Καβάλα: Όταν ένας Σεφ «υπογράφει» το πρωινό σου, εσύ μπορείς να… αντισταθείς; [φωτογραφίες]

Μετά τη Νέα Πέραμο, και δεύτερο κατάστημα «Άρτος και Υγεία» από τον Νίκο Κεσούρη και τη Μαρία Τσίγκα στο κέντρο της Καβάλας με όλες τις gourmet προτάσεις σε πρωινά, γλυκά και αλμυρά σνακ, μπαγκέτες και γλυκά αλλά και τα διάσημα χειροποίητα κουλούρια – Ανακάλυψέ τα!

Δέκα χρόνια τώρα το κατάστημα «Άρτος και Υγεία», ο φούρνος που ίδρυσε η Μαρία Τσίγκα στη Νέα Πέραμο Καβάλας, είναι σημείο αναφοράς στην περιοχή για τους άπειρους γευστικούς συνδυασμούς που «παντρεύουν» ιδανικά τη φρέσκια, χειροποίητη ζύμη με τις gourmet πινελιές που βάζει ο γιος της, Σεφ Νίκος Κεσούρης.

Ο ίδιος ο Νίκος χαρακτηρίζει την πρότασή του ως “The new way of Bakery” [σε ελεύθερη μτφρ. Ένας νέος τρόπος να ψήνει κανείς] και, ανήσυχος όπως πάντα, δεν σταματά να δημιουργεί και να προτείνει συνδυασμούς που έρχονται να «απογειώσουν» τα παραδοσιακά υλικά και τις συνταγές σε κάτι καινούριο και συναρπαστικό.

Μόλις πρόσφατα, η Μαρία και ο Νίκος έκαναν ένα βήμα που εδώ και καιρό το ζητούσαν πολλοί: Παράλληλα με τον φούρνο της Νέας Περάμου, άνοιξαν ένα νέο κατάστημα «Άρτος και Υγεία» στην «καρδιά» της Καβάλας, λίγα μέτρα παρακάτω από τον Δημοτικό Κήπο επί της οδού Βενιζέλου 30.

Ο χώρος ανακαινίστηκε εκ βάθρων και η σύγχρονη αισθητική «συμβαδίζει» απόλυτα με τον «νέο τρόπο» που πρεσβεύει το «Άρτος και Υγεία».

Καθημερινά, από νωρίς το πρωί μπορεί κανείς να απολαύσει μία ολόφρεσκη μπαγκέτα σε συνδυασμούς που εκπλήσσουν ευχάριστα τον ουρανίσκο: Προσούτο-μοτσαρέλα-βασιλικός, Παστράμι με κατίκι Δομοκού, Τσορίθο με Μετσοβόνε ή Ιταλική Μορταδέλα με λάδι τρούφας και ρικότα προσφέρουν μία αναπάντεχη γευστική παλέτα που δεν θα αφήσει κανέναν «ασυγκίνητο»!

Στα «αλμυρά» του «Άρτος και Υγεία» περιλαμβάνονται και τα αφράτα και χορταστικά πεϊνιρλί που ετοιμάζει ο Νίκος [με κρέμα πορτσίνι, με κρέμα φασκόμηλο, με τσορίθο-μοτσαρέλα κ.ά.] και τα οποία είναι must για όποιον επισκέπεται για πρώτη φορά τον φούρνο…

Στα «γλυκά» τώρα, οι επιλογές είναι άπειρες και… πολυταξιδεμένες: Canelé de Bordeaux, Flan με compote φράουλας, Travel cake με αλμυρή καραμέλα, Beignets [γαλλικός λουκουμάς], Soft cookies, κρουασάν βουτύρου με κρέμα τσουρέκι ή με βελγική σοκολάτα και άλλα πολλά, ιδανικά για όλες τις ώρες της μέρας ή και για να τα προσφέρετε ως δώρο σε κάποια επίσκεψη…

The Jar Project

Μία ακόμη πρωτοπόρα ιδέα που ξεκίνησε ο Νίκος Κεσούρης λίγα χρόνια πριν, έχει εξελιχθεί. Τα φρέσκα χειροποίητα γλυκά σε βαζάκι, ή αλλιώς “The Jar Project” καταφέρνουν να «κλείσουν» μέσα στο γυαλί όλη τη γεύση και τα αρώματα των αγνών υλικών και πλέον το «μενού» περιλαμβάνει ακόμη περισσότερες επιλογές: Profiterole, Κρέμα λεμόνι, Passion fruit καρύδα, Μους σοκολάτας,

Banoffee, Cheesecake με μαρμελάδα φράουλα, Illusion [γλυκό με βάση την μπανάνα], Τάρτα με πραλίνα φουντουκιού κ.ά.

Όπως δεν λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή…

…έτσι δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από το νέο κατάστημα «Άρτος και Υγεία» τα διάσημα και «κλασικά», πλέον, χειροποίητα κουλούρια δια χειρός Μαρίας Τσίγκα. Κάτι σαν… «σήμα-κατατεθέν» του μαγαζιού, πολύσπορα, τραγανά και σίγουρα χορταστικά, θα τα βρείτε να «φιγουράρουν» σταθερά στη βιτρίνα της οδού Βενιζέλου 30 και να γίνονται… ανάρπαστα!

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, συνοδεύονται ιδανικά με, τι άλλο, έναν φρεσκοψημένο, αρωματικό καφέ, ζεστό ή κρύο! Ο ποιοτικός καφές είναι, θα λέγαμε, μια «εμμονή» του Νίκου και της Μαρίας, οι οποίοι εδώ και χρόνια στα μαγαζιά τους σερβίρουν μόνον φρέσκο καφέ από το «Καφετοπίο», με την «υπογραφή» του Καβαλιώτη καφεκόπτη Γιώργου Καρεμφύλη.

Ακολουθήστε το «Άρτος και Υγεία» στο Instagram και στο facebook