Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου που θα υποστεί τις ραγδαίες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Ο καθηγητής του ΔΠΘ Γιώργος Γκαϊταντζής εξηγεί γιατί η υφήλιος καίγεται αυτό το διάστημα και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να περιοριστεί η καμένη γη και οι δραματικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ, Γιώργος Γκαϊταντζής σχολιάζει το φαινόμενο των πυρκαγιών που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες της υφηλίου.

«Παρακολουθώ από ένα site  της ΝΑΣΑ την έκταση των πυρκαγιών σε όλο τον πλανήτη. Είναι αλήθεια πως εδώ, στην Μεσόγειο, έχουμε αρκετές φωτιές, όμως είναι μια μικρή εικόνα, αν δούμε όλο τον χάρτη.  Η μισή Αφρική καίγεται, το ίδιο και η Βορειοδυτική Αυστραλία, στην Σιβηρία, έχουμε φωτιές ίσες με την χώρα μας , στην Αλάσκα υπάρχουν φωτιές, στην Βορειοδυτική πλευρά των ΗΠΑ, στην Βραζιλία. Στην Μεσόγειο έχουμε δεκάδες προς εκατοντάδες και τις υπόλοιπες περιοχές που αναφέραμε έχουμε εκατοντάδες προς χιλιάδες.  Αυτό είναι ένα φυσικό περιοδικό φαινόμενο  όταν υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες , όπως θερμοκρασίες που οδηγούν σε χαμηλή υγρασία της ατμόσφαιρας και των εδαφών, όταν υπάρχει παρουσία δένδρων, θάμνων και άλλων καυσίμων, τότε το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, ως πλανήτης,  είναι  να αποτρέψουμε τις συνθήκες για να υπάρχουν αυτές οι πυρκαγιές. Και επειδή δεν  μπορούμε να κλείσουμε το οξυγόνο που συντηρεί μια φωτιά, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την καύσιμη ύλη.  Σε ένα δάσος αυτό μπορεί να γίνει, αφού υπάρχουν διαχειριστικοί κανόνες. Τα δάση φροντίζουν οι Δασικές Υπηρεσίες, κόβονται συγκεκριμένα δέντρα και καθαρίζονται για να υπάρχει πρόσβαση στην πυρόσβεση και στους επισκέπτες. Όταν γίνονται αυτές οι εργασίες  όμως τα προϊόντα που απομένουν δεν μαζεύονται  και αυτό είναι ευθύνη τω ν υπηρεσιών που διαχειρίζονται τις αστικές εκτάσεις, όπου υπάρχει μεγάλη καύσιμη ύλη.  Αυτές  οι εκτάσεις πρέπει να καθαρίζονται από τους ιδιοκτήτες ή τον Δήμο σε περιοδική βάση. Αυτό το ζητά ο νόμος», είπε αρχικά για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών ο κ. Γκαϊταντζής σε παρέμβασή του στον Alpha Radio 88,6.

Η κλιματική αλλαγή θα φέρει καμένη γη

«Η κλιματική αλλαγή είχε σαν αποτέλεσμα  από το 1984 μέχρι σήμερα να έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των πυρκαγιών σε δάση και τώρα ανέβηκαν οι θερμοκρασίες σε παγκόσμιο επίπεδο.  Αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως υπάρχουν προβλεπτικά μοντέλα  που σε περίπτωση αύξησης κατά 1 βαθμό της θερμοκρασίας,  θα έχουμε 600% αύξηση  της καμένης γης.  Έτσι η κατάσταση χειροτερεύει, με τις ξηρότερες συνθήκες που βοηθάνε τις πυρκαγιές. Αποτέλεσμα, να έχουμε νεκρή βλάστηση που  η ίδια προκαλεί πυρκαγιές από τα υλικά που καίγονται. Υπάρχει αύξηση της έκκλησης του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας . Έχουμε ένα φαύλο κύκλο που θα οδηγήσει την χώρα μας  σε έντονες επιδράσεις κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου, κάτι που θα μας κάνει, κάτι σαν την Βόρεια Αφρική σε 50 χρόνια, ενώ η Σιβηρία θα γίνει πολύ πιο εύφορη από παγωμένη που είναι τώρα, όπως και ο Καναδάς. Άλλα κράτη θα ευνοηθούν και άλλα θα έχουν συντριπτικά φαινόμενα, με έλλειψη νερού».

Καύσωνας 30 ημερών το 2050

«Σύμφωνα με προβλεπτικά μοντέλα θα έχουμε διαρκή καύσωνα 30 ημερών το 2050. Αν έχουμε τέτοιο καύσωνα, θα πρέπει να διαθέτουμε αυξημένες ενεργειακές ανάγκες,  μείωση του τουριστικού ρεύματος , μείωση της διαθεσιμότητας νερού και πολλά άλλα πράγματα που θα αντιμετωπίσουμε. Η  κλιματική αλλαγή υπάρχει και τώρα είναι μια καλή ευκαιρία για την χώρα μας να γίνει το παράδειγμα και στο ΑΕΠ και στις εκπομπές των αερίων. Πρέπει να δώσουμε το καλό παράδειγμα που θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Το καλό παράδειγμα είναι να έχουμε μια μετάβαση σε ένα καλύτερο ενεργειακό προφίλ, φιλικό προς το περιβάλλον, πρέπει να διατηρήσουμε σταθμούς βάσης  για ενέργεια που θα στηρίζονται στον λιγνίτη που είναι τοπικό μας ορυκτό, αλλά πρέπει να στηρίξουμε την εξοικονόμηση ενέργειας για την οποία δεν γίνονται καμπάνιες».

Οι χώρες του Μεσογειακού Νότου θα υποστούν τις μεγαλύτερες καταστροφές

«Η νότια Ιταλία, η Ισπανία , η νότια Γαλλία  και η χώρα μας  θα είναι αυτές που θα υποστούν τις χειρότερες καταστροφές από την ραγδαιότητα των φαινομένων.  Οι Σκανδιναβικές χώρες  έχουν στραφεί σε ένα φιλικότερο ενεργειακό μείγμα λόγω της εσωτερικής πίεσης των καταναλωτών και των κατοίκων αυτών των περιοχών με έντονη την περιβαλλοντική τους συνείδηση. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές και δεν έχουν τόσο έντονα αυτά τα φαινόμενα που ζούμε εμείς, κάτι που δεν μπορούμε να μιμηθούμε εμείς. Αν θέλουμε να διαχειριστούμε ευνοϊκά τη κατάσταση στο μέλλον θα  πρέπει να κάνουμε διαφορετική χρήση γης και των δασών», είπε ο κ Γκαϊταντζής.