Diana’s Meals: Πουτίγκα Freekeh με σάλτσα βατόμουρο και μύρτιλο [συνταγή]

Η Ντιάνα Κατζομύτη μάς προτείνει ένα εναλλακτικό ρυζόγαλο που θα... λατρέψουμε!

Freekeh, γνωστό από τη Συρία ως την Αλγερία, είναι το άγουρο σκληρό σιτάρι, το οποίο περνάει από διαδικασία ψησίματος κατά την παραγωγή του. Η ιστορία του ξεκινά το 2300 π.Χ., όταν μια πόλη στην Aνατολική Μεσόγειο περίμενε επίθεση από εχθρικό στράτευμα. Επειδή φοβόταν μήπως χάσουν τη σοδειά τους και λιμοκτονήσουν, μάζεψαν το σιτάρι τους άγουρο και το αποθήκευσαν. Η πόλη παραδόθηκε στις φλόγες, το πράσινο σιτάρι κάηκε, τότε οι κάτοικοι ανακάλυψαν πως οι σπόροι, μπορούσαν να φαγωθούν και μάλιστα ήταν νόστιμοι και είχαν μεγάλη θρεπτική αξία.

Για το Freekeh βρίσκουμε αναφορά για πρώτη φορά σε μαγειρικής γραμμένο στη Βαγδάτη στις αρχές του 13ου αιώνα. Συνήθως παρασκευάζεται από ανώριμους κόκκους σκληρού σιταριού όσο αυτοί είναι ακόμη μαλακοί και γαλακτώδεις. Έχει υψηλότερη θρεπτική αξία από το ρύζι, κυρίως σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Πράσινο στο χρώμα, υγρό και μαστιχωτό στην υφή, με γεύση ξηρού καρπού και καπνιστή, μπορεί να ενσωματωθεί σε πολλά πιάτα.

Θεωρείται από πολλούς υπερτροφή, ένας από τους οποίους είναι και ο σεφ Jamie Oliver. Το θρεπτικό του προφίλ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Έχει υψηλό δείκτη πρωτεϊνών και χαμηλό υδατανθράκων όπως και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επίσης, μπορεί να αλεστεί σε αλεύρι το οποίο χαρίζει μοναδική γεύση ψωμιά και ζύμη για πίτσα. Το Freekeh συναντάται συχνά στη Μέση Ανατολή και σε πιάτα του Λιβάνου και αντικαθιστά το ρύζι π.χ. σε ένα πιλάφι ή σε έναν ταμπουλέ.

Όταν ανακάλυψα το Freekeh, ενθουσιάστηκα και αντικατέστησα σε πολλά πιατα το κους-κους, το ρύζι και την κινόα, είναι μοναδικό και είναι και υπερτροφή! Το κλασικό ρυζόγαλο, λοιπόν, γίνεται κάτι σαν πουτίγκα και απογειώνεται με το Freekeh!

Υλικά

  • 2 ¼ φλ. γάλα
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 ½ κ.γ. αναλατο βούτυρο
  • ¼ φλ. Freekeh
  • 1 ½ κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 4 κ.σ. νερό

Για τη σάλτσα

  • 1 φλ. βατόμουρα και μύρτιλα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • ¼ φλ. νερό

Εκτέλεση

  • Μουλιάζουμε το Freekeh σε ζεστό νερό για 1-2 ώρες.
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και τη ζάχαρη και, όταν πάρουν βράση, προσθέτουμε το βούτυρο και το Freekeh. Tα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά για 15-20 λετπά, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το μίγμα του κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μεχρι να πήξει.
  • Κατεβάζουμε από το μάτι και το τοποθετούμε στα μπολ που θα σερβίρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά το βάζουμε στο ψυγείο.

Για τη σάλτσα

  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 3-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Αποσύρουμε από και αφήνουμε να κρυώσει. Διακοσμούμε την κρέμα μας.


Βιογραφικό

Είμαι η Ντιάνα Κατζομύτη. Συνήθως είμαι με ένα τεφτέρι στα χεριά και σημειώνω, πειράζω, αλλάζω, πειραματίζομαι με συνταγές. Τα παιδιά μου με πειράζουν, λέγοντας ότι οι συνταγές μου είναι jazz! Σαν τους τζαζίστες που αυτοσχεδιάζουν. Μότο μου είναι πως το φαγητό είναι η πρώτη αγάπη του ανθρώπου, αφού αυτό είναι το πρώτο πραγμα που αποζητά με το που θα γεννηθεί, γι’ αυτό και είναι συστατικό της ευτυχίας. Τα τελευταία χρονια θα με βρείτε ως Private Chef και συνταγές μου στη σελίδα dianasmeals.gr.

Ακολουθήστε με στο Instagram και στο Facebook