Πώς ένας Καβαλιώτης «μεταμόρφωσε» τα… Transformers σε κάτι παραπάνω από χόμπι [φωτογραφίες]

Ο Πασχάλης Εαζαριάν έχει τη μεγαλύτερη συλλογή από τις δημοφιλείς φιγούρες στην Ελλάδα, ενώ το γκρουπ στο facebook αριθμεί κοντά στα 2.500 μέλη-Πώς ξεκίνησε η... μανία με τα Transformers, πόσο εύκολο είναι να τα αγοράσει κανείς και «τι παίζει» στην Καβάλα

Όλοι έχουμε μια αγάπη και νοσταλγία για συνήθειες που «έλκουν» την καταγωγή τους από τα παιδικά μας χρόνια. Τηλεοπτικές σειρές, ρούχα, γραμματόσημα, νομίσματα, παλιά αντικείμενα, βιβλία, βινύλια και παιχνίδια αποτελούν τον… ευσεβή πόθο κάθε 30άρη και βάλε…

Ο Πασχάλης Εαζαριάν είναι από την Καβάλα, ζει εδώ και χρόνια στη Γλυφάδα της Αττικής και έχει μανία με τα Τransformers. Έχει πάνω από 600 φιγούρες, κάποιες πολύ σπάνιες, κάτι που τον καθιστά ίσως τον μεγαλύτερο συλλέκτη του είδους στην Ελλάδα. Είναι τόσο μεγάλη η αγάπη του, που το 2013 δημιούργησε ένα γκρουπ στο facebook με τίτλο «Transformers (GR)-Τελικά, είμαστε πολλοί» (δείτε το γκρουπ εδώ) το οποίο σήμερα αριθμεί κοντά στα 2.500 μέλη (!), με σκοπό να συναντήσει κι άλλο κόσμο που να μοιράζεται το ίδιο χόμπι.

Ο Πασχάλης με μια από τις αγαπημένες του φιγούρες

Ουσιαστικά, άρχισε να συλλέγει από το 2005. Όλα άρχισαν όταν άνοιξε ένα κουτί με τις φιγούρες που είχε μικρός, τις έβγαλε πάλι στην επιφάνεια και άρχισε τη συλλογή με την… πολύτιμη βοήθεια του e-bay.

Σπάνιο είδος στην Ελλάδα

Πόσο εύκολο, όμως, είναι να βρει κανείς φιγούρες Transformers στην Ελλάδα; «Δυστυχώς δε βρίσκουμε εύκολα φιγούρες. Στην Αμερική κυκλοφορούν οι περισσότερες. Σκέψου ότι στις 50 φιγούρες που βγαίνουν εκεί, εδώ έρχονται οι 5. Εμείς τόσο ως γκρουπ όσο και ατομικά μιλάμε με όλους τους παιχνιδάδες και τους κάνουμε παράπονα. Τους λέμε ότι εκείνοι χάνουν λεφτά, αλλά δεν το καταλαβαίνουν. Πλέον με την κρίση τα λεφτά δεν είναι στα παιδιά, αλλά στους συλλέκτες. Γιατί άμα βγούνε 5 φιγούρες εγώ θα πάω και θα τις πάρω και τις 5. Όχι σαν ένα παιδάκι που θα πάρει μια και αυτήν τα Χριστούγεννα. Για να βρούμε τα Transformers που θέλουμε, αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε συνέχεια από το διαδίκτυο. Βέβαια αυτό μας κάνει να τα πουλάμε μετά ακριβότερα, αν για κάποιο λόγο αναγκαστείς να πουλήσεις. Θυμάμαι μια δύσκολη οικονομική φάση μου που είχα αναγκαστεί να αποχωριστώ κάμποσα παιχνίδια», λέει ο ίδιος.

Εν αρχή ην… το facebook

Πώς δημιουργήθηκε από το πουθενά μια τόσο μεγάλη παιχνιδοπαρέα και πως «αναγνωρίζονται» μεταξύ τους τα μέλη της; Η απάντηση του Πασχάλη απλή και… προφανής: «Το group το δημιούργησα εγώ πριν από περίπου 5 χρόνια. Από τη παρέα μου, ήμουν ο μόνος που ασχολιόταν με αυτά και πολλές φορές οι φίλοι μου με δουλεύανε. Τύχαινε όμως καμιά φορά στον δρόμο, να πετυχαίνω αυτοκίνητα που είχαν το σήμα των Transformers σε αυτοκόλλητο (πράγμα που έχουμε κάνει όλοι πλέον στο γκρουπ για να αναγνωρίζουμε ο ένας τον άλλον) και έλεγα “υπάρχουν κι άλλοι σαν εμένα, δεν μπορεί να είμαι ο μόνος“. Έτσι, αποφάσισα να στήσω το γκρουπάκι στο Facebook, έπειτα πρόσθεσα το “τελικά είμαστε πολλοί” σαν μια δική μου επιβεβαίωση».

