20 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας. Δράσεις για τη Μέλισσα στο Μουσείο Μοχάμετ Άλι Πασά

Το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ αγαπά «το σπουδαιότερο ον για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη» και το δείχνει στην πράξη

Hμέλισσα έχει αναγνωριστεί από το σύνολο της Επιστημονικής Κοινότητας ως το σπουδαιότερο ον για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη. Υπηρετεί την ανθρωπότητα ως επικονιαστής φυτών και παραγωγός μελιού, πρόπολης, κεριού, βασιλικού πολτού.

Εντοπίζονται χιλιάδες είδη μελισσών, με την πλειοψηφία να είναι άγριες μέλισσες, που ζουν μια νομαδική ζωή στα δάση, τα βουνά και τις πόλεις, και λιγότερες να ζουν οργανωμένες στα μελίσσια. Οι μέλισσες βοηθούν στην επικονίαση του 70% των φυτικών ειδών, ώστε η αξία τους για το περιβάλλον και τον άνθρωπο να κρίνεται πέρα από πολύτιμη.

Η συνεχής μείωση του πληθυσμού τους ωστόσο προκαλεί ανησυχία και εντείνει την ανάγκη για την προστασία τους. Παθογόνα, παράσιτα, άμετρη ανοικοδόμηση, υποσιτισμός και άλογη χρήση χημικών σε καλλιέργειες είναι μερικοί από τους παράγοντες που ευθύνονται για τη μείωσή τους. Η εξαφάνισή τους θα συνιστούσε απειλή για το πράσινο και τη ζωή στον πλανήτη.

Οι κήποι του Μουσείου Μοχάμετ Άλι στην Καβάλα είναι καταφύγιο για εκατοντάδες μέλισσες. Στους κήπους καλλιεργούνται φυτά πλούσια σε χρώματα και αρώματα που προσελκύουν τις μέλισσες. Μια μικρή ποσότητα ζάχαρης αναμεμειγμένη με νερό είναι αρκετή για την ημερήσια ενέργεια που χρειάζονται οι μέλισσες, ενώ ένα ρηχό μπολ με καθαρό νερό, πέταλα και πέτρες προσφέρει δροσιά στις ακούραστες εργάτριες που διατηρούν τους κήπους ολάνθιστους.

Οι στοχευμένες δράσεις του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ στόχο να διαμορφώσουν νέες αξίες και πρότυπα συμπεριφοράς προς το περιβάλλον.