Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα ανταποδοτικά και το Τεχνικό Πρόγραμμα στον Δήμο Καβάλας

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης εν όψει της επικείμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, στο οποίο θα συζητηθούν τα δύο αυτά σημαντικά θέματα

Τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα ανταποδοτικά τέλη και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καβάλας, παρουσιάζει ο δημοτικός σύμβουλος της Χρήστος Ποτόλιας, εν όψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει την Τρίτη 29/11. Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Πλήθος θεμάτων από τον αντιλαϊκό μπαχτσέ περιλαμβάνει η πρόσκληση της συνεδρίασης της Τρίτης. Από ανταποδοτικά τέλη φόρους και χαράτσια κάθε είδους, τελών χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων, μέχρι το τεχνικό πρόγραμμα, όλα μαζί σε μία συνεδρίαση όπου θα κυριαρχήσει η άσφαιρη αντιπαράθεση μεταξύ διοίκησης και “αντιπολίτευσης”, που ενώ συμφωνούν με τη στρατηγική αντιλαϊκή κατεύθυνση του δήμου Α.Ε. ερίζουν για τα δευτερεύοντα.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ: διεκδικούμε τη συνολική κατάργηση τους, με χρηματοδότηση των Υπηρεσιών αυτών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των δημοτών, χωρίς δηλαδή να γίνεται δεύτερη και τρίτη φορολόγησή τους. Η μόνη συζήτηση που κάνουμε, μέχρι ο λαός με τον αγώνα του να επιβάλλει την κατάργησή τους, είναι η δραστική μείωση των ανταποδοτικών.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Συνεχίζουν να φορτώνουν την Τοπική Διοίκηση με αρμοδιότητες, χωρίς τους αναγκαίους πόρους. Στην ευθύνη των Δήμων βρίσκονται κρίσιμοι τομείς, όπως τα έργα θωράκισης της ζωής και της περιουσίας του λαού, η αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική προστασία, η συντήρηση των σχολικών μονάδων, η καθαριότητα των σχολείων, η Βοήθεια στο Σπίτι, η λειτουργία των αθλητικών και των πολιτιστικών υποδομών και δραστηριοτήτων, καθώς και μία ακόμα σειρά τομείς, όπως είναι η ναυαγοσωστική κάλυψη, η φροντίδα των αδέσποτων ζώων κτλ.

Στόχος κάθε φορά των Κυβερνήσεων είναι να απορροφούν οι δήμοι τους κραδασμούς που προκαλεί στην κοινωνία η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται.

Τη στιγμή που μέσω της φορολογίας, το κράτος συγκεντρώνει τα δημόσια έσοδα (φόρος φυσικών προσώπων, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ειδικοί φόροι σε βενζίνη, πετρέλαιο, τσιγάρα, ποτά κτλ), αρνείται να δώσει στους Δήμους ακόμα και τη θεσμοθετημένη με το Ν. 352/2010 (Καλλικράτης), χρηματοδότηση μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), για να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους.

Οι δήμοι όπως και ο δικός μας κινδυνεύουν οικονομικά από την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, που με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, θα αυξήσει κατά 40% το κόστος των λειτουργιών τους. Ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση, αρνήθηκαν να δώσουν έκτακτη επιχορήγηση γι’ αυτή την εξέλιξη.

Το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2023 απέχει «παρασάγγας» από την κάλυψη των πραγματικών, σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Στη συντριπτική του πλειοψηφία (91%) αφορά συνεχιζόμενα έργα και μελέτες. Για το συγκεκριμένο Τ.Π. των τα 20,3 εκ €, σε ένα δήμο με τόσες ανάγκες, αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι το:  “Τι είναι ο κάβουρας, τι το ζουμί του’’.

Τα όποια έργα, νέα ή συνεχιζόμενα κυρίως, προορίζονται για τους ποικιλώνυμους εργολάβους που έχουν περικυκλώσει το δήμο και έχουν αναλάβει ουσιαστικά το Τεχνικό Πρόγραμμα, καθώς οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου απαξιώνονται, αποψιλώνονται σταδιακά από προσωπικό, στερούνται τεχνικά μέσα και υλικά. Τα έργα αυτεπιστασίας είναι ανύπαρκτα….

Ηχούν σαν ειρωνεία τα 42.900 € για “πυρκαγιές – πυρασφάλεια κλπ”, τα 100.000 € για “αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων της πόλης..”, τα 50.000 € για τα Τενάγη, τα 335.000 € για τις τεράστιες ανάγκες για απαλλοτριώσεις κ.ο.κ.. Φυσικά την τιμητική τους έχουν πάλι οι αναπλάσεις, έργα και παρεμβάσεις κυρίως για τις “ανάγκες” του τουρισμού (πλατεία Καπνεργάτη, χερσαία ζώνη λιμένα, κέντρο εμπορίου -3,3 εκ €-).   Επίσης και φέτος ούτε ένα ευρώ για αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία.

Τεχνικό Πρόγραμμα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης υπέρ του λαού μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο προτεραιοτήτων και ιεραρχήσεων, όπου αποκλειστικό κριτήριο θα είναι η κάλυψη των διευρυνόμενων λαϊκών και κοινωνικών αναγκών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε τέτοιο δρόμο θα παλεύει μαζί με το λαό.

Καταψηφίζουμε το ΤΠ για το 2023 και ας έχουν προβλέψει οι κυβερνήσεις, με το θεσμικό τους πλαίσιο για την Τοπική Διοίκηση, να μας στερούν το δικαίωμα αυτή η ψήφος να καταμετράται. Μας αρκεί που καταγράφεται στη λαϊκή συνείδηση»!