Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Λεκάνης: Για εμάς τους ορεσίβιους τα βουνά είναι η ταυτότητα και ο πολιτισμός μας

Ανακοίνωση με τα αποτελέσματα της εκδήλωσης διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης του Φωτοβολταϊκού Πάρκου 75 MV κοντά στον οικισμό

Την αποφασιστικότητα τους να δώσουν ένα δίκαιο, τίμιο και αξιοπρεπή αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών στον οικισμό τους, εκφράζουν για ακόμα μια φορά οι κάτοικοι της Λεκάνης μέσα από την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα, στον απόηχο της επιτυχημένης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Μαρτίου στο χωριό.

Στην ανακοίνωση αυτή μεταξύ των άλλων τονίζεται ότι οι κάτοικοι δεν επιτρέψουν σε κανέναν να αλλοιώνει το τοπίο, την ταυτότητα του τόπου τους και στο τέλος να καταστρέφει τον πολιτισμό τους.

«Την Κυριακή 10/03/2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Εκδήλωση Διαμαρτυρίας κατά της τοποθέτησης Φ/Β 75ΜV, σε έκταση 1.109.094 τμ. Καλεσμένοι στο πάνελ μας ήταν ο Ελευθεριάδης Χρήστος, καθηγητής στο Τμήμα Πυρηνικής Φυσικής ΑΠΘ και ο Κόλλιας Τρύφωνας, Δικηγόρος Αθηνών, με μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση υποθέσεων αποτροπής εγκατάστασης ΑΠΕ σε όλη την χώρα. Ο κ. Κόλλιας θα μας εκπροσωπήσει σε κάθε δικαστικό αγώνα που πιθανά θα χρειαστεί.

Έγινε σαφές σε όλους μας ότι οι επιπτώσεις από την εγκατάσταση και λειτουργία των Φ/Β, τόσο αυτού όσο και δύο άλλων Φ/Β που βρίσκονται σε Status αξιολόγησης από την ΡΑΕ, , θα είναι τεράστιες για το Περιβάλλον, την τοπική οικονομία και την υγεία των ανθρώπων.

Λίγα λόγια για την Ιστορία της Κινητοποίησης των Κατοίκων της Λεκάνης

Μετά την σημαντική αντίδραση των κατοίκων της Λεκάνης και την διεξαγωγή δύο δυναμικών Γενικών Συνελεύσεων το Περ. Συμβούλιο Ανατ. Μακ. και Θράκης αποφάσισε ομόφωνα αρνητικά ενώ παράλληλα επανασυστάθηκε η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας με σκοπό να ανακαλέσει την θετική της Γνωμοδότηση για την προηγούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων!!

Τόσο η Επιτροπή Αγώνα, όσο ο Δήμος Νέστου και η Περιφέρεια έστειλαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αίτηση ανάκλησης της θετικής Γνωμοδότησης καθώς δεν ελήφθησαν υπόψη αντιρρήσεις των κατοίκων της Λεκάνης.

Λόγω των συντονισμένων αντιδράσεων μας και του παράτυπου και απαράδεκτου γεγονότος της μη τήρησης της διαδικασίας διαβούλευσης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αφού βέβαια ζήτησε από την εταιρία να διορθώσει σημεία και να απαντήσει σε σημαντικές ελλείψεις, προχώρησε σε επιστροφή της αίτησης σε στάδιο Διαβούλευσης με την Τοπική Κοινωνία με ημερομηνία λήξης κατάθεσης αντιρρήσεων την 14/03/2024.

Η πρώτη μικρή νίκη, εάν μπορούμε να το πούμε έτσι, έχει επιτευχθεί.

Απόψεις επί της 3ης  στη σειρά Τεχνικής Έκθεσης με Ημερομηνία Κατάθεσης 12/02/2024

Δυνάμει της 3ης Τεχνικής Έκθεσης η Εταιρία μειώνει την έκταση από 1.460.784τμ σε 1.109.094τμ χωρίς ουσιαστικά να μεταβάλει την ισχύ του έργου. Το πλησιέστερο άκρο στον οικισμό είναι 658μ και η απόσταση από την κτηνοτροφική μονάδα 272μ.

Σε όλη την έκθεση επανειλημμένα αναφέρουν το θέμα της Οπτικής Όχλησης ακριβώς διότι γνωρίζουν καλά ότι το θέμα της Οπτικής Όχλησης δεν έχει λυθεί ούτε δύναται να λυθεί λόγω των υψομετρικών διαφορών πανελς και οικισμού.

Η Υ.Α 49828/2008 στο άρθρο 17 ορίζει ότι, ως περιοχές προτεραιότητας για τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας μπορεί ενδεικτικά να θεωρηθούν οι περιοχές που είναι άγονες ή δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας και κατά προτίμηση ΑΘΕΑΤΕΣ από πολυσύχναστους χώρους. Ο οικισμός της ΛΕΚΑΝΗΣ τοποθετείται εντός Λεκανοπεδίου, εξου και το όνομα, όπου είναι αδύνατο να μην βλέπεις όπου και αν σταθείς το «μαύρο σεντόνι» των Φ/Β, λόγω των υψομετρικών διαφορών.

Παράλληλά η Γεωμορφολογία του εδάφους ,το ανάγλυφο και το επιφανειακό χώμα, σε κάποια σημεία ανύπαρκτο, δεν επιτρέπουν την φύτευση φυτών και δένδρων που θα καλύψουν τα πάνελ ακριβώς διότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί ριζικό σύστημα. Συνεπώς ο ισχυρισμός ότι θα φυτέψουν φυτά φράχτες είναι ανεδαφικός.

Στην ίδια σελίδα στην παράγραφο γ, αναφέρει ότι ο πληθυσμός έχει φθίνουσα πορεία από 485 κατοίκους το 2011 σε 368 κατοίκου το 2021 και προτείνει ως λύση την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ για να συγκρατήσουν τον πληθυσμό!!!!.

Σαφώς και πρόκειται για ένα κάκιστο ψέμα διότι οι μόνιμες θέσεις εργασίας που προτείνουν οι ίδιοι στην ανάλυση είναι 2 ΕΜΕ, δηλαδή 2 άνθρωποι πλήρους απασχόλησης για την φύλαξη και 14 στην διάρκεια κατασκευής(ως επί το πλείστων αυτά τα έργα κατασκευάζονται σε λιγότερο από ένα χρόνο με συνεργεία που έχει η εταιρία).

Στην περιοχή μας συγκράτηση πληθυσμού θα είχαμε μόνο με όρους βιώσιμης ανάπτυξης στον Πρωτογενή Τομέα, με την ανάδειξη των παραγόμενων προϊόντων όπως η γνωστή σε όλους Πατάτα Λεκάνης ή τα Κτηνοτροφικά μας προϊόντα. Με την ενίσχυση της καθετοποίησης της παραγωγής, με εναλλακτικούς βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας ή εκτροφής με στόχο την ταυτοποίηση της Πατάτας Λεκάνης ή του Βιολογικού Κρέατος ως Π.Ο.Π προϊόντα. Με προτάσεις και κίνητρα αξιοποίησης έργων Αγροτουρισμού, για την ανάδειξη του Ορεινού Όγκου με την σπάνια χλωρίδα και πανίδα κλπ.

Επισήμανση 2 σελίδα 4 παράγραφος α

Αναφέρει η Τεχνική Έκθεση, ότι πλησίον του χωριού δεν υπάρχουν άλλα έργα, παρά μόνο 2 υπό έγκριση Φ/Β, στην θέση «Κρανιά και Πηγάδι», ωστόσο δεν αναφέρει ότι πίσω από την εταιρία CES 2 IKE κρύβεται η εταιρεία DIRREN AE,η οποία χρηματοδοτείται συχνά από Κινέζικο Κολοσσό για την υλοποίηση έργων της(σχετικό το από 12/05/2023 έγγραφο της ΔΥΠΕΧΩΣ με θέμα «ΦΑΚ.ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΜΠΕ» προς DIRREN AE και όχι προς CES 2 IKE.

Αυτή η τακτική ακολουθείται συχνά ώστε να μην μετρούνται αθροιστικά οι επιπτώσεις στο Περιβάλλον από τα επιμέρους έργα. Στην συνέχεια βέβαια μετά τις εγκρίσεις ΑΕΠΟ κάνουν αίτημα στην ΡΑΕ για συνένωση.

Στην παράγραφο β της ίδιας επισήμανσης αναφέρει ότι ο κυρίαρχος χαρακτήρας της έκτασης είναι χορτολιβαδικός σε ποσοστό πάνω του 65%,αλλά δεν αναφέρει ότι σε όλα τα πολύγωνα βρίσκονται εκτάσεις τις οποίες δήλωναν ως βοσκοτόπια επι σειρά ετών στο ΟΣΔΕ οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας!!! Η Διαθέσιμοι βοσκότοποι μειώνονται λόγω της άναρχης τοποθέτησης των Φ/Β, δεν υπάρχει Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και σωστή Περιβαλλοντική Πολιτική.

Στην σελ.9 της Τεχν. Έκθεσης αναφέρουν ότι οι κτηνοτροφικές μας μονάδες και η διαχείριση των αποβλήτων τους αποτελούν πίεση στο περιβάλλον. Προφανώς οι άνθρωποι ή δεν γνωρίζουν ή εσκεμμένα παρουσιάζουν μία άποψη.

Αγαπητέ Μελετητή μάθε λοιπόν ότι οι εκτατικού τύπου κτηνοτροφία με τα ποιμενικά ζώα όχι μόνο δεν δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον αντιθέτως «δημιουργούν κλίμα» καθώς συμβάλουν στην διατήρηση του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας του, στην διατήρηση ενός έφορου εδάφους με την κατάλληλη υγρασία που συγκρατεί την χλωρίδας. Σε αντίθεση με τα γυμνά, ερημοποιημενα, αποψιλωμένα και διαβρωμένα εδάφη. Η εν λόγω βόσκηση θα πρέπει να πριμοδοτείται και να αποτελεί πρότυπο εκτροφής διότι έχει μηδενικό Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα. Αυτό σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη αξιολόγηση των τριών ρεμάτων, καθώς και την ανεπαρκέστατη Υδραυλική Μελέτη μας οδηγεί σε ανησυχίες για τον κίνδυνο των πλημμυρικών φαινομένων.

Θα θέλαμε να σταθούμε στα σχόλια της Τεχ.Έκθεσης για την επισήμανση 3 και το φαινόμενο της ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΝΗΣΙΔΑΣ που σκοπίμως υποβαθμίζεται. Αναφέρει λοιπόν ότι θα μας κατασκευάσουν Μετεωρολογικό Σταθμό του οποίου τα στατιστικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα. Άρα υπάρχει πρόβλημα και θέλει παρακολούθηση. Θα θέλαμε λοιπόν να σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι:

Η αύξηση της θερμοκρασίας θα επηρεάσει το μικροκλίμα της περιοχής με αποτέλεσμα πέραν των επιπτώσεων στο περιβάλλον να έχουμε:

ΠΑΤΑΤΕΣ

  • Αύξηση των εχθρών και ασθενειών καθόλη την καλλιεργητική περίοδο
  • Αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω τις αύξησης των ψεκασμών για την αντιμετώπιση τους
  • Αλλαγή των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών λόγω φαινομένου θερμικής Νησίδας

ΠΟΙΜΕΝΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

  • Η αύξηση της θερμοκρασίας, αυξάνει την αναπνοή των ζώων, καταναλώνουν περισσότερο νερό από τροφή με αποτέλεσμα την μείωση του βάρους τους.
  • Επίσης καταναλώνοντας λιγότερη τροφή οδηγεί σε μείωση του γάλακτος και υποβάθμιση της ποιότητας του(μείωση λίπους και πρωτεϊνών)
  • Η αύξηση της ξηρασίας οδηγεί σε μείωση της εδαφικής υγρασίας άρα μείωση της βοσκοικανότητας και συνεπώς μείωση της παραγωγικότητας των ζώων
  • Τέλος η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει τον δείκτη γεννητικότητας διότι μειώνονται οι ορμόνες παραγωγής

ΑΚΟΜΗ:

– Απούσα από την Τ.Ε είναι η αναφορά και οι προτάσεις για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων από τις εργασίες που θα γίνουν στο Φ/Β για την διαχείριση των αποβλήτων από την ετήσια πλύση των πάνελς.

– Παντελώς απούσα είναι η αναφορά στις επιπτώσεις των Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων στον άνθρωπο (παιδιά και ευπαθείς ομάδες είναι οι πρώτοι που θα επηρεαστούν).

– Παντελώς απούσα είναι η μελέτη για την οδοποιία, η εγκατάσταση Υποσταθμού Υψηλής τάσης και η επιπτώσεις από το εναέριο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας 16 τουλάχιστον χιλιομέτρων .

Ως KATOIKOI της ΛΕΚΑΝΗΣ ήμαστε αποφασισμένοι να δώσουν ένα δίκαιο, τίμιο και αξιοπρεπή αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση Φ/Β στον οικισμό μας γιατί πέραν όλων των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλονταν, την οικονομία του τόπου και την υγεία μας, έχουμε χρέος στην επόμενη γενιά να τους παραδώσουμε την γη μας καλύτερη από ότι την λάβαμε από τους προγόνους μας και αυτό σημαίνει ότι κανένας δεν μπορεί να αποφασίζει για την αλλαγή χρήσεων της Γης μας, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να αλλοιώνει το τοπίο μας, να αλλοιώνει την ταυτότητα του τόπου μας και τέλος να καταστρέφει τον πολιτισμό μας.

Για εμάς τους ορεσίβιους τα βουνά είναι η ταυτότητα και ο πολιτισμός μας και δεν θα επιτρέψουμε στο βωμό τους κέρδους καμία CES 2 IKE ή DIREEN AE να εκπληρώσει τα σχέδια της.

Ο Αγώνας μας συνεχίζεται με την καταθέσεις των αντιρρήσεων στα πλαίσια της διαβούλευσης που καταφέραμε και συνεχίζεται με όποιο μέσο και τρόπο αποφασίσει η Γενική Συνέλευση των Κατοίκων Λεκάνης

Ευχαριστούμε θερμά για τα Ψηφίσματα που λάβαμε από άλλες Επιτροπές ανα την Ελλάδα με την ίδια δράση. Όπως η Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Καλαμιάς Κοζάνης, τον Σύνδεσμο Συνταξιούχων ΔΕΗΣ Δυτ. Μακεδονίας, τις Επιτροπές Αγώνα Ενάντια στην Εγκατάσταση ΑΠΕ Δυτ. Μακεδονίας κλπ».

Φωτο: Από την προηγούμενη εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Λεκάνης