Ο δήμος Θάσου φωτίζει τον… δρόμο της εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων

Μέχρι και 4,5 εκ. ευρώ μέσα σε 12 χρόνια θα εξοικονομήσει ο δήμος Θάσου μέσα από την τοποθέτηση λαμπτήρων τύπου led, δίνοντας τα... φώτα του σε όλη την Ελλάδα-Ποιες άλλες υπηρεσίες παρέχει το πρόγραμμα και πότε ξεκινάει το έργο

Για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών τύπου led στους δρόμους της Θάσου μίλησε ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ στoν ALPHA Radio 88,6. Ο δήμαρχος είπε πως είναι μια πολύ καλή εξέλιξη για την οποία προηγήθηκε δουλειά πολλών ετών.

«Αυτή η σύμβαση είναι εθνικής σημασίας που θα εξοικονομήσει ενέργεια 70%, ενώ θα έχει και περιβαλλοντικά οφέλη. Όλοι οι δήμοι της χώρας για ηλεκτροφωτισμό δαπανούν 220 εκ. ευρώ ετησίως. Αν ακολουθήσουν το παράδειγμα της Θάσου, θα έχουμε εξοικονόμηση 120 εκ. ευρώ τον χρόνο. Εμείς εδώ προσδοκούμε να έχουμε 70% εξοικονόμηση ενέργειας και μέσα σε 12 χρόνια υπολογίζουμε πως θα έχουμε κερδίσει 4,5 εκ. ευρώ, ενώ θα έχουμε και καλύτερη ποιότητα φωτισμού.

»Για 10 χρόνια θα έχουμε την εγγύηση του αναδόχου και πέρα από τα οφέλη που είναι ανταποδοτικά, προτιθέμεθα μετά την αποπληρωμή ή μέρος αυτής που θα γίνει σε 4 χρόνια, ανάλογα με την εξοικονόμηση ενέργειας, να το μετακυλήσουμε στα δημοτικά τέλη προς όφελος των δημοτών. 

» Ως δήμος σήμερα συμμετέχουμε στη μεγάλη οικογένεια των πράσινων δήμων που χρειάζονται όχι μόνο για την εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και για πιο ασφαλή πράσινο πλανήτη. Ο δήμος Θάσου θα γίνει ένας πράσινος δήμος και μέσα από πολλές πράσινες δράσεις, κάτι που είναι πρωτοποριακό για τη χώρα μας. Τον Ιανουάριο του 2017 εκπροσώπησα την ΚΕΔΕ στο ταξίδι στο Ανόβερο, μαζί με τους παράγοντες του υπουργείου Ενέργειας και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (διαβάστε σχετικά εδώ). Το πρόγραμμα αφορά δάνειο με το 50% να το καλύπτει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων το οποίο αποπληρώνεται μέσα από την εξοικονόμηση ενέργειας.

»Το μόνο που βάζουμε είναι στο ταμείο του δήμου μας χρήματα. Το κόστος της ενέργειας αυτής είναι 1,3 εκ. ευρώ και όλο αυτό αποπληρώνεται από την εξοικονόμηση ενέργειας, πέρα από τα άλλα οφέλη. Εκείνο που καταφέραμε είναι να κάνουμε εμείς το πιλοτικό πρόγραμμα και να δημιουργήσουμε το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να κινηθούν οι άλλοι δήμοι, επειδή δεν είναι κάτι που το κάνουμε μόνο για τον εαυτό μας. Παρέχουμε οποιαδήποτε πληροφορία στους άλλους δήμους για να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας.

»Ταχθήκαμε από το υπουργείο Ενέργειας ως δήμος πιλότος για να ξεκαθαρίσει το ναρκοπέδιο με τη γραφειοκρατία, γι’ αυτό και αργήσαμε τόσα χρόνια για να φτάσουμε σ΄ αυτό το αίσιο τέλος. Ήμασταν ο πρώτος δήμος που δημιούργησε τον οδηγό του διαγωνισμού και ο πρώτος που υπέβαλλε πρόταση και υπογράφηκε μετά από απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου χωρίς κανένα αστερίσκο, είναι όλα ξεκάθαρα.

»Υπήρχε βέβαια ένα ερώτημα: Είναι αυτό προμήθεια ή έργο; Από τη στιγμή που υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εργασίας, ενώ το μεγάλο ποσοστό είναι καθαρά προμήθεια, κρίθηκε σωστά, όπως σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου πως είναι προμήθεια. Αυτό σημαίνει πως είναι συμφέρουσες οι τιμές, αφού δεν έχουμε εργολάβους, δεν έχουμε παρατάσεις, δεν έχουμε τίποτα. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με αγορά  λαμπτήρων, αλλά με τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων, τα οποία έχουν και άλλες εφαρμογές στο μέλλον, όπως έξυπνα συστήματα που σε δεύτερη φάση θα μπορεί ο κάτοικος ή επισκέπτης του νησιού να κατεβάζει διάφορες πληροφορίες στο κινητό του όπου και να βρίσκεται. Υπάρχει λοιπόν κι αυτή η πρόβλεψη. Οι εργασίες, λόγω τουριστικής περιόδου, ξεκινάνε μετά τις 20 Αυγούστου 2018, πριν τον συμβατικό χρόνο που έχει ο ανάδοχος και μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε φωτίσει όλο το νησί», αναφέρει ο κ. Χατζηεμμανουήλ.