Ακριβό μου… χόμπι να σ’ είχα πρώτα

Κάποιοι δίνουν αρκετά λεφτά για να αγοράσουν αυτά τα σπάνια παιχνίδια. Πόσα λεφτά; Ίσως τόσα ώστε να αποκλείουν τους περισσότερους από τις σπάνιες φιγούρες: «Μιλάμε για έξοδα της τάξεως των 400 ευρώ τον μήνα. Μην έχεις στο μυαλό σου τα παιχνίδια του τότε. Τώρα βγαίνουν εκδόσεις από σίδερο -και από 10 πόντους που ήταν οι παλιές φιγούρες τώρα μπορεί να είναι 25+-  και έτσι μια τέτοια συλλεκτική φιγούρα κοστίζει περίπου 180 ευρώ. Αυτό όμως που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στην αξία αγοράς είναι η παλαιότητα. Σκέψου ότι ο παλιός Optimus Prime του 1982 παίζει να κάνει και 5.000 δολάρια σήμερα αν η φιγούρα είναι σε πολύ καλή κατάσταση με το κουτί της και με τα όλα της. Αν ξεκινήσεις από τη “Πρώτη Γενιά”, ο αρχηγός των καλών μπορεί να κοστίζει και 3.000 δολάρια. Η συλλογή αυτή είναι σαν μια μετοχή που δεν χάνει την αξία της. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τις πραγματικές αξίες των συλλογών μας. Είναι κυριολεκτικά ένα ζωντανό χρηματιστήριο», αναφέρει ο Πασχάλης.

Κι όμως, είναι… κανονικοί άνθρωποι

Οι μανιακοί συλλέκτες παιχνιδιών -άντρες και γυναίκες- αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από την κοινωνία, κυρίως στην επαρχία, σαν τα παιδιά που δε θα μεγαλώσουν ποτέ, σαν ανώριμοι μεσήλικες, σαν άνθρωποι χωρίς ζωή και άλλα ενδιαφέροντα. Είναι, όμως, έτσι; Σε καμία περίπτωση: «Η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι η γυναίκα μου ξαφνιάστηκε όταν είδε τη συλλογή μου, αλλά το αποδέχτηκε. Δεν το βλέπω σαν μια άρνηση να μεγαλώσω. Φαντάσου ότι έχω ήδη δύο παιδιά. Πολλές φορές όταν στεναχωριέμαι και “σκοτεινιάζω” πάω στο δωμάτιο και αρχίζω και μεταμορφώνω τα Transformers μου. Είναι για μένα ένα εντελώς ψυχολογικό χόμπι. Μ’ αρέσει και με χαλαρώνει», λέει -και δικαίως- ο Πασχάλης.

Η Καβάλα αρνείται να… μεταμορφωθεί

Ο Πασχάλης εξηγεί στο KAVALA POST ότι στην Καβάλα υπάρχουν πολλοί φίλοι των Transformers, αλλά και άλλων, ξεχασμένων από τον χρόνο συλλογών, όμως ντρέπονται να δείξουν την αγάπη τους για τα vintage παιχνίδια. «Γιατί, όμως, τα σνομπάρουν έτσι; Γιατί δεν έχουμε ένα μέρος νοσταλγίας για τα παλιά παιχνίδια με τα οποία μεγαλώσαμε; Εγώ πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολλοί για να αρνούμαστε τις… παλιές μας αγάπες», μάς λέει με πικρία.

Δείτε φωτογραφίες με μερικά κομμάτια από τη συλλογή του Πασχάλη και από τα μέλη των φανατικών του είδους

Μέχρι και… τούρτα Optimus Prime τού έφτιαξαν οι φίλοι του για τα γενέθλιά του

*Φωτογραφίες: Πασχάλης Εαζαριάν, vice.gr, nou-pou.gr
**Κεντρική Φωτογραφία: lifo.gr