Από 60 έως… χιλιάδες ευρώ το «χαράτσι» των ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες

Το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας ζητάει να επιστρέφεται το ποσό σε όσους πολίτες δικαιώνονται με... καταλύτη την προσδοκώμενη πολιτική βούληση

Ένα ζήτημα που προέκυψε το τελευταίο διάστημα και το οποίο απασχολεί ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, έχει να κάνει με τους δασικούς χάρτες. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, αν κάποιος αμφισβητήσει αυτούς τους δασικούς χάρτες και θελήσει να κάνει ένσταση, θα πρέπει να πληρώσει από 60 ευρώ μέχρι και κάποιες χιλιάδες. Ακόμη όμως και να δικαιωθεί, τα χρήματα αυτά δε θα τα πάρει πίσω.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας Ζαφείρης Μυστακίδης, έχουν ζητήσει να επιστραφεί το ποσό που θα δώσει κάποιος πολίτης για να κάνει ένσταση, εφόσον βεβαίως δικαιωθεί. «Ως σύμβουλος του κράτους έχουμε υποβάλλει το σχετικό αίτημα, που και δίκαιο είναι και νόμιμο.

»Φυσικά, κάποιες ενστάσεις θα δικαιωθούν, καθώς θα πλαισιωθούν με την κατάλληλη επιχειρηματολογία. Τουλάχιστον για τις ενστάσεις που θα δικαιωθούν, προτείνουμε τα ποσά αυτά να επιστραφούν. Από εκεί και πέρα, για να γίνει αυτό που ζητάμε χρειάζεται πολιτική βούληση. Πιστεύω πως θα πρέπει να υπάρξει μία συντονισμένη πίεση απ΄ όλες τις πλευρές προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ώστε να το θεσμοθετήσει.

»Το να το λέμε μεταξύ μας δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Σε περίπτωση δικαίωσης του πολίτη αν δεν επιστραφεί αυτό το ποσό, όλη αυτή η διαδικασία θα εμπεριέχει τον χαρακτήρα ενός “χαρατσιού”. Μόνο έτσι μπορεί να εκληφθεί. Άλλη δικαιολογία δεν υπάρχει», δηλώνει ο ίδιος.

Κατά τον κ. Μυστακίδη, το τοπίο γύρω από το θέμα των δασικών εκτάσεων ήταν και παραμένει θολό, την ώρα που σε κάποιες άλλες χώρες, πιο υποανάπτυκτες, έχουν τέτοια εργαλεία.

«Ο δασικός χάρτης όντως είναι ένα εργαλείο που βοηθάει και τον πολίτη και το κράτος να βάλει σε μία τάξη τον χαρακτήρα κάποιων εκτάσεων. Και αυτό είναι ένα αίτημα που το ζητάμε εδώ και χρόνια. Τμηματικά λοιπόν και στον δικό μας νομό αναρτώνται οι δασικοί χάρτες. Είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια πριν. Εν πάση περιπτώσει, καλώς γίνονται κατ΄ εμάς. Το ότι θα υπάρξουν ενστάσεις είναι λογικό και επόμενο.

»Κάποιες από αυτές θα δικαιωθούν, εφόσον φυσικά τεκμηριωθούν από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους. Θα πρέπει δηλαδή να γίνει μία φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών που τραβήχτηκαν πριν από αρκετά χρόνια, όπως ορίζει η νομοθεσία. Δε μιλάμε για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι δασικοί χάρτες δεν έρχονται να αποδώσουν ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αυτό  έχει να κάνει με το   Κτηματολόγιο. Αν η νομοθεσία είναι σωστή ή όχι, δε θα το κρίνω εγώ αυτή τη στιγμή», σημειώνει ο κ. Μυστακίδης.

Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος για την υποβολή των ενστάσεων έχει οριστεί σε 60 ημέρες. Από την πλευρά τους οι γεωτεχνικοί έχουν ζητήσει να δοθεί παράταση, μιας και ο αριθμός τους αναμένεται να είναι μεγάλος.