήμους σε νεκροθάφτες του λαϊκού εισοδήματος: Θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα, αφού είναι χρόνιο αίτημα μερίδας του ελληνικού λαού, για τη δημιουργία  Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών.  Η υλοποίηση τέτοιου έργου θα έχει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα για την πόλη μας. Ένα τέτοιο έργο περιορίζει την ανάγκη εξεύρεσης και δέσμευσης σημαντικών εκτάσεων (κατάλληλων ή και παραγωγικών) για την ίδρυση νέων νεκροταφείων, ενώ συγχρόνως επιφέρει μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση σε σχέση με τη συμβατική ταφή. Είναι κοινωνικά συμφέρουσα, λόγω του κορεσμού που παρατηρείται εδώ και χρόνια στα νεκροταφεία της πόλης μας. Άλλωστε, η αποτέφρωση των νεκρών παγκοσμίως τυγχάνει μεγάλης προτίμησης, καθώς:
— Απαλλάσσει τις οικογένειες των νεκρών από την υποχρεωτική εκταφή της σορού των συγγενών τους και την τραγική και μακάβρια υποχρέωση τους στη θέα, σε πολλές περιπτώσεις, μη αποσυντεθειμένης σορού.
— Απαλλάσσει την οικογένεια από τα έξοδα της κατασκευής και συντήρησης ενός τάφου.
— Είναι πολύ οικονομικότερη της ταφής.
— Προστατεύεται το περιβάλλον (γη και υδροφόρος ορίζοντας).
–Δίνεται η δυνατότητα αποτέφρωσης των οστών μετά την εκταφή για την αποφυγή της τοποθέτησης των οστών στα χωνευτήρια μαζικής απόθεσης